בכתב העת היוקרתי "Scientific Reports" פורסם היום (שני) שמחלה נדירה, הפוגעת בעיקר בילדים הייתה קיימת כבר לפני 60 מיליון שנה - אצל דינוזאורים. הממצאים שהתגלו על ידי חוקרים מאוניברסיטת תל אביב בשיתוף מרכז דן דוד חושפים כי המחלה פגעה גם בחיות הענק - שהסתובבו בערבות מערב קנדה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
החוקרים גילו גידול שפיר מסוג LCH (היסטיוציטוזיס של תאי לנגרהנס) בחוליות זנב מאובנות של דינוזאור צעיר שחי בדרום אלברטה שבקנדה לפני למעלה מ-60 מיליון שנה. הגידול מהסוג שגילו החוקרים גורם למחלה נדירה המופיעה גם היום בעיקר אצל ילדים מתחת לגיל 10, ועלולה לגרום לכאבים ניכרים לאורך זמן.
צורתו של גידול ה-LCH גורם לרוב לחללים בעצמות עובדה שהאירה את עיני החוקרים כשזיהו חללים דומים לאלו שקיימים היום אצל ילדים – דווקא בשלד של הדינוזאור הצעיר. החוליות נשלחו לסריקת מיקרו CT מיוחדת במוזיאון הטבע על שם שטיינהרדט באוניברסיטת תל אביב, שם גילו כי אכן מדובר באותו גידול שקיים עד היום.
"סרקנו את חוליות הדינוזאור, וייצרנו שחזור תלת-ממדי ממוחשב של הגידול ושל כלי הדם שהזינו אותו", הסבירה ד"ר הילה מאי, שהובילה את קבוצת המחקר. "זה אישש את הסברה שמדובר במחלת ה-LCH. הממצאים המפתיעים מעידים כי המחלה אינה ייחודית לבני אדם, ושהיא שרדה לאורך האבולוציה, מדינוזאורים ועד בני אדם, לאורך למעלה מ-60 מיליון שנה".
פרופסור ישראל הרשקוביץ מבית הספר לרפואה וממרכז דן דוד, שסייע לחוקרים בזיהוי המחלה הסביר מדוע הממצאים הללו חשובים כל כך: "החוקרים בתחום מנסים להבין מדוע מחלות מסוימות שורדות לאורך האבולוציה במטרה לפענח מה גורם להן, ולפתח דרכים חדשות ויעילות להתמודד איתן היום".
המחקר נעשה על ידי חוקרים באוניברסיטת תל אביב, בהובלת ד"ר הילה מאי מהמחלקה לאנטומיה ואנתרופולוגיה בפקולטה לרפואה וממרכז דן דוד לחקר תולדות האדם. בנוסף השתתפו במחקר פרופסור ברוס רוטשילד מאוניברסיטת אינדיאנה ארה"ב, פרופסור פרנק רולי מאוניברסיטת ציריך בשווייץ ודארן טאנקה מהמוזיאון המלכותי לפליאונטולוגיה בקנדה.