בצל החרפת ההנחיות, אחת האוכלוסיות ששגרת יומה נפגעת במיוחד היא אוכלוסיית הקשישים. גם אם לא ידרשו להיכנס להסגר מוחלט - פגיעותם אל מול נגיף הקורונה מאלצת אותם להישאר בבית ככל שהם יכולים ולצמצם את היציאות מהבית עד לאפס. הנכדים והילדים כבר לא יכולים לבקר, וכך בנוסף לחשש למצבם הבריאותי, נוספת גם תחושת הבדידות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
גם בתנאי ההסגר ואף בזמן בידוד, אלפי סטודנטים ברחבי הארץ ממשיכים לשמור על קשר עם הקשישים בקהילה במסגרת מיזם "אמץ סבא" של התאחדות הסטודנטים. דנה רבינוביץ' מירושלים מספרת על החברה שהיא מארחת לשוש במסגרת המיזם: "בעיניי הקשר הזה מאוד מיוחד, במיוחד בימים טרופים כאלה. שוש שאני מתנדבת אצלה מספרת שלא פשוט לה להסתגר בבית ואין לה עם מי לדבר, אבל השיחות הטלפוניות שלנו מקלות עליה. החיבור הזה מאוד חשוב ומיוחד בעבור שתינו".
בחברת ההזנק (סטארטאפ) Shookit שמבצעת משלוחי קניות ברשת, החליטו לסייע לקשישים בהזמנת משלוחי מזון ומצרכים: "הבנו שבתקופה כזו יש לנו אחריות חברתית לסייע ולאפשר גם לקשישים לבצע בקלות הזמנות מוצרים", מספר יובל אילוז, מנהל השיווק בחברה. ב"שוקיט" פתחו מוקד טלפוני שדרכו ניתן לבצע הזמנות, ממש כמו באתר: "אנחנו מקפידים להתחייב על הגעת המשלוח 'מהיום להיום', דבר שמאפשר למי שמעוניין לבצע גם הזמנות קטנות, וזה ללא עלות של דמי משלוח". עובדי חברת ההזנק הם שמאיישים את המוקד ומסייעים לקשישים בהזמנות.
בג'אמפ-סטראטר, חברת גיוס ההמונים, שגם ככה מכוונת לסיוע למי שזקוקים למימון ולתמיכה ומתבססת על רצונם הטוב של אנשים, הבינו את היכולת הטמונה בה - במיוחד בימים כאלה. הם מציעים להמוני העסקים שנקלעו לקושי תזרימי לגייס כספים - ולהבטיח הטבות שיכסו על התרומה לאחר שהמשבר יחלוף. כך למעשה מהווה ג'אמפ-סטראטר "משענת" המאפשרת מערכת חברתית ותומכת ללוות באמצעותה כסף.
גם החיילים מתמודדים עם משבר שכמותו אפילו צה"ל לא חווה - ורבים מהם נדרשים להישאר בבסיס עד להודעה חדשה. ב"יחד למען החייל" עובדים המתנדבים מסביב לשעון כדי לסייע, והם חברו ל"קרן לידידות" כדי להפעיל את "ניידות הידידות" המסתובבות בעשרות מוצבים ובסיסים ברחבי הארץ כדי לספק לחיילים מוצרים חיוניים - וגם כאלה שפחות. כל זאת כדי להקל ולהנעים את שהותם הבלתי מתוכננת הרחק מהבית. מאות חיילים בודדים, שחלקם אף שוהים בבידוד זכו גם הם לביקור המתנדבים, שהגיעו עם חבילות מלאות בכל טוב. לקראת חג הפסח הם גם יקבלו תווי קנייה.
ב"גיפטד" מחברים בין מתנדבים לבין עמותות, ארגונים ואנשים פרטיים שזקוקים לסיוע בכל ימות השנה - מעין "לינקדין" התנדבותי. ”בימים כאלו אנחנו שמחות ש'גיפטד' כאן בשביל כל אותם אנשים שמצד אחד יצאו לחופשה כפויה מהעבודה ומעוניינים בתכלית - ומהצד השני בעבור כל מי שזקוק לסיוע ואוזן קשבת", מציינות ענת ארד ושרית ארז, מי שעומדות מאחורי היוזמה.
