משבר הקורונה תפס יותר מעשרה זוגות ישראליים בשלב האחרון של הליך פונדקאות בארה"ב. כעת הם טוענים כי נתקעו במדינה כשהכסף הולך ואוזל ובריאותם בסכנה. החוק אמנם מחייב אותם להגיע לקונסוליה הישראלית ולשלוח ארצה בדיקת אבהות טרם קבלת הדרכון הישראלי, אך נוכח המצב המורכב, הזוגות פנו באמצעות עורכות דינם למשרד הפנים. שם אמרו: "לא ניתן להתייחס למי שעדיין לא נולד".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
גורם שליווה מאות זוגות בהליך הפונדקאות סיפר שלפני שהתחיל משבר הקורונה ההליך בארה"ב היה מהיר ופשוט יותר. "במשך תקופה ארוכה המדינה הקלה עלינו ואפשרה להגיע עם דרכון אמריקני שמוציאים יחסית בקלות אחרי הלידה", אמר. "כמובן שלאחר מכן השלמנו במהלך חודש וחצי את תהליך בדיקת האבהות וההתאזרחות בארץ".
אלא שביום חמישי לפני שבועיים, במסגרת המשבר שמתפתח במהירות, הודיעה מחלקת המדינה האמריקנית כי היא מעלה את אזהרת המסע לכלל העולם לרמה 4. באותה הכרזה נודע כי שירות הדרכונים יצומצם והם יונפקו רק במקרים של חיים ומוות.
ללא האפשרות להיכנס עם דרכון אמריקני לישראל, הזוגות מחוייבים לתהליך שכולל הגעה לקונסוליה הישראלית, שליחת בדיקת אבהות לארץ והמתנה לתוצאות. "לא אסכן את משפחתי", הדגיש עידו רצון, אב פונדקאי שהגיע למדינה עם בן זוגו ובנו. "הקונסוליות נמצאות בניו יורק או סן פרנסיסקו, ושם מסוכן מאוד מבחינת הקורונה".
רצון הוסיף: "התחושה היא שיש מי שלא רוצה לעזור לנו, אחרת היה ניתן להנפיק כבר תעודת מעבר". הוא הדגיש כי בנו בעל הצרכים המיוחדים זקוק לסביבה מיוחדת, ובפוסט מרגש שכתב בפייסבוק הוא סיפר על התחושות הקשות: "תסתכלו בתמונה: אורי, איתמר, מיכאל ואני. איזו שמחה בלב. התרחבנו. הפכנו משפחה. אז למה יש לי טעם מר? ככה נראית משפחה סוג ב' בישראל. לא די בכך שבהיותי לא שווה זכויות, הימים הם ימי מגפה ואני מוצא את עצמי נלחם על הזכות שלי לשוב ארצה עם המשפחה שלי".
מי שגם כן נאבק לחזור ארצה הוא יובל כדורי-אלטמן, שהגיע למדינה עם בן זוגו ובתו. הוא משוכנע שלמדינה יש אחריות ישירה למצב. "בג"ץ פסק כי הסדר הפונדקאות בישראל פוגע בזכות השוויון ובזכות להורות, זו המדינה שדחקה אותי לנסוע לאמריקה", הסביר. "עכשיו אומרים לי קח את הילדה שלך ותיסע לתוך התופת בניו יורק, גם הוצאנו כבר כל כך הרבה כסף, פשוט אומרים לנו בואו תתאבדו".
עוד הוא הסביר כי הם נמצאים במצוקה של ממש: "אין לנו כאן ביטוח רפואי, האימהות שלנו המבוגרות איתנו כאן ואני צריך לעבור הליך רפואי בקרוב. לא התכוננו לשהות כל כך ארוכה כאן וזה ממש מצב חירום".
תגובת רשות האוכלוסין וההגירה, משרד החוץ והיועץ המשפטי לממשלה: "ככלל, חשוב להבהיר כי כל מקרה נבחן לגופו, בהתאם לנסיבותיו. לגופו של עניין, מדובר בסוגייה מורכבת, בין היתר כיוון שאינה מוסדרת בחקיקה, ומשרדי הממשלה כולם מנסים לסייע ולמצוא פתרונות במסגרת המדיניות, החקיקה הקיימת, ובהתחשב בדין המקומי בו מתבצע הליך הפונדקאות. הדברים אינם זהים בכל מדינה, והעניין בכללותו נבחן על ידי הדרגים הגבוהים בכל המשרדים הרלוונטיים. לעת הזו, לא ניתן להתייחס למי שעדין לא נולד כשאין לדעת מה יהיה המצב והנסיבות בעת לידתו. ההיבטים המשפטיים ייבחנו כמקובל על ידי הייעוץ המשפטי לממשלה".