אבטלה בצל הקורונה: יותר מ-100 אלף אזרחים ישראלים הגישו במהלך השבוע האחרון בקשה לקבלת קצבת אבטלה מהמוסד לביטוח לאומי, אחרי שפוטרו או יצאו לחופשה ללא תשלום לנוכח ההנחיות החדשות. נכון להיום, עדיין לא ידוע מה יעלה בגורלם של כלל נפגעי העבודה כתוצאה ממשבר הקורונה. שוחחנו עם כמה מהמובטלים – שמודאגים מעתידם הכלכלי לא פחות מזה הבריאותי.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"לצערי מאז שהחל משבר הקורונה אני פשוט לא עובדת", סיפרה אתי סולי, מניקוריסטית-פדיקוריסטית מחולון. "אני כרגע בבית עם שלושה ילדים, עם משכנתאות, וכל הקשיים שמשפחה ממוצעת בישראל עוברת. אין לי הכנסה, אני מנסה למצוא עבודה לשעות הערב, אבל כרגע ללא הצלחה. דיברתי עם רואת החשבון שלי והבנתי שאני לא זכאית לשום מענק מהמדינה".
"יש לי הרבה דאגות, יש לנו תינוק קטן שאני צריכה לשלם עבורו על הגן הפרטי. מצד אחד אני מבינה את מקבלי ההחלטות, אבל מצד שני אני חושבת שקצת מקשים עלינו. למה לא באים לקראתנו? אנחנו משלמים בכל חודש את כל התשלומים שצריך - וברגע האמת אין מי שידאג לנו". כאם לילדים, היא מספרת על האתגר שבהישארות עמם בבית: "הבת הגדולה שלי בכיתה ב', הילד בן חמש והתינוק בן שנה וחצי. אנחנו מחפשים אלטרנטיבות כדי להעסיק אותם ולהעביר את היום".
אביגיל ספירו, בת 38, היא נגרית העוסקת בבניית תפאורות. "העבודה שלי משיקה עם פרסומות, תיאטרון, תערוכות וטלוויזיה", סיפרה. "מאז התפרצות נגיף הקורונה וההנחיות, מצאתי את עצמי ממש נאבקת על פרנסה. כרגע אני מחפשת כל עבודה שהיא, הגשתי מועמדות לסוכנות השליחים 'וולט'".
אביגיל סיפרה: "אני מאמינה שהנזק הרב ביותר שייגרם כתוצאה מהנגיף, יותר מכל דבר אחר, הוא הנזק הכלכלי. אם האבטלה תימשך הרבה זמן ואנשים לא יוכלו לכלכל את עצמם - אנשים יגיעו למצוקה על משאבים, שיכולה לגרם לכאוס ולצעדים קיצוניים. אני מקווה שאנשים יצאו מהשאננות ויפעלו לפי ההנחיות של משרד הבריאות, כדי שנוכל כמה שיותר לעצור את התפשטות הנגיף ולמזער את הנזקים כמה שניתן".
גם בתחום ההייטק יש מי שמצא את עצמו ללא פרנסה. יוני בורוכוב, בן 26, פוטר מחברת הייטק במרכז הארץ וסיפר לחדשות N12: "בתחילת חודש מרץ הודיעו לי שבעקבות נגיף הקורונה החברה ספגה הפסדים. מכיוון שאני אחד העובדים האחרונים שנקלטו בחברה, אני זה שפוטרתי. בזמן הקרוב, כנראה שאעבוד בתור שליח בתן-ביס".
"לא תיארתי לעצמי שיבוא משבר בקנה מידה שכזה. הגענו למצב שהשוק לא עובד, זה כמו אפקט דומינו: בהתחלה רק חלק קטן מהעסקים הפסיקו לעבוד ולאט לאט משביתים את כל המשק. אני לא כועס על מקום העבודה כי אני מבין את השיקולים, דחו את הפיטורים שלי עד הרגע האחרון כשממש לא הייתה ברירה. זו הפעם הראשונה בחיים שאני צריך לחתום על דמי אבטלה והקושי העיקרי שלי כרגע הוא שלשכת התעסוקה לא מסייעת לנו המפוטרים. רוב הזמן הם לא זמינים והמערכות למשלוח טפסים מאוד מיושנות".
טל שלו, בן 25 מטבריה, פוטר מעבודתו כנהג חלוקה של מחלבה. "קיבלתי מסרון מהמנהל הישיר שלי, להגיע יום למחרת לאסוף את מכתב הפיטורים מהנהלת החשבונות", סיפר. "זה פגע בי כמו רעם ביום בהיר, זה לא היה נעים. אני נשוי והמפרנס העיקרי של הבית, מעולם לא הייתי צריך להגיש טפסים לביטוח לאומי - ועכשיו אני מוצא את עצמי עושה את זה".
כעת, טל עסוק בניסיונות למצוא עבודה חדשה: "עכשיו אני מחפש עבודה כנהג ומקווה שאצליח למצוא בהקדם. בישראל יש רק 300 חולים ואנחנו מדינה של יותר מ-9 מיליון אזרחים, אני לא חושב שצריך להגזים כל כך עם כל הצעדים האלו שהמדינה נוקטת בהם. אני מקווה שכמה שיותר מהר הסאגה הזו תהיה מאחורינו וכל המשק יחזור לעבוד".
לנוכח גל הפיטורים, ארגון 'בעצמי' הקים קו מענה טלפוני ייעודי לתמיכה והכוונה תעסוקתית עבור מי שנפגע בעקבות המגפה העולמית. השירות הטלפוני מעניק סיוע כלל ארצי בנושאי פיטורין, ירידה בהכנסה, הוצאה לחל"ת, עבודה מהבית וכו'. לסיוע ניתן לפנות בהשארת הודעה במספר 2119* (שלוחה - תעסו-קו).