להאכיל את החיות שנשארו מאחור
את דניאל שמי, או בשמה המוכר יותר - חולה מספר 74 - כולנו כבר הספקנו להכיר דרך חשבון הטוויטר המצליח שלה, שהעניק מבט אל ההתמודדות מרגע הגילוי כחולת קורונה. בזמן שהיא מאושפזת ומתאוששת, הבית שלה נותר ריק, כמו ביתם של רבים שנאלצים לשהות בבית החולים לתקופה הקרובה.
אנשי קהילת VENN, שבה חברה גם דניאל, מתנדבים כדי לעזור בשמירה על הבית והחתול שנותר לבדו - וגם כדי שדניאל תוכל לשוב לבית נקי ומצוייד במזון להמשך ההתאוששות. "אני רואה בשכונה ובקהילה שלנו משפחה מורחבת; המשמעות של משפחה היא אנשים שאפשר לסמוך עליהם בזמנים של קושי", מספרת קטי, אחת השכנות שהתנדבה לתמוך.
"כשראיתי שדניאל נכנסה לבית חולים וקראה לעזרה עם החתולה שלה, ישר שמתי את המסכה המוגזמת ואת הכפפות ויצאתי אליה. זו אפילו לא שאלה! היא הייתה עושה את אותו הדבר בשבילי. אם אנחנו לא נהיה פה אחד בשביל השני ונפגין תמיכה וחיוביות יהיה מאד קל ליפול אל החושך. אז אם אפשר לעשות מעשה, אפילו קטן, נוכל לקדם לעטוף את המציאות ההזויה הזו עם טיפה של אור".
קטי ושניים מחבריה עומדים מאחורי יוזמה מבורכת נוספת: "מאכילים ת'מלאכים". מדובר במיזם שהתחיל בקטן, כדי לשמח רופא חבר שעובד בטיפול נמרץ, והתגלגל לכדי מאמץ רחב. "'מאכילים ת'מלאכים' נולד מהרצון להכניס קצת אור למקומות שקל ליפול בהם לחושך וחרדות". המתנדבים שפונים לעסקים הקטנים שנפגע בעצמם מהמשבר, מאכילים את מי שעובדים בעבורנו יומם וליל - ומוכיחים ש"גם בצעדים קטנים אפשר להשפיע לטובה על כל כך הרבה אנשים".
בנוסף, דיירי שכונת שפירא בתל אביב התאגדו באמצעות VENN ועשו מגבית כדי לדאוג לאוכל ומוצרי תינוקות לנתינים זרים מדרום תל אביב שאיבדו את מקום העבודה שלהם בצל המשבר. "אנחנו מתגייסים למען קבוצה שהיא חסרת קול לחלוטין, ללא פרנסה ובחוסר ודאות מוחלט“, מספר אריאל אגרון, מיוזמי המיזם. למיזם שותפה עמותת "אליפלט" - 'אזרחים למען ילדי פליטים', שמרכזת את הפריטים השונים ומחלקת אותם למשפחות הנזקקות.
תרומות לצוותים הרפואיים שנלחמים בחזית
אנשי איחוד הצלה פתחו "מוקד לסיוע הומניטרי" לקשישים ואנשים עם מוגבלויות הזקוקים לסיוע דחוף. הפנייה מתבצעת דרך המספר 1221 – והסיוע לא נוגע רק לטיפול רפואי דחוף, אלא גם לעזרה במקרים של מחסור בתרופות או מזון. "המוקד עובד בהצלחה", אומר אלי פולק, מנכ"ל איחוד הצלה. "הוא יסייע לאזרחי ישראל לעבור את התקופה הקשה הזאת, כשהם יודעים שיש מי שמוכן לעזור להם בכל זמן ומקום".
נציגי המוקד עושים שימוש בפלטפורמה טכנולוגית חדשנית שפותחה בישראל על ידי חברת Carbyne. הפלטפורמה הופכת שיחה רגילה למוקד לשיחה חכמה המבוססת על ניטור מדויק של המיקום ממנו התקבלה השיחה, וכן יכול לקיים שיחת וידאו והתכתבות עם המוקדן. ניטור המיקום המדויק מסייע לאלו אשר מתקשים לזכור את כתובתם המדויקת ומאפשרים לספק את הסיוע ללא תקלות. בנוסף, שיחת הווידאו מאפשרת למוקדני "איחוד הצלה" לבצע תשאול רפואי ראשוני ולבדוק את מצבם של הפונים למוקד באופן ויזואלי, מה שלעיתים יכול לחסוך הגעה של צוות רפואי לבית הקשיש ובכך למנוע הדבקה פוטנציאלית בנגיף הקורונה.
