עשרות מנהיגים בטקס המרכזי בירושלים לציון 75 שנה לשחרור מחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו: הטקס המרכזי במסגרת פורום השואה הבינלאומי, נערך הערב (חמישי) בכיכר גטו ורשה ביד ושם. בטקס נכחו עשרות מנהיגים מרחבי העולם ואת הנאומים המרכזיים נשאו נשיא המדינה וראש הממשלה, נשיאי רוסיה, צרפת וגרמניה, יורש העצר הבריטי וסגן נשיא ארה"ב.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בפתח הטקס נאם נשיא המדינה, ראובן רובי ריבלין, שקרא למיגור האנטישמיות: "האנטישמיות היא מחלה שמאיימת על החברה מבפנים. אף דמוקרטיה לא חסינה מפני זה. מדינת ישראל היא איננה פיצוי מפני השואה, מדינת ישראל לא קמה כדי לפצות את בני ישראל על השואה. מדינת ישראל קמה כי היא המולדת של העם היהודי, ממנה באנו ואליה חזרנו".
עוד הוסיף הנשיא: "ישראל היא לא מדינה שמחכה לישועה, אלא אומה שמצפה לשותפות. שותפות מלאה במאבק בגזענות ובאנטישמיות שמתפרצת בצורה מדאיגה, שנאת זרים שמחבלת בלב ההנהגה. האנטישמיות היא מחלה כרונית. היא מגיעה מימין ומשמאל. לובשת ופושטת צורה - האנטישמיות לא השתנתה, אבל אנחנו השתננו - מדינת ישראל איננה קורבן. ישראל תמיד תהיה ערבה לקהילה היהודית בעולם".
"נמשיך להיאבק בגזענות, באנטישמיות, בשנאה לשמה, ניאבק בהכחשת השואה כדי להבטיח שההיסטוריה לא תחזור על עצמה. העם היהודי, הוא עם זוכר. אנחנו זוכרים לא מתוך תחושת עליונות. לא כדי להתבוסס בזיכרון הזוועה או בתחושת צדק עצמית. אנחנו זוכרים כי אנחנו מבינים שאם לא זוכרים ההיסטוריה חוזרת", המשיך הנשיא.
נתניהו: "לא תהיה שואה נוספת - זו המחויבות שלי"
בסיום נאומו של ריבלין הצטרף הנשיא הרוסי פוטין לאולם, זאת לאחר שנכח בטקס חניכת האנדרטה להרוגי המצור על לנינגרד בגן סאקר בירושלים. לאחר מכן, עלה רה"מ נתניהו לנאום והצהיר: "לפני 75 יצא עמנו מגיא ההריגה הגדול בתולדות האנושות. הניצולים אינם שוכחים דבר, את חוסר האונים, את הסבל האין סופי, את הלהבות והעשן. את השכול והאובדן. האנדרטה להרוגי המצור על לנינגרד היא דוגמה אחת למחיר הבלתי נתפס של הניצחון על הנאצים".
"דווקא ביום הזה חייבים לומר - בשביל ששת המיליונים בני עמנו, ביניהם מיליון וחצי ילדים שהרי הגיהנום נפרצו מאוחר, מאוחר מדי. ולכן ביסוד התקומה של מדינת ישראל מונח ציווי אחד מרכזי - לא תהיה שואה נוספת. זוהי המחויבות שלי כראש ממשלה".
נתניהו המשיך: "כראש ממשלת ישראל אני מתחייב שהמילים לא עוד הן לא סיסמה ריקה מתוכן, אלא זה ציווי שבעזרתו נמשיך את מסע התקומה של עמנו. מעצמאות לעוצמה, מאושוויץ לירושלים, מחושך לאור". נתניהו הודה לבנות הברית במלחמת העולם השנייה, ולהקרבה העצומה שהן עשו עבור ניצחון הנאצים. הוא ציין כי זה דרש הקרבה עצומה, גם מהאזרחים וגם מהחיילים כדי להציל את הציביליזציה האנושית. "ללא הקורבן הזה - לא היו עמנו ניצולים היום".
