5 שאלות ביום על הקורונה: פרופסור אייל לשם, מומחה לנגיפים מבית החולים שיבא בתל השומר, השיב לכמה שאלות נפוצות שהפנינו אליו היום (חמישי) בנוגע לנגיף הקורונה שהולך ומתפשט בסין ובמדינות לא מעטות נוספות ברחבי העולם. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

אתמול דיווחנו שתינוק שנולד לאם שנדבקה בוירוס, נדבק גם הוא. איך הווירוס עובר ברחם? האם כל הנשים בהריון צריכות לחשוש?

וירוס שמדביק אדם, חלק גדול ממנו יכול לגרום למצב שנקרא וירמיה - שהווירוס זורם בזרם הדם ויכול להגיע לשלייה ועלול להדביק גם את העובר.

מרבית הווירוסים לא גורמים לפגיעה עוברית משמעותית. ברוב המקרים זה ויראלי והיולדות יולדות עובר בריא. חלק מתהליך הלמידה הוא ללמוד איך הוירוס החדש הזה מתנהג על נשים בהריון.

בנוגע לישראלים שתקועים על הספינה היפנית - למרות שרק שני אנשים נדבקו, האם באמת צריך לבודד את כל האנשים בספינה?

כן, זה הכרחי לבודד את כל האנשים בספינה. אם הייתה העברה של הווירוס דרך מערכת המיזוג של הספינה אז המחלה יכולה להתפזר. לכן הפרקטיקה המקובלת בהגנה על שלום הציבור, כשיש חשד להדבקה במחלה זיהומית מדבקת, זה להשגיח על האנשים שנחשפו אליה לעוד 14 יום לפחות.

עדנה בן שבת נצורה ב"ספינת הקורונה" (צילום: החדשות12)
עדנה בן שבת, ישראלית ב"ספינת הקורונה" | צילום: החדשות12

לגבי ישראלים בתאילנד - מתי הכי נכון לטוס בחזרה לארץ? עכשיו כשאחוזי ההדבקות בבנקוק בתחילתם או להישאר בתאילנד עוד חודש כי אולי המצב ישתפר?

אם מישהו רוצה לחזור מתאילנד, עכשיו זה הזמן. אלא אם כן תאילנד תעצור את התנועה מסין – מה שלא צפוי כרגע. המצב בבנגקוק לא צפוי להשתפר. 

בתאילנד מדגישים כי הרשויות ערוכות. בשגרירות תאילנד בישראל הבהירו: "ארצנו זכתה לשבחים על מאמציה לניהול המצב והכלת התפרצות הנגיף, ואנחנו מוכנים לעבוד עם ארגון הבריאות העולמי ועם מדינות אחרות. הרשויות בתאילנד עושות כמיטב יכולתם למנוע את התפשטות הקורונה ומעדכנות את הציבור באופן יומי. גם הנוסעים הבין-לאומיים מקבלים עדכונים על הצעדים הנדרשים עם הגעתם".

היו אתמול דיווחים על ירידה במקרי המוות והנדבקים. האם אנחנו לקראת הפוגה?

רוב המחקרים מראים שיש סיכוי רב שהמקרים ימשיכו לעלות בחודשים הקרובים. צריך לראות את הדיווח לאורך זמן בעיקר בגלל שהווירוס נמצא בכל עיר גדולה בסין עכשיו.

ההיערכות לנגיף הקורונה שמתפשט בפיליפינים (צילום: רויטרס)
נגיף הקורונה הולך ומתפשט במזרח הרחוק | צילום: רויטרס



העוצר שהטילו על העיר ווהאן גרם לירידה במקרים בעיר הספציפית הזו, אך השאלה מה קורה בשאר סין אחרי ששאר הערים נדבקו. 

האם ידוע כמה זמן שורד הנגיף מחוץ לגוף אנושי? האם הוא יכול לחיות על משטחים כגון חבילות שמוזמנות?

אנחנו כרגע יודעים על וירוסים דומים, אך לא לגבי הקורונה. בווירוס אפשר להידבק משיעול של בן אדם או מהפרשות, אך כמה זמן הוא שורד? צריך עוד ללמוד על זה.