נגיף הקורונה ממשיך לככב בכותרות, והרשת מוצפת במידע – אמין יותר ופחות – בנוגע למחלה המסתורית. לכן גייסנו את פרופסור אייל לשם, מומחה לנגיפים מבית החולים שיבא תל השומר, כדי לעשות סדר אחת ולתמיד ולענות על כל השאלות החשובות בנוגע לווירוס המידבק.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
איך נגיף הקורונה ישפיע על האוכלוסייה בישראל? האם אנחנו מחוסנים יותר מאחרים?
ההערכה היא שכאשר נגיף חדש ולא מוכר נכנס לאוכלוסייה אנושית יש גל של הידבקות, ובגל ההידבקות הראשוני קשה להעריך מה יהיו התוצאות. אין קשר למודעות, כי הווירוס מאוד מדבק ולכן ההערכה היא שכל האוכלוסייה תיחשף – השאלה היא מה הסיכויים לשרוד.
האוכלוסייה הישראלית היא בריאה, ללא תת תזונה או השמנה, לכן הנגיף אמור לעבור עם שיעור תמותה יותר נמוך מהאוכלוסייה הסינית. בממדים אובייקטיביים, האוכלוסייה אצלנו בריאה יותר מזו שבסין, ולכן הסבירות היא ששיעור התמותה יהיה נמוך יותר.
האם קופות החולים ערוכות לטיפול בחולה שחשוד כי נדבק?
בידוד חולים הם חלק מהנהלים השגרתיים בכל מתקן רפואי, מרפאות או בתי חולים. הדבר החשוב הוא שכל האזרחים צריכים לעקוב אחרי הנחיות משרד הבריאות והרופא המטפל, ולא להיכנס לפאניקה. מחלות של חום ושיעול הן נפוצות ביותר – אם מישהו בא מסין צריך לבודד אותו, אבל לא כל מי שמשתעל. מבחינה מקצועית אין בעיה, כוחות הרפואה בארץ נמצאים במצב מצוין. האתגר הוא אתגר תקציבי: חוסר בתקציבים וכוח אדם, ומתקנים רפואיים מיושנים. קשה להשתלט על וירוס כזה עם תנאים כאלה.
האם החולים שחושדים כי נדבקו אמורים להזעיק צוות רפואה אליהם הביתה?
אם אדם מפתח את אחד מתסמיני הנגיף, עליו ליצור קשר עם חדר המיון הקרוב או הרופא המטפל ולקבל הוראות איך להגיע לבדיקה. כך הנבדקים מגיעים בצורה מסודרת, כשהצוות הרפואי ערוך לקבל אותם עם אמצעי הזהירות הנדרשים ולערוך להם את הבדיקות הנדרשות. בכל מוסד רפואי פועלים בשיטה משלהם משלב זה ואילך – בשיבא, למשל, אם המצב יציב, החולים חוזרים הביתה לבידוד, ואז יוצרים עמם קשר טלפוני כדי למסור את תוצאות הבדיקה ולבדוק שהכל בסדר. שירות כזה יכול למנוע הדבקה של חולים ואנשי צוות בבית החולים, וגם חוסך המתנה ממושכת לתוצאות בבית החולים.
אין חשש שהצוותים הרפואיים יידבקו בנגיף?
ההנחיות לצוות רפואי הוא מיגון מלא, חלוק, מסכה, כפפות, מגן עיניים – זו הדרך להתמגן. יש גם אמצעים הנדסיים, כגון חדרי בידוד וכן הלאה. חשוב שמי שיש לו חשד שנדבק שלא יגיע בלי להודיע לרופא, כדי שלא יקרה מצב שהצוות הרפואי לא ערוך לקבל אותו – מצב שעלול לסכן את הצוות וכן את שאר החולים. כשמודיעין מראש, הצוות יודע להיערך.
בארה"ב מבוהלים יותר מהשפעת שהרגה במדינה כבר כמה אלפים - למה את כל חולי השפעת לא שמים בבידוד?
בהלה זה דבר סובייקטיבי, יש כאלו מבוהלים מזה ויש מאחר. באופן סטטיסטי, השפעת הורגת יותר אנשים מאשר הקורונה כפי שהיא ידועה לנו עד עכשיו. ניתן לבודד אנשים מאושפזים, אבל קשה מאוד לבודד את מי שחולים במחלה כל כך נפוצה: אחד מכל עשרה מבוגרים חולים בשפעת. בנוסף, לפעמים לא יודעים על קיומם של חולים, כי הם בבית ומאמינים שזה יעבור.
האם צריך להיזהר באכילת בעליי חיים לא שגרתיים?
המפתח בכל אוכל זה לאכול אותו מבושל לחלוטין, בבישול מלא. הווירוס עבר מחיות לבני אדם לא בגלל שבעל החיים הוא "מוזר", אלא כי הוא היה לא מבושל, או כי היו במגע עם בעל חיים שהיה נגוע בווירוס.