בצל התפשטות הקורונה ברחבי העולם, והניסיונות להכיל את התפשטות הנגיף בישראל, משרד הבריאות קיים היום (ראשון) תדרוך בנוגע לצעדים העתידיים שינקטו במטרה להילחם בנגיף. במהלך התדרוך דיברו ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הבריאות יעקב ליצמן ומנכ״ל המשרד- משה בר סימן טוב. במהלך התדרוך לא פורסמה שום החלטה חדשה, וההחלטה האם כל השבים מחו"ל יצטרכו בידוד - תתקבל ככל הנראה מחר.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בפתח התדרוך אמר נתניהו כי הוא שוחח עם סגן נשיא ארה"ב מייק פנס ובירך אותו, את טראמפ ואת הצוות הבכיר שלהם: "אנשים מאוד מרשימים מובילים את המאבק", אמר נתניהו והוסיף כי בראש ובראשונה הם סיכמו על שיתוף פעולה.
"סיכמנו על שיתוף פעולה טכנולוגי כדי לפתח שיטות בדיקה נרחבות ומהירות וגם חיסונים", אמר ראש הממשלה שהוסיף כי הדגש הוא לנסות ולהגיע לבדיקה ביתית: "הדבר הזה ייתן לנו את היכולת לעשות הפרדה בין אנשים חולים לאנשים בריאים".
"אנחנו במצב של שליטה"
"קבענו מחר ישיבה של בכירים שעוסקים בנושא ולמחרת קבענו ישיבה מקצועית על הנושאים הטכנולוגיים עם הצוות האמריקני", הוסיף. נתניהו אמר כי ישראל נוקטת בצעדים לפי הצרכים שלה: "הצעדים שנקטנו עד היום הוכיחו את עצמן, אנחנו במצב של שליטה".
"אנחנו לא מדברים על לסגור את שערנו, אנחנו מדברים על בידוד לכל מי שמגיע לארץ: אזרחים וזרים וזו החלטה לא פשוטה. הבריאות קודמת לכל, אלו החיים עצמם", אמר ראש הממשלה שהוסיף כי הבריאות מבטיחה את הכלכלה. "זו עדיין החלטה קשה אבל בשביל זה אנחנו פה. אני חייב להגיד שאנחנו שוברים את מטה לחמם של לא מעט אנשים וזה קשה להיות בבידוד".
"אנחנו במצב הרבה יותר טוב ממדינות אחרות"
שר הבריאות יעקב ליצמן אמר כי ישראל נמצאת במצב בעייתי כשהמדיניות היא להחמיר מההתחלה בנהלים. "המדיניות שהחמרנו על עצמנו עושה הרבה בעיות, וחשבו שאנחנו מגזימים אבל עובדה שצדקנו ושאנחנו במצב הרבה יותר טוב ממדינות אחרות".
ליצמן אמר שהוא צופה כי מספר החולים יגדל והוסיף כי הוא ישקול צעדים נוספים הנוגעים לכלכלה, אך למרות זאת לטענתו כלכלה היא לא הנושא המכריע - אלא בריאות הציבור. "אני בטוח שכשיוחלטו דברים נפרסם את זה ואנשים יקבלו את זה בהבנה", הוסיף.
מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, אמר בפתח דבריו כי אנחנו נמצאים בתקופה מאוד לא פשוטה למערכת הבריאות. "אני חושב שהיא הכי מאתגרת שהייתה לי בשנים שאני במערכת ובוודאי מזה עשורים. עד כה נקטנו בשורת צעדים קשים כדי לאפשר למערכת הישראלית להתמודד טוב יותר עם האתגר הגלובלי הזה".
בר סימן טוב הוסיף כי מצב של המשך אבדן שליטה על קצב ההדבקה יחייב את ישראל בשורת צעדים נוספים, כדי להקטין את קצב ההדבקה ואת מספר החולים בישראל. עוד הוסיף כי משרד הבריאות יפעל כדי לשטח את החולים העתידיים על ציר זמן - על מנת שמערכת הבריאות תוכל להגיע לכמה שיותר אנשים ולתת להם את הטיפול הטוב ביותר.
על הביקורת שיש כלפי המשרד, בגזרת הפגיעה בכלכלה, אמר בר סימן טוב כי משרד הבריאות לוקח את השיקולים הכלכליים "ומבין היטב שבמקום שלא תהיה בריאות לא תהיה כלכלה". המנכ"ל הוסיף כי גם משרד האוצר מעורב בהחלטות ומבין היטב את הצורך לקבל את ההחלטות הנכונות כדי לשמור על התפקוד.
"אני מאמין שזה יהיה מורכב ושנשמור על השליטה. אני מאמין שבסוף האנושות ושיתוף הפעולה ינצחו את הווירוס. כדי להגיע לנקודה הזו דרוש את המשך היענות הציבור להוראות שלנו", אמר. עוד הוסיף: "כשהאירוע יגמר אני מאמין שנוכל להסתכל אחורה ולהגיד שלמרות שהיה קשה, התמודדות המערכת הישראלית עם הקורונה היא בין הטובות בעולם".
המנכ"ל הדגיש כי לצד ההנחיות, המשרד מוודא שלא נעשים צעדים שפוגעים בקבלת סחורות חיוניות. "אנחנו מתמודדים עם הבאה של ציוד רפואי לארץ וזה חלק מהאתגר, בכל מקרה ההחלטות האחרונות היו החלטות של בידוד - כל מי שנכנס לישראל צריך להיכנס לבידוד".
"נמנע מתחזיות לגביי העתיד"
בר סימן טוב אמר כי הוא נמנע מתחזיות לגביי העתיד, מכיוון שמדובר באירוע מתפתח: "אנחנו מסתכלים על ההידבקויות האחרונות ואנחנו בודקים איך נקבל את ההחלטה בהתאם למציאות שנוצרה. בקרוב נחשוף את הקהילה לטיפול הביתי לאותם חולים", אמר.
היום פורסם כי סגן נשיא ארה"ב פנס ורה"מ נתניהו שוחחו בטלפון וסיכמו על שיתוף פעולה בהתמודדות עם המחלה. במהלך השיחה השניים סיכמו שבשעות הקרובות יתקיימו שיחות המשך, בהשתתפות מתאמת הטיפול בנגיף הקורונה בבית הלבן, ד"ר דברה בירקס. בשלכת רה"מ הדגישו: "השיחות יתקיימו במטרה לקדם שיתוף פעולה טכנולוגי ומדעי בנושא נגיף הקורונה וכן ידונו בהתמודדות המשותפת עם אתגרי הנגיף".
נגיף הקורונה נותן את אותותיו לא רק בתחום הבריאות, אלא גם בתחום הכלכלי. ברשות שדות התעופה החליטו על צעדים משמעותיים בעקבות הירידה בהיקפי הטיסות לישראל. הפגיעה ענף התעופה משפיעה גם על חברת אל-על, שמדווחת על ירידה משמעותית בהכנסותיה החל מינואר האחרון. ובמקביל, אחרי שהבורסה התרסקה היום עם צניחה במדדים, המסחר בבורסה נסגר.