מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב הודיע היום (חמישי) כי אותר חולה קורונה ראשון בישראל - גבר שחזר לארץ לפני ארבעה ימים מאיטליה. שעות ספורות לאחר מכן פורסם לראשונה ב-N12 כי החולה הגיע לארץ בטיסת "אל על" שנחתה ממילאנו ב-23 בפברואר בשעה 16:24, ומספרה LY382. בהמשך התברר שהוא המריא בטיסת אל על מספר LY381 בתאריך 21.02 בשעה 6:00 לאיטליה, וכששב לארץ הוא שהה בחנות הפיראט האדום באור יהודה ביום שני, 24.02 בשעות 10-9 בבוקר. בעקבות זיהוי החולה עדכן משרד הבריאות את ההנחיות, והורה לכל מי ששב מאיטליה בשבועיים האחרונים להיכנס לבידוד.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
כעת, לאחר שהתברר מספר הטיסה של אל על, בחברה הודיעו כי הם מנסים לאתר את כל הנוסעים שהיו יחד עם חולה הקורונה בטיסה. במקביל, במשרד הבריאות פרסמו הנחיות עבור כל מי שהיה בטיסה עם החולה: ראשית, על הנוסעים להיכנס באופן מיידי לבידוד בית למשך 14 ימים ממועד הנחיתה, ולדווח על כך באתר משרד הבריאות או במוקד משרד הבריאות בטלפון 5400*. אם במהלך הבידוד מופיעים סימפוטמים של חום, שיעול או קושי בנשימה יש להתקשר באופן מיידי למוקד 101.
לאור ההתפתחויות, הודיע היום שר הפנים אריה דרעי על איסור כניסה למגיעים מאיטליה שאינם אזרחי או תושבי ישראל, ו-25 נוסעים זרים שנחתו בנתב"ג סמוך לשעה 13:00 נמצאים כעת על המטוס ללא אישור לרדת ממנו. ברשות רשות האוכלוסין וההגירה עדכנו כי הנוסעים הישראלים שהגיעו במטוס מברגמו ירדו ממנו וקיבלו הנחיות ממשרד הבריאות.
בין הנוסעים הזרים שעל המטוס ישנם 19 איטלקים, ושישה שמחזיקים באזרחויות שונות. המטוס ימריא בחזרה לברגמו בקרוב עם 25 הנוסעים שעליו, ו-119 נוסעים אחרים היוצאים מישראל, רובם איטלקים. נוסף על כך, סורבה כניסתם של 23 נוסעים שנחתו בנתב"ג מוונציה וממילאנו בטיסה של חברת "איזיג'ט".
משרד הבריאות מעדכן את ההנחיות לחוזרים מאיטליה: "המציאות השתנתה"
בתדרוך לעיתונאים שקיים הבוקר עדכן מנכ"ל המשרד כי החולה חש אתמול ברע, שלושה ימים לאחר שחזר מחו"ל: "יש לו סימפטומים ולכן הוא דיווח על כך. בוצעו לו בדיקות של המשרד עם קופות החולים ועם מד"א. נדאג להעביר אותו באמצעות מד"א לאשפוז בשיבא במתקן הייעודי. בית החולים ייקח אחריות על הטיפול בו. האדם הזה יקבל את הטיפול הטוב ביותר שהמערכת יודעת לתת". עוד התייחס לחשש שהאיש הדביק אחרים: "שירותי הבריאות יאתרו את כל מי שהיה במגע עם אותו אדם כדי להכניס אותם לבידוד. כול המגעים של אותו אדם ייכנסו לבידוד בית, שהוא מחויב ולא וולונטרי".
בהמשך דבריו הסביר בר סימן טוב כי בעקבות המקרה המשרד מחדד את ההמלצות לחוזרים מאיטליה: "הבידוד הוא גם רטרואקטיבי - המציאות השתנתה. החולה חזר לפני ארבעה ימים, ובהתאם לכך הצו יעודכן באופן כזה שעל כל מי ששהה באיטליה ב-14 הימים האחרונים תהיה חובת להישאר בבידוד עד שיושלמו 14 יום למועד עזיבתו את איטליה". ברשות האוכלוסין הבהירו כי איסור הכניסה לארץ תקף עבור אזרחים זרים שביקרו באיטליה לאחרונה - בין אם איטלקים ובין אם לא.
"אנחנו מודעים למורכבות של ההחלטות שלנו", הוסיף המנכ"ל. "אבל אנחנו רואים עוד ועוד מוקדים באירופה שמאתרים חולים. כמעט אין מדינה באירופה ללא חולים מאומתים. אנחנו קיווינו להחזיק כמה שיותר זמן עד למקרה הראשון בישראל - ועכשיו יש לנו את המקרה הראשון".
בהמשך דבריו התייחס בר סימן טוב לפעולות המשרד: "המערכת נערכת זמן רב מאוד לאירוע הזה. ברור שברגע שיש חולה ראשון המציאות משתנה. אנחנו בטוחים וסומכים על יכולות המערכת - מיכולות האיתור והניטור שלנו, שיתוף הציבור ושיתוף הפעולה עם מד"א וקופות החולים עד לאשפוז כדי לתת את המענה הטוב ביותר לציבור הישראלי כדי שנתמודד עם האירוע המורכב".
