מצב החירום במדינה עקב התפשטות הקורונה, הביא לעלייה דרמטית באחוז האבטלה במדינה ולמשבר כלכלי במשק. רבים פוטרו מעבודתם או יצאו לחל"ת, אך מבוגרים רבים שפוטרו גם הם מעבודתם לא זכאים לקבל דמי אבטלה על פי החוק במדינה – ולא יודעים איך יצליחו להתקיים מקצבת הזקנה הזעומה שנותרה להם.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
אילנה ואלי ארדיטי נקלעו למצב הזה לאחר שפוטרו מעבודתם. הם היו חקלאים עצמאיים, אך לאחר שצברו חובות גדולים וסגרו את המשק, הם נאלצו ללכת לעבוד בקונדיטוריה כדי להתקיים. בזכות שכר המינימום ששניהם מקבלים הם מסוגלים להרים את הראש מעל המים, אך עכשיו לאחר שהקונדיטוריה נסגרה עקב התפשטות הנגיף, שניהם בחל"ת ובגלל שעברו את גיל הפנסיה - הם לא זכאים לדמי אבטלה.
כמו לכל בני גילם שנמצאים בקבוצת סיכון, זאת תקופה מאתגרת ומלאה בחוסר ודאות, אך לפחד הבריאותי נוסף גם חשש כלכלי כבד. "אני ממש מפחדת. בלילה קשה לי להירדם מזה. אני לא יודעת מה יהיה, מה המצב הכלכלי", סיפרה אילנה בדאגה.
"נגמר הכסף כבר מזמן, אי אפשר לחיות ככה"
"כשאני מקבלת 2,000 שקלים והוא (בעלה) 2,000 שקלים - ביחד זה 4,000 שקלים ואי אפשר לשלם 3,000 שקלים משכנתה, 2,000 שקלים לכלכלה, אוכל פלוס התרופות שלנו, 1,200 שקלים לחשבון חשמל ותמיד יש עוד דברים מסביב", סיפרה והוסיפה: "נגמר הכסף כבר מזמן, אי אפשר לחיות ככה".
"אני לא מבקשת נדבות. אני עובדת שווה בשווה עם בנות צעירות בנות 20 ו-30 ויש להם יותר זכויות ממני. הן עכשיו מקבלות אבטלה ואני לא, למה?", אמרה בכאב והוסיפה כי לאור המצב היא ובעלה אוכלים פחות מוצרי בשר וקונים אוכל פשוט יותר. המצב אליו נקלעה הוא לאחר שבוע בלבד בחל"ת. הבעיה האמתית תחל מחודש הבא - כשגם המשכורת של חצי חודש מרץ תיעלם.
יום טוב בכר בן ה-67 ואשתו ויקטוריה נמצאים במצב דומה. יום טוב עבד 30 שנה כטבח, בתקופה בה לא הייתה חובה או מודעות להפריש לפנסיה. לכן, אחרי גיל פרישה הוא ואשתו החלו לעבוד בשכר מינימום כדי להתקיים – הוא ברכבת והיא כסייעת בגן.
"ננסה להצטמצם כמה שאפשר"
בלי המשכורת שאפשרה להם לשרוד ובלי דמי האבטלה, ויקטוריה ויום טוב יודעים שהם יצטרכו להתקיים רק מקצבת זקנה. "אני פשוט יותר מחושב, היות ואני יודעת את הכמות מצרכים המינימלית שצריך אני לא מתפרע", סיפר יום טוב. "ננסה להצטמצם כמה שאפשר, העיקר שנצליח לאכול ולשתות ולחיות את המינימום".
גם הזוג בכר נאלצים עכשיו להתמודד עם ההשלכות ולשקול לאן הולך כל שקל: "אני מתלבט וחושב אם לקנות בשר או כל מני מוצרים מהסוג הזה, שלא יישאר כסף", אמר בדאגה. "לא נוכל לקנות תרופות שצריך, לא נוכל לשלם שכר דירה, לא נוכל לשלם על דברים חיוניים. ממה הם חושבים שאנחנו נתקיים?".
"תנו לנו להתקיים בכבוד"
יום טוב וויקטוריה כבר עשו את החישוב – והגיעו לכך שעם קצבת הזקנה, אחרי שיורידו את שכר הדירה, יישארו להם 1,100 שקלים לחודש, לתשלום חשבונות ולקיום. "ראש הממשלה תסתכל לי בעיניים, תגיד לי אם אתה ואשתך יכולים לחיות מ-1,100 שקלים", אמר בכאב. "עד עכשיו לא ביקשנו עזרה. תנו לנו להתקיים בכבוד, תנו לנו לחיות במדינה שלנו כמו שצריך".
חברת הכנסת מירב כהן מכחול לבן נפגשה בעניין עם מנכ"ל הביטוח הלאומי, אך הביטוח הלאומי כבול, מכיוון שזה כרגע החוק - ואת הפתרון צריכה לספק הממשלה. "צריך להבין שהנזק הוא מידי. זה ברמה שיום אחד בן אדם מתקשר אלינו לשאול האם הוא זכאי לדמי אבטלה ואנחנו אומרים לו שלצערנו לא כי הוא מעל גיל 67, ויום למחרת הוא מתקשר לברר האם הוא יכול לקבל תרומה של ארוחה", אמרה כהן.
מהביטוח הלאומי נמסר כי בניגוד למה שאמרה עובדת שירות התעסוקה בכתבה, גם נשים עד גיל 67, שעבדו והוצאו לחל״ת, זכאיות לדמי אבטלה.