גם חברות שבשגרה לא ממוקדות בחיי הקהילה עושות מאמצים כדי לתרום את חלקן. Experis, שמעבירה קורסים בחינם למתאימים שרוצים לעשות הסבה מקצועית לתחום הטכנולוגיה העילית (היי-טק), מתגייסת למאמץ ומציעה כעת קורסים ברשת. חברת AppsFlyer, שעוסקת בניתוח מסעות פרסום דיגיטליים, החליטה להעניק עד חצי מיליון דולר בעבור מי שמפתחים בדיקות קורונה חדשניות שיסייעו לקרב את סיום המשבר.
עובדי חברת NSO - שביום-יום מפתחת טכנולוגיות שמסייעות לגופי ביון ואכיפת חוק ממשלתיים להילחם בטרור, פדופיליה ופשעים חמורים - נרתמו גם הם, וחברו לאגף הרווחה בעיריית תל אביב. הם מסיירים בעיר ומסייעים לקשישים ולניצולי שואה. במסגרת "מבצע סבתא וסבא", הם אורזים ומחלקים חבילות מזון עד לפתח ביתם של הקשישים, ומקפידים גם לשוחח עמם בטלפון מדי יום כדי להפיג את הבדידות, לתמוך בהם רגשית וללוות אותם מרחוק. "התקשרה אלינו עכשיו הגברת הראשונה שהיינו אצלה. הודתה ובכתה. כל האוטו בכה מהתרגשות ביחד איתה. זו גאווה בעבורנו", סיפרה אחת המתנדבות.
מקדונלד'ס, שסגרה את סניפיה ברחבי הארץ עקב התקנות, השאירו 5 סניפים פתוחים שפועלים כתרומה רק על מנת לספק 5,000 ארוחות ביום לצוותים הרפואיים שבחזית המאבק. מדובר ביוזמה שהיא כולה כחול-לבן, והיא כוללת תרומה של 2 מיליון ש"ח ל-18 בתי חולים ברחבי הארץ. החיוכים על פניהם של הפרמדיקים, הרופאים, האחיות ועובדי מחלקות הקורונה שהוקמו לאחרונה, ממחישים עד כמה האכפתיות ותחושת הערבות ההדדית היא שעושה את כל ההבדל, וזה, למעשה הקו המשותף לכל היוזמות הללו, ולעוד רבות וטובות שנולדות מסביבנו מדי יום.
מיזם תוצרת בית - אזרחים מסייעים לשכניהם
השבוע החל לפעול ברחבי הארץ מיזם "תוצרת בית", שמטרתו לעודד אזרחים לסייע לשכניהם לעבור את תקופת ההסתגרות בקלות, ולהפחית את תחושת בדידות. המיזם מבקש להפוך כל בניין לקהילה מקומית, באמצעות פעילים בבניין שיהיו אמונים על הנגשת מידע וזכויות באופן אנושי, סיוע בצרכים בסיסיים כמו קניות ובישול, ויצירת תרבות ואוירה שמחה בבניין.
המיזם שנוצר על ידי ארגון "תוצרת הארץ" להתישבות צעירה בפריפריה, מציע הדרכה באמצעות קבוצות ווטסאפ וטלגרם ייעודיות, בהן יועברו רעיונות לפעילות קהילתית ולמיפוי צרכים וסיוע בהתאם להנחיות משרד הבריאות. בסרטון שפרסמו נראים כמה רעיונות לביצוע שעלו בעקבות פעילות הקבוצה בבתים ברחבי הארץ.
במחווה נוספת לציבור בישראל ולכל העמותות שנרתמו לעזור לקשישים, החליטו דיירי "בית בלב" בפתח תקווה, הנמצאים בבידוד, לצאת לשיר במרפסות: "אנחנו מחזקים את כל הקשישים הנמצאים בבידוד ואת כל עם ישראל. אנחנו עם חסון ונוכל גם למשבר הזה". כך זה נראה בסרטון שצילם יריב דגן.