עוד הדגיש בר סימן טוב כי המקרה החדש מדגיש את חשיבות ההנחיות המחמירות של המשרד: "החמרנו כל הזמן גם אם זה נראה בלתי סביר. אנחנו בטוחים שעשינו את הדבר הנכון. גם הקריאה לא לטוס לחו"ל, אפילו שהיא נראית דרקונית, עכשיו כשהנגיף באירופה - נכון מאוד יעשה הציבור אם יימנע".
"אנחנו רוצים להאט את קצב התחלואה", הסביר, "עברנו מאסטרטגיה של מניעה לאסטרטגיה של דחייה - עכשיו רוצים להבטיח כמה שפחות הדבקויות מתוך אותם מקרים". לדבריו, המשרד פועל על מנת שכול הישראלים שנמצאים בצפון איטליה "יועברו כמה שיותר מהר לבידוד בית"? בתיאום עם המל"ל ורשות האוכלוסין, במשרד פועלים לצמצם את החשיפה של הציבור הישראלי למי שהיה בצפון איטליה.
"הציבור חייב להבין שיש צורך בשיתוף פעולה"
פרופ׳ סיגל סדצקי, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, הסבירה: "הנחת העבודה שלנו הייתה מתחילת האירוע שיהיו לנו מקרים בישראל, רצינו לצמצם את ההתפרצות כשתגיע. כול המגעים של החולה ייכנסו לבידוד ויפסיקו להיות מדבקים לשאר האוכלוסייה החל מהשעה הקרובה. האמצעי היחיד שלנו לעצור את התפשטות המחלה הוא הגבלת נסיעות לחו"ל ומפגשים עם אנשים שבסיכון להפיץ את המחלה, בידוד בית והתרעה על סימפטומים ברגע שהם מופיעים".
לדבריה, "נרחיב מהשבוע הבא את מעגל הבדיקות שאנחנו עושים בהתאם לרמות הסיכון. מרגע שהתברר לנו המצב באירופה, אנחנו במצב שונה. כמות התנועה מאירופה לכאן מאד גדולה, כמות התנועה בתוך אירופה מאוד גדולה. כפטריות אחר הגשם. ההתפרצות בצפון איטליה התפשטה מהר מאוד. כל זה מחייב אותנו להקפיד על בידודי הבית ועל ההוראות לבידודי הבית כדי לצמצם את התפשטות המחלה ככל האפשר".
"הציבור חייב להבין שיש צורך בשיתוף פעולה", הוסיפה סדצקי. "כל אדם כדי להגן על עצמו, על משפחתו, על מקום העבודה שלו. יש לנו יכולת אכיפה, הצווים שלנו הם על פי חוק ואני מניחה שמעט מאוד אנשים יפרו אותם. כמובן שניתן להגיע לאמצעים יותר קיצוניים ואני מעריכה שזו תהיה תופעה שבשוליים. גם לגבי השאלה מדוע ילדים נדבקים פחות ומושפעים פחות מהנגיף אין לנו תשובה בשלב זה".
דרעי: החלטתי לאסור על כניסת זרים מאיטליה
בעקבות ריבוי מקרי ההידבקות והתמותה באיטליה, הודיע היום שר הפנים אריה דרעי על איסור של כניסת זרים מאיטליה. בריאיון ל-N12 אמר שלשום דרעי: "כשהם (משרד הבריאות) מחליטים שאזרחים ממדינה מסוימת צריכים בידוד אז אני סוגר - מלבד ישראלים כמובן. אין טעם להביא תיירים מחו"ל ואז לסגור אותם בבידוד שבועיים". עוד אמר אז דרעי כי "לסגור את כול אירופה זה כמעט לסגור את כול מדינת ישראל. זה הכול עניין של סיכונים - ההנחיות יכולות להשתנות כול שנייה, אנחנו כול הזמן עוקבים".
אתמול קרא משרד הבריאות לישראלים שלא לטוס כלל לחו"ל אם אין בכך צורך. בשלב זה, אלה המדינות ששהות בהם מחייבת בידוד למשך שבועיים לאחר הנחיתה חזרה בישראל: סין, הונג קונג, תאילנד, סינגפור, מקאו, קוריאה הדרומית, יפן ואיטליה.
היום נודע כי אחד הישראלים שאובחנו בישראל כסובל מהנגיף הבריא, ויוכל ככל הנראה לצאת מהבידוד. גם שמעון דהן ורוחלה עופרים, שנותרות בבידוד ביפן לאחר שאובחנו כנשאים של הנגיף במהלך שהותם על "ספינת הקורונה" ביפן, החלימו וצפויים לשוב בקרוב לישראל.
משרד המדע הודיע היום כי במכון המחקר "מיגל" שבגליל והשגה פריצת דרך במהלך מחקר שעסק בנגיף הקורונה בעופות, דבר שעשוי להוביל לפיוח חיסון תוך שבועות ספורים. הפיתוח יותאים גנטית גם לחיסון נגד וירוס הקורונה הנוכחי, שמדביק גם בני אדם.
עד כה נדבקו בנגיף 82,170 בני אדם - יותר מ-78 אלף מהם בסין. מספר המתים כתוצאה מהנגיף עומד כיום על 2,804, מהם 2,744 בסין. באיטליה נוספו היום למניין המתים שני חולים נוספים, ומספר המתים הכולל במדינה עומד כעת על 14. שיעור התמותה העולמי כתוצאה מהנגיף עומד על כ-3.5%.
צפו בהתפשטות הנגיף: