התקנות המיוחדות לחג הפסח, שהורו בעיקר על איסור יציאה מהעיר, פגו הבוקר (שישי) בשעה 6:00. האיסור על תנועה בין יישובים בוטל ואזרחים רשאים להצטייד במזון, בתרופות או במוצרים חיוניים אחרים, וכן לקבל שירותים חיוניים, גם מחוץ ליישוב בו הם מתגוררים. במשרד הבריאות קיוו עוד להמשיך עם אותן התקנות גם בחול המועד אך המהלך נבלם בעיקר בשל התנגדות משרד האוצר. במקביל, במועצה לביטחון לאומי כמעט וסיימו לתכנן את אסטרטגיית היציאה מהמשבר, שעניינה בין היתר העלאה של היקף העובדים בתעשייה ובמשק באופן מדורג. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בנוסף, פג תוקפה של ההוראה שקבעה כי היציאה למרחק של עד 100 מטרים ממקום המגורים הינה למרחב הציבורי בלבד. האיסור על הפעלת תחבורה ציבורים יפקע ביום ראשון הקרוב (12.4) בשעה 8:00 בבוקר. כל יתר המגבלות לצמצום השהייה במרחב הציבורי עדיין בתוקף, ואנשים נדרשים שלא לצאת ממקום המגורים, למעט למטרות המותרות לפי התקנות.

חייל ושוטר במחסום זמני בירושלים בזמן הפסח (צילום: נתי שוחט, פלאש/90 )
הסגר בירושלים | צילום: נתי שוחט, פלאש/90

לאחר חילוקי הדעות, בתום ישיבת ועדת שרים טלפונית שהתקיימה הלילה הוכרע כי הבוקר אזרחי ישראל יחזרו ל"שגרת קורונה" עם אותן ההנחיות בדיוק שהיו עד ליום שלישי האחרון, לפני החג. ההנחיה העיקרית שתתעדכן היא שאזרחים יוכלו לנסוע לצרכים חיוניים מעיר לעיר מבלי שייאלצו לעבור במחסומי המשטרה.

בדיון, השר לבטחון פנים, גלעד ארדן, דרש לעבור לפינוי של חולים שאין להם תנאי בידוד בביתם, למלונות שמותאמים להם, ולשקול לעשות זאת גם בכפייה. ארדן ציין שככל שיש יותר חולים ובפיזור גדול, יש קושי של המשטרה לפקח שהם נמצאים בביתם ולא מסתובבים ומדביקים אחרים, כפי שהמשטרה תפסה בשבועיים האחרונים.

בסיכומו של דיון, הוחלט להאריך בחמישה ימים נוספים את הסגר על העיר בני ברק. לתושבים יתאפשר לצאת מהעיר לצורכי עבודה, טיפול רפואי חיוני, הלוויה של בן משפחה מדרגה ראשונה, להעביר ילד קטין בין הורים גרושים או עבור צורך חיוני אחר באישור מראש. 

שוטרים סוגרים בסטות בשוק הכרמל (צילום: החדשות12)
שוטרים סוגרים בסטות בשוק הכרמל | צילום: החדשות12

בנוגע לירושלים, מסתמן שהמגבלות על ירושלים יימשכו. בדיון הטלפוני שנערך הלילה השרים הסכימו להמשיך את חלוקת העיר לאזורים, והדבר יעבור לאישורה של ועדת השרים המצומצת לענייני קורונה בראשות רה"מ נתניהו. ההחלטה בנוגע לירושלים לא התקבלה בישיבה הלילה מכיוון שבמשרד המשפטים טענו שלא פורסמה הכוונה להמשיך את ההגבלות על העיר ויש לאפשר לשרים לעיין בהצעה קודם שמחליטים. גם מזכיר הממשלה הזכיר שנתניהו הבטיח לשרים שהם יידעו מראש ויוכלו להעיר הערות. 

בהודעת משרד הבריאות נאמר כי יתקבלו החלטות ממוקדות בהמשך. במשרד קיוו להמשיך את תקנות החג המיוחדות גם לתוך חול המועד, אך המהלך נבלם בין היתר בשל הלחצים שהפעילו שר הביטחון נפתלי בנט ומשרד האוצר. בנט תקף בחריפות את הרצון להמשיך את ההסגר ודרש לעבור "מפטיש לפינצטה". גם בכירים באוצר הודיעו בנחרצות - נתנגד להמשך הסגר.

במקביל: במשטרה נערכים לצו שיחייב לעטות מסכות במרחב הציבורי החל ביום ראשון ואומרים שכרגע לא הונחו לתת קנסות על הפרתו.

 זו התוכנית ליציאה מתקנות הקורונה

במועצה לביטחון לאומי כמעט סיימו לתכנן את תוכנית היציאה מהנחיות הקורונה, והם יציגו אותה לראש הממשלה נתניהו בתחילת השבוע הבא. בדיונים על התוכנית הוצגו מספר אפשרויות פעולה, כולן נשענות על עקרון ההדרגתיות והזהירות.

בין היתר נבחנת העלאה של היקף העובדים בתעשייה ובמשק באופן מדורג, ונבחנים מודלים שונים של עבודה במשמרות ובימים שונים. לגבי מערכת החינוך, לפי שעה החינוך המיוחד צפוי לחזור מיד לאחר חופשת הפסח, ובהמשך יחזרו גני הילדים. לאחר מכן ובאופן הדרגתי יחזרו גם בתי הספר היסודיים, חטיבות הביניים והתיכונים.

עוד מתכננים במועצה לביטחון לאומי להביא לשחרור אזרחים מההנחיות לפי חלוקה אזורית וקבוצות גיל בכפוף לבדיקות וסקרים ובהמשך גם הקלה כללית על ההגבלות של מרחק היציאה מהבית. לגבי אירועי הספורט עוד לא התקבלה החלטה. לפי שעה קניונים ומקומות בילוי לא צפויים להיפתח, אך במשרד האוצר לוחצים שכבר בשלב זה, בתוך שבוע-שבועיים, יפתחו שוב את החנויות במרחבים הפתוחים  ולא בקניונים. במשרד האוצר מזהירים שהמשק יגיע בקרוב לנקודת האל-חזור.

 האזרחים נענו לתקנות החג, איך ייאכף הצו לעטות מסכות?

התמונה שמתקבלת על מידת ההיענות של האזרחים להנחיות החריגות מעודדת מאוד: הציבור הישראלי נעתר ונשאר ברובו המכריע בבית. נפח התנועה בכבישים הבין-עירוניים ירד משמעותית בתוך יממה, כך גם תנועת האזרחים ברחובות הערים. במשטרה מייחסים זאת בראש ובראשונה לשיתוף הפעולה של האזרחים אבל גם לעבודתם המאומצת של אלפי שוטרים במחסומים ובסיורים בתוך הערים.

אכיפת הנהלים החדשים (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
אכיפת הנהלים החדשים | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

לפי הנתונים משלשום ב-15:00, עם תחילת העוצר החלקי, הייתה עלייה משמעותית בקנסות. בעבירה של יציאה למרחב הציבורי בניגוד למותר ניתנו יותר מ-1,100 קנסות – עלייה של 80% מהיממה שקדמה לה. סך כל הדוחות – כ-2,500 – עלייה של 75% לעומת היממה הקודמת. בגלל שהבוקר יוסר הסגר הכללי שהוטל על מדינת ישראל, מדיניות האכיפה חוזרת למתכונתה הרגילה.

אכיפת הנהלים החדשים (צילום: פיטוסי , פלאש/90 )
אכיפת הנהלים החדשים | צילום: פיטוסי , פלאש/90

כרגע אין כוונה להקל על האכיפה. לגבי הצו שמורה לעטות מסכות במרחב הציבורי החל ביום ראשון, במשטרה אומרים שכרגע לא ניתנה הנחיה לאכוף אותו בקנסות. משרד הבריאות ידרוש ככל הנראה שיוטלו סנקציות על מי שלא יעטה מסכה במרחב הציבורי.

השתתפו בהכנת הכתבה: דנה ויס, משה נוסבאום ועמליה דואק