סערה שוברת שיאים כמעט בכל היבט מטאורולוגי: הסופה האחרונה הביאה לכמויות גשמים שלא הכרנו בעשרות השנים האחרונות. היישובים ששברו שיאים במערכת הגשמים האחרונה הם ניצנים שם ירדו 150 מ"מ של גשם, בחיפה 134 מ"מ, בגשר הזיו ירדו 115 מ"מ ובצפת שם ירדו  109 מ"מ של גשם.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בדרום הארץ אמדו היום את הנזקים שנגרמו לבתים, לתשתיות ולבתי הספר באזור באר טוביה, אשדוד ואשקלון. משעות הבוקר החלו בפעולות שאיבה של כמויות המים העצומות שגרמו להצפות.

הכנרת
הכנרת - עלתה כמעט במטר

הנזק שהשיטפון גרם במספרים מוערך בעשרות מיליוני שקלים: במועצה האזורית באר טוביה לבדה כ-150 בתים ניזוקו, ו-30 משפחות נאלצו להתפנות מביתם ונותרו באופן זמני ללא קורת גג, ועברו להתגורר אצל קרובי משפחה או אצל משפחות אחרות שהתנדבו לסייע. בעקבות אירועים אלה, המשפחות פונות לממשלה ומבקשות סיוע. גם באשדוד נגרמו נזקים מהסופה - הזרימות האדירות בנחל לכיש פלטו פסולת רבה כמו ספה, בגדים ואפילו מקרר.

מדובר בכמות גשם מצטברת בצפון, הגדולה ביותר מ-1969 ובשיא לכמות גשם ביממה ביישוב ניצנים. מבחינת המצב העונתי של הגשם, בצפון הארץ ירד עד 180 אחוז מממוצע הגשם לתקופה. כמו כן, באזור נהריה – ממוצע הגשם עד כה עקף את הממוצע השנתי.

שיטפון בנחל גדרון (צילום: אורן פריטל, רשות שמורות הטבע והגנים, חדשות)
שטפון בנחל גדרון | צילום: אורן פריטל, רשות שמורות הטבע והגנים, חדשות

בכל מערכות הגשם האחרונות נרשמו שיאים שנשברו, בין אם זה בכמות הגשם, במשך הזמן שהגשם ירד, או בעוצמתו. הנתונים האלה לא מופיעים רק בעונת החורף, אלא גם בעונות המעבר. יש להניח כי זה קשור לשינויי האקלים העולמיים. כמו כן, אנו רואים שישנה שונות מאוד גדולה בין אזורים גיאוגרפיים בארץ: בין הצפון, למרכז והדרום.

חילוץ אזרחים בהצפה בנהריה (צילום: מאיר ועקנין, פלאש/90 )
ההצפה בנהריה - גבתה קורבן בנפש | צילום: מאיר ועקנין, פלאש/90

בתחילת חודש דצמבר הוציא השירות המטאורולוגי סיכום בנוגע לשינוי האקלים. למרות מערכת הגשם האחרונה שהביאה לכמויות גשם חריגות בצפון, ב-30 השנים האחרונות אנחנו עדים להתייבשות של הצפון ובמאה השנים הקרובות צפויים חורפים יותר יבשים ופחות גשומים.

למרות זאת, מדובר דווקא בשבוע מאוד שמח למקורות המים של ישראל: הכנרת מזנקת ביומיים האחרונים ב-40 סנטימטרים, ובשבועיים האחרונים הכנרת עולה בסך הכל בקרוב למטר - 94 סנטימטרים. לכנרת חסרים עוד שני מטרים ו-15 סנטימטרים, אך זה לא סביר שהמטרים החסרים יתמלאו עוד השנה, ולא בטוח שיהיה לנו עוד רצף נדיר כזה של גשמים אחרי עשרות שנים כמו שהיה לנו בימים האחרונים.

החרמון ייפתח מחר למבקרים עם מטר וחצי ושלג לרווחת הגולשים, לאחר שהוא היה סגור בימים האחרונים בעקבות סופת השלגים שהתחוללה באתר.