ברקע העלייה במספר החולים שזינק אתמול (שבת) ב-584 והגיע ל-3,619 נדבקים בסך הכול, החל מהבוקר ישולבו כ-500 חיילים בפעילות השוטפת של המשטרה. במקביל, בממשלה שוקלים להדק את ההסגר כבר ביום שני, כולל הפחתה במספר העובדים, לצד הקמת ממשלה שתוכל לאשר העברת תקציבים מיוחדים להתמודדות עם המשבר הכלכלי. במשרד האוצר עדיין מתווכחים על אופן הסיוע למשק: בזמן שהדרג המקצועי סבור שהקלה בתשלומים מספיקה, שר האוצר כחלון מעוניין להעניק צ'קים כפיצוי לעסקים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ראש הממשלה נתניהו מתכוון לכנס הערב את הממשלה לישיבה מיוחדת שתעסוק בצמצום הפעילות במשק במתכונת של כמעט הסגר כללי. השרים ידונו בהפחתת מספר העובדים שמורשים להגיע לעבודה מ-30% ל-15% ובהגבלת העבודה בענפים נוספים כמו בנייה והיי-טק. לגבי ענף הבנייה, יש לציין כי 340 אלף פועלים פלסטינים נמצאים כיום בארץ תחת מגבלות כבדות והממשלה דנה בהחזרתם לרשות. אם יוחזרו, המשמעות תהיה הפסקת הבנייה בארץ והקפאת 70 אלף יחידות דיור.
הצעדים צפויים להיכנס לתוקף באופן מיידי כבר ביום שני בבוקר, מכיוון שעבודת המטה כבר נעשתה ולא יהיה צורך לאשר תקנות חירום. בסביבת נתניהו היו מודאגים מהתמונות של התורים בכניסה לרשתות המזון ולכן ראש הממשלה דרש אכיפה קפדנית וציין כי מדובר בנושא קריטי.
ואכן, הממשלה שוקלת בתחום זה במספר צעדים משמעותיים, בהם הצבת יותר אורזים ומתן אפשרות להזמנת חבילה מראש חבילה והגעה רק לצורך איסוף. עוד שוקלים השרים לחייב את רשתות השיווק לשמור על הכלל של 4 לקוחות בכל קופה ומרחק של שני מטרים ביניהם. במקביל, מתקיימים מגעים מול הרשויות והרשתות על יצירת שירות ייעודי לבני הגיל השלישי על מנת שלא יצטרכו להגיע לחנויות.
בתוך כך, החל מהבוקר צה"ל מצטרף לפעילות המשטרתית. 500 חיילים ישולבו בפעולות השוטפות של המשטרה ובהנחה שההגבלות יורחבו המספר יגדל לאלף חיילים. אם יוכרז סגר כללי, צה"ל ישלח 3,000 חיילים שיסייעו למשטרה. במשטרה עומלים כעת על הרחבת האכיפה, למרות שהציבור ברובו מציית להנחיות. יותר מ-1,100 דוחות נרשמו עד כה על התקהלות, שהייה במקומות אסורים ויציאה מהבתים בניגוד להיתר. במקביל, שב"ס ישלח היום כ-400 אסירים לחופשה בתנאי מעצר בית מתוך כוונה לרווח את התאים בבתי הסוהר.
התייצבות במספר החולים קשה. יש צורך בהסגר מלא?
מספר הנדבקים עלה ב-584 והגיע ל-3,619, כאשר מספר החולים במצב קשה עומד על 49 ומספר המונשמים על 38. במשרד הבריאות מסבירים כי המדד החשוב ביותר לבחינת התפשטות הנגיף הוא מספר המונשמים והחולים במצב קשה - ואלו משקפים התייצבות יחסית בסוף השבוע עם שינויים מועטים גם במספר המתים. אם מגמה זו תימשך, ייתכן שהדבר ידרוש חשיבה מחודשת באשר לצמצום הנוסף של פעילות המשק.
מספר המונשמים והמתים היחסי בישראל טוב בהרבה מזה שבאיטליה, בספרד ואפילו במדינות שבהן המצב טוב יותר כמו גרמניה. גורמים במשרד הבריאות מבהירים שהנתונים רחוקים מקטסטרופה. לדבריהם, אם העלייה הייתה דרמטית - היינו רואים הרבה יותר חולים במצב קשה. עוד הם אומרים כי צמרת המשרד מטילה את כל יהבה על הסגר מלא ומתעלמת מהצעות אחרות. לטענתם, הנזק לכלכלה עלול להיות גדול הרבה יותר מנזקי הקורונה.
תוכנית הסיוע למשק: פיצוי ישיר לעסקים או הקלה על התזרים התקציבי?
אמש הסתיים הדיון הכלכלי בראשות נתניהו ללא סיכומים קונקרטיים. עדיין ישנה התלבטות באשר לגובה המענקים שיינתנו לעצמאים ולבעלי עסקים קטנים ואופן חלוקתם. האפשרויות שהוצעו כוללות את ביטול תשלומי הארנונה לשלושה חודשים, דחיית תשלומי מס הכנסה, הפרשות פנסיה לעובדים ומענק של עד 6,000 שקלים לעצמאים.
באוצר ובממשלה עדיין אין תמימות דעים לגבי אופן הסיוע למשק, כשבמוקד הוויכוח עומדת השאלה האם נכון לשלם פיצוי ישיר לעסקים על אובדן הכנסות. כחלון מציע לחלק צ'קים בהיקף של 5 מיליארד שקלים לבעלי עסקים קטנים, אך הדרג המקצועי סבור שיש להסתפק בהקלה על ההוצאות הקבועות.
בדרג המקצועי מזהירים מפריצת הגירעון, בייחוד בשל האפשרות שהמשבר יימשך מספר חודשים. לדבריהם, "צריך לשמור כריות ביטחון להמשך". במקביל, בעלי העסקים הגדולים אומרים לנתניהו כי במדינות אחרות המנהיגים מזרימים כסף רב לכלכלה וקוראים לו לפעול באופן דומה. כך או כך, המטרה היא שהסיוע יגיע לבעלי העסקים עוד לפני חג הפסח ושהצעדים יהיו ישימים.
בכיר במגזר הכלכלי אמר בנושא: "חייבים לחשוב על היום שאחרי ועל תוכנית יציאה. נצטרך לנהל משק במקביל לקורונה וכרגע אנחנו יורים תוך כדי תנועה". כבר שבועיים מנסים בממשלה לגבש חבילת סיוע לבעלי העסקים וההבנה במגזר העסקי היא שