נוסעי ה"דיימונד פרינסס" שקיבלה את הכינוי ספינת הקורונה נמצאו בבידוד מוחלט בשבועיים האחרונים, מה שהוגדר כתקופת הדגירה המקסימלית של הנגיף - בעוד הספינה עגנה בחופי יפן. הבוקר (רביעי) החלה בהדרגה פינויים מהסיפון, לאחר בדיקות רפואיות. מתוכם, גם 13 הישראלים שנמצאו בריאים. כעת מסתמן עיכוב בפינוי חלק מהישראלים שעל הספינה, אך משרד החוץ והבריאות מיהר לעדכן: "שניים מהישראלים שוחררו. היתר צפויים לרדת מהספינה היום או מחר". 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

אחת הנוסעות שעדיין לא מקבלת אישור לצאת היא לנה סמואלוב, ששיתפה בתסכול שהיא חשה: "עדיין לא קיבלנו שום עדכון נכון להיום, לא קיבלנו תשובות של הבדיקות שלנו ולא קיבלנו אישור לרדת מהספינה."

לנה המשיכה: "אנשים אחרים קיבלו אישור לרדת מהספינה ואנחנו לא. אתמול מאוחר בערב, קיבלתי טלפון מפרופ' גרוטו, מנכ"ל משרד הבריאות, שאמר שהם עושים מאמץ להוריד אותנו מהספינה היום. הוא אמר שמחכה לנו מטוס. אבל לא קיבלנו עדיין אישור לרדת מהספינה, אמרו שאולי מחר ואפילו מחרתיים רק נרד - נשארו בסך הכל 12 איש פה. אי אפשר להוציא אותנו? למי יש זכות להשאיר אותנו פה?!"

שלווה ושמעון דהן, נוסעים אחרים שכן פונו מהספינה, שמחו עם צאתם: "אנחנו בשמיים כי עברנו את זה. היינו מאוד מודאגים אבל עכשיו אנחנו פשוט רוצים להיות בבית ולחבק את הילדים והנכדים". מטעם משרד התקשורת שמייצג את הישראלים נמסר כי "משפחות דהן, ביטון, לוי, בן שבת, בן דוד, ועופרים מגבים את משרדי הבריאות הישראלי והיפני בנוגע לטיפול של בני משפחתנו המונה 12 בני אדם בהם 3 שפונו לבתי חולים לבדיקות. מטבע הדברים חלק מהנצורים על הספינה שאינם קשורים לקבוצה אינם רואים עין בעין בנושא וזה בסדר. אנו סמוכים ובטוחים בהתנהלות שנקבעה ע"י משרדי הבריאות."

על הספינה שהו יותר מ-3,700 נוסעים ואנשי צוות, 542 מהם אובחנו כחולים בנגיף. אתמול, פינתה ארצות הברית 300 מאזרחיה שהיו על הסיפון. 15 מהנוסעים הם ישראלים, ו-3 מתוכם אובחנו בקורונה והועברו לטיפול בית החולים בעיר יוקוהאמה. 

זוג ישראלים שפונה מספינת הקורונה
זוג ישראלים שפונה מספינת הקורונה

בהודעה משותפת של משרד החוץ ומשרד הבריאות עדכנו לגבי הנוסעים בספינה: "פינוי הנוסעים מהספינה החל בשעות הבוקר, לפי שעון יפן. שניים מהנוסעים הישראלים כבר שוחררו והיתר צפויים לרדת מהספינה היום או מחר. שגרירות ישראל בטוקיו בשיתוף צוות משרד הבריאות, העבירו לפני זמן קצר הנחיות לנוסעים הישראלים בדבר הירידה מהספינה והליך החזרה לישראל. לפי התכנון הנוסעים ירדו לכל המאוחר מחר בשעה שש בערב שעון יפן ויועברו למטוס שיביא אותם לארץ". 

במד"א הודיעו הבוקר כי "החובשים והפרמדיקים של מד"א ערוכים לפינוי 12 הישראלים, כשהם מוגנים בעזרת חליפה מיוחדת, מסיכה, כובע ומשקפיים, על פי הפרוטוקול הנהוג במקרים בהם קיים סיכוי להדבקה בנגיף. לאחר הפינוי, האמבולנסים יחוטאו על ידי מערכת מיוחדת, שמבטיחה שמירה על בריאותם של החולים והפצועים הבאים שיפונו בהם, ושל צוותי מד"א". 

 

ישראלים שהתפנו מספינת הקורונה
ישראלים שהתפנו מספינת הקורונה

על פי הודעות של גורמים רשמיים ביפן, כ-500 מהנוסעים יפונו במהלך היום או מחר, אולם מי שחלק חדר עם חולה בנגיף יאלץ להישאר על הסיפון זמן רב יותר. חלק מהנוסעים שירדו מהספינה סיפרו כי קיבלו טפסים בריאותיים ונאלצו לבדוק את טמפרטורת גופם לפני הפינוי. 

ספינת הקורונה (צילום: Jae C. Hong, AP)
ספינת הקורונה | צילום: Jae C. Hong, AP
ספינת הקורונה (צילום: Sakchai Lalit | AP)
ספינת הקורונה | צילום: Sakchai Lalit | AP

ממשלת יפן טענה כי מדובר במתקן בידוד אפקטיבי, אולם מספר מומחים הזהירו כי ההחלטה הינה שגויה. במהלך השבועיים האחרונים 3 בעלי תפקיד יפנים שסייעו לבדוק את תנאי הבידוד אובחנו גם הם כחולים. "יש סביבות שמאפשרות למחלות להתפשט יותר ביעילות", אמר ד"ר מייקל ריאן, בכיר בארגון הבריאות העולמי. "ספינות נופש בפרט ידועות כסביבה שמאפשרת הדבקה מואצת". מומחי רפואה רבים הגדירו את ההחלטה כ"ניסוי כושל", שלא הצליח לעמוד במטרתו ולמנוע הידבקות – אלא אף זירז אותה.

ספינת הקורונה (צילום: 
CHARLY TRIBALLEAU, AFP)
ספינת הקורונה | צילום: CHARLY TRIBALLEAU, AFP

המרכז האמריקני לבקרת מחלות ולמניעתן (CDC) מסר הלילה (בין שלישי לרביעי) כי 100 האמריקנים שלא הצטרפו לפינוי המוטס בארצות הברית יוכלו לשוב לארצם באופן עצמאי רק בעוד שבועיים נוספים. המרכז שיבח את הצעדים שבהם נקטו הרשויות היפניות, אך אמר שייתכן והבידוד "לא היה מספיק על מנת למנוע הדבקה של הנוסעים בתוך הספינה".

רוני וילדר ואביבית מיסניקוב השתתפו בהכנת הידיעה.