פוטין: "השואה הייתה ועודנה הפצע העמוק שלנו"
לאחר נאומיהם של נשיא המדינה ריבלין וראש הממשלה נתניהו, עלה לנאום גם נשיא רוסיה פוטין ולאחריו סגן נשיא ארה"ב, מייק פנס. בנאומו הדגיש פוטין: "אנו זוכרים את קורבנות הנאצים, ובהם שישה מיליון יהודים שנספו במחנות ההשמדה והמוות, שנספו במבצעי הנאצים. מתוכם ארבעים אחוזים הם אזרחי ברית המועצות. לכן השואה הייתה, ועדיין הינה - הפצע העמוק שלנו. זוהי טרגדיה שאנו נזכור לעד".
פוטין המשיך: "בקרוב אנו נציין 75 שנה לשחרורו של מחנה אושוויץ, לתוכו נקלעו בני עמים שונים, וכמחצית מהם יהודים. הפשעים של הנאצים, הפעילות המחושבת שלהם, כפי שהם קראו לה - הפתרון הסופי של הבעיה היהודית, היא למעשה הדפים הנוראים של תולדות האנושות".
סגן נשיא ארה"ב, מייק פנס, עלה לנאום לאחר מכן והדגיש: "העולם חייב לעמוד איתן נגד איראן, המדינה היחידה בעולם שמתכחשת לשואה ומאיימת למחוק את ישראל מהמפה".
מקרון: "על אירופה להישאר מאוחדת ולא לאפשר לזוועות כאלה לחזור על עצמן"
אחריו עלה לשאת את דבריו נשיא צרפת, עמנואל מקרון. הנשיא הצרפתי התייחס בדבריו לאנטישמיות שמרימה את ראשה באירופה ובמקומות רבים נוספים בעולם: "האנטישמיות היא קודם כל בעייתם של האחרים, לא רק בעייתם של היהודים".
"התכנסנו במקום הזה משום שמול האנטישמיות הזו, אסור לנו לוותר. אנחנו נאבקים בה – כל אחד במדינתו", הוסיף מקרון, ""לא ניתן לשחק בשואה ולשנותה. על אירופה להישאר מאוחדת ולעולם לא לאפשר שזוועות כאלו יחזרו על עצמן".
את הממלכה המאוחדת ייצג בטקס יורש העצר, הנסיך צ'ארלס: "לכבוד מיוחד לי להיות כאן היום בשמה של בריטניה לזכור את אותם הקורבנות שאבדו באופן טרגי כל כך בשואה. בל נשכח שסיפורי הזוועה שלכם מהשואה הם גם הסיפורים שלנו – סיפורים שהם בלתי נתפסים לאנושות אשר האנושות כולה צריכה להפיק מהם לקחים".
"שאבתי תמיד השראה רב מהסבתא רבתא שלי, הנסיכה אליס, שב-1933, באתונה הכבושה על ידי הנאצים, הצילה משפחה יהודית בכך שהביאה אותם אל ביתה והסתירה אותם. סבתי אשר קבורה על הר הזיתים, נחשבת כאן לאחת מחסידי אומות העולם – עובדה שנותנת לי ולמשפחתי גאווה עצומה".
נשיא גרמניה: "בני עמי ביצעו את הפשעים, אני עומד מולכם ונושא את המשא הכבד של האשמה"
נשיא גרמניה, פרנק וולטר שטיינמאייר, החל את נאומו בעברית ובירך "ברוך אתה ה' שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה". שטיינמאייר התייחס לזוועות שביצעו בני עמו ואמר: "אלו שביצעו את הפשעים גם הם היו בני אדם, הם היו גרמנים שרצחו, שתכננו וסייעו לרצח, ואותם רבים אשר יישרו קו בדממה. גם הם היו גרמנים".
"הרצח המתועש ההמוני של שישה מיליון יהודים, זהו בעצם הפשע הנורא ביותר בעידן המודרני כנגד האנושות. פשע זה בוצע על ידי בני עמי", הצהיר, "כיום, 75 שנה אחרי שחרור אושוויץ אני עומד כאן מולכם כנשיא גרמניה ואני עומד כאן כאשר יש עליי את המשא ההיסטורי הכבד של האשמה".
"יחד עם זאת", המשיך הנשיא הגרמני, "אני מלא תודה כלפי ידי השורדים שמושטות אלינו. הכרת תודה בשל האמון החדש שהעם בישראל נתן בנו. הם וגם אנשים בכל העולם, הכרת תודה על כך שחיים יהודיים שוב שבו לשגשג בגרמניה. אני מתרגש עמוקות עד מעמקי נשמתי בשל רוח הפיוס הזו".