נחילי ארבה בדרכם לישראל? עקב הדיווחים על נחילי ארבה שהכו בימים האחרונים בסעודיה וככל הנראה עושים את דרכם גם לשטח ירדן, בישראל נערכים לאפשרות שהחגבים המזיקים יגיעו גם לשטחנו - 7 שנים אחרי ש"ביקרו" כאן לאחרונה, וגרמו לנזקים לייבול חקלאי בנגב.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
״נחילי הארבה הם תופעה עונתית מוכרת עוד משחר ההיסטוריה באזורנו", מסביר עמיר בלבן מהחברה להגנת הטבע, " מקורם באזור הסהרה וערב, שם הם מתפתחים הודות לתנאי גשם טובים. במידה ותנאי האקלים מתאימים, הם ינדדו בחיפוש אחר מקורות מזון חדשים. הנדידה שלהם היא נדידת רבייה, במסגרתה הן נודדים ומתרבים תוך כדי".
"מפאת הסכנה לייבולים, לרוב משתמשים בריסוס במטרה להדביר אותם", הוא מוסיף, "השימוש בריסוס בשטחים טבעיים ובשמורות טבע פוגע במארג המזון האביבי ומסכן חיות בר רבות הניזונות מחרקים בעונה זו - בעיקר עופות נודדים שעושים דרכם צפונה, לאירופה״.
הפעם האחרונה בה הכו נחילי ארבה בישראל הייתה לפני 7 שנים, במרץ 2013, אז מדובר היה באירוע משמעותי במסגרתו הגיעו לדרום הארץ נחילים של מיליוני פריטים מסיני. המוני פריטים נצפו באזור ניצנה, התפשטו מעל מספר אזורים בנגב וגרמו נזק של מאות אלפי שקלים לחקלאות.
הארבה גורם לנזק רב ואוכל כל יום מזון בכמות השווה למשקלו. תפוצת הארבה נרחבת, קרוב ל-30 מיליון קמ"ר ב-60 מדינות, ומספר הבוגרים יכול לנוע מ-40 ועד 80 מיליון בלהקה על כל קמ"ר. נחילי ארבה לא מסכנים בני אדם ובעלי חיים, ומהווים רק "מטרד" באוויר ומזיק לחקלאות.
הסיכוי שהארבה יגיע לישראל - נמוך, אך זה עלול להשתנות
לאחרונה קיים שר החקלאות, צחי הנגבי, דיון הערכת מצב בנושא התפשטות הארבה באפריקה ובמזרח התיכון. הנגבי אמר כי על פי הערכת הגורמים המקצועיים במשרד החקלאות, הסיכוי שהארבה יגיע לישראל נמוך, אך לאור ניסיון העבר, תחזית זו עלולה להשתנות ורצוי להיערך מבעוד מועד.
בדיון הנחה השר את צוותי השירותים להגנת הצומח במשרד החקלאות להתחיל בהיערכות לקראת אפשרות לכניסתם של נחילי הארבה לשטחי מדינת ישראל, ולעמוד בקשר רציף עם ארגון המזון והחקלאות של האו"ם (FAO) לקבלת תמונת מצב על תנועת הארבה במזרח התיכון.
במקביל, הנחה השר את צוותי משרד החקלאות לוודא את מלאי חומרי ההדברה הידידותיים, שאינם מסכנים את בני האדם, בהם יוכלו להשתמש במידת הצורך.
במסגרת מעקב של משרד החקלאות אחר תנועת נחילי הארבה עלה כי להקות ארבה נמצאות בסעודיה וכי המרחק לישראל עודנו גדול. על פי הערכת גורמי המקצוע, הסיכוי להגעתם לישראל נמוך.
על פי דיווחים בעולם, נחילי ארבה מצויים במזרח אפריקה - בסומליה, בדרום אתיופיה ובקניה וכן בגבול הודו ופקיסטן, ויוצרים באפריקה משבר הומניטרי כתוצאה מהנזק שנגרם לייבולים חקלאיים.