החורף האחרון זימן לנו מראות נדירים של נחלים שוצפים, כנרת מתמלאת ושיאי גשם וזרימות שנשברו. הוא התחיל מאוחר - נובמבר היה שחון וחם, אבל אז הגיע חודש דצמבר שהביא איתו גשם ללא הפסקה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בסוף דצמבר נשברו שיאי גשם בגליל העליון, עם 120 מ"מ בלילה אחד בצפת ו-250 בסופה בודדת בגליל. שנת 2020 נפתחה בסערה גדולה עוד יותר, או בסערות גדולות, שהביאו איתן אסונות קשים ונפגעים: שיאי גשם היסטוריים בתל אביב ושיאי זרימה שמעולם לא נמדדו בנחל געתון, שהציף את נהריה.
בנחל הקישון, גדול נחלי הצפון והעמקים, הושוותה השנה הספיקה לזו ההיסטורית שנמדדה בינואר 1992 - וכך גם בנחל השופט. יממה לאחר מכן התפשטו השיטפונות גם למרכז ונחל לכיש עלה על גדותיו והציף את היישובים בסביבתו.
באותו השבוע געשו גם נחלי הכנרת ונהר הירדן הגיע לספיקה של 150 מטרים מעוקבים לשנייה, ספיקות שנמדדו רק בינואר 2013 ו-2003. הכנרת עלתה ב-22 ס"מ ביממה בודדת - והשוותה לשיא ההיסטורי מפברואר 2004.
אם חשבנו שבכך האטמוספרה סיימה להשתגע השנה, הגיעה אמש יממה סוערת בדרום עם שיטפונות ענק בנחלים פארן, חיון, נקרות ונחל הערבה. השיטפונות אמש הם החזקים ביותר שנמדדו בארץ בעשור האחרון, מאז ינואר 2010. בנחל ערבה הספיקה אתמול התקרבה ל-1000 מטרים מעוקבים לשנייה. בנחל פארן הספיקה שעברה אתמול מוערכת ב-700 מטרים מעוקבים לשנייה.
הזרימה הגבוהה ביותר המתועדת בארץ נמדדה בנחל ניצנה ב-18 בינואר 2010: 1,400 מטרים מעוקבים לשנייה. לפי רישומים מתקופת המנדט הבריטי, בנהר הירמוך נמדדה בשנות ה-30 של המאה הקודמת ספיקה של 1700 מטרים מעוקבים לשנייה, שהרסה את תחנת הכוח של רוטנברג בנהריים וסחפה אותה לכנרת.
האם מה שראינו בחורף האחרון הוא תוצאה של משבר האקלים? ד"ר עמיר גבעתי סבור שבהחלט כן. "זה שיקוף מצב של שינוי אקלימי שרואים אותו בכל העולם. תקופות בצורת ארוכות לצד סופות חריגות ואירועי שיטפנות קשים ופתאומיים. העתיד מזמן לנו יותר ויותר אירועים כאלה וכדאי להיערך לכך. מה שהיה הוא לא מה שיהיה".