שכני ה"מובלעות" בנגב זועמים: בזמן שמרבית העיסוק בתוכנית ארה"ב למזרח התיכון מתמקד באזורי יהודה ושומרון, זירה אחרת מעוררת מחלוקת – רצועת עזה. התוכנית מבטיחה למדינה הפלסטינית העתידית שטחים בנגב לטובת הרחבת הרצועה והענקת אזורי פיתוח ותעסוקה חדשים לתושביה. תושבים מהאזור פנו לנתניהו: "כדי לשמור על ההתיישבות ביהודה ושומרון אתה מוכן לוותר על ההתיישבות בנגב".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ראש המועצה האזורית רמת הנגב, ערן דורון, שיישובי פתחת ניצנה הנמצאים בשטחו יוקפו בשטח פלסטיני על פי התוכנית, פנה לראש הממשלה נתניהו ודרש פגישה דחופה. במכתב טען דורון: "על מנת לשמור על ההתיישבות היהודית ביהודה ושומרון אתה מוכן לוותר על התיישבות יהודית בנגב".
בשיחה עם חדשות 12 אמר הבוקר דורון: "הופכים אותנו לעוטף עזה ומוסרים את העתודות החקלאיות של מדינת ישראל. ארבע שנים עובדים על התוכנית הזו וראש הממשלה לא ראה לנכון לדבר איתנו פעם אחת. הבנו שמועצת יש"ע עודכנה ופגשה את נתניהו בוושינגטון - אנחנו נסתפק בפגישה בירושלים".
דורון טען כי קיבל הבוקר עשרות פניות מתושבים מודאגים: "יש לנו תוכנית בשיתוף משרד האוצר לפיתוח האזור ולהבאת עוד אלפי משפחות. מתברר שבמקביל הממשלה גיבשה תוכנית אחרת לגמרי. יש לנו כאן חקלאות היי-טק מהמתקדמות בעולם וזו הגשמת החלום הציוני - כשאוכלוסיית ישראל תגדל בשנים הבאות, הם ירצו להגיע גם לפה".
שני כיסים ישראליים - עם גבול משלושה כיוונים
תוכנית טראמפ כוללת הקמת שתי מובלעות שיחוברו לרצועת עזה בשטח הנגב. הן יוקמו על שטחים ריקים בנגב, וביניהן ישנם יישובים ישראליים – שיהפכו בעצמם למעין מובלעות ישראליות בין שטחים פלסטיניים.
כיס התיישבות ראשון יכלול את תושבי חבל שלום במועצה האזורית אשכול, שיוקפו כעת בגבול פלסטיני משני צדדים וגבול מצרי קיים מהעבר השלישי. הכיס השני הוא יישובי פתחת ניצנה של המועצה האזורית רמת הנגב – קדש ברנע, עזוז, באר מלכה, כמהין וניצנה. אלו, הגובלים כיום במצרים, יוקפו כעת משני עברים במובלעות פלסטיניות.
מנגד, במועצה האזורית אשכול דווקא קיבלו את התוכנית בברכה. "במידה שהמחיר להשגת שלום והפסקת שפיכות הדמים יהיה כרוך בין היתר בהסבת שטחים מזעריים ולא מיושבים בגבול מצרים לטובת שיתוף פעולה אזורי, נתמוך בה", אמר הבוקר ראש המועצה גדי ירקוני. "זאת על בסיס הסכמת שני הצדדים ובתקווה לשיתוף פעולה אזורי".
"תוכנית המאה של ממשל טראמפ מחזירה לסדר היום הציבורי של מדינת ישראל את ההתמקדות בסוגיות מהותיות של אופק מדיני ובטחון", הוסיף ירקוני. "התוכנית נמצאת בשלבים מוקדמים מאוד ואנו לומדים את פרטיה. בכל מקרה מה שידוע לנו כרגע שלפי התוכנית לא מתוכנן פינוי של ישובים באשכול. אנו עמלים כעת על פיתוח מיזמים כלכליים בגבול עם עזה, כמנוע צמיחה לשני הצדדים והשגת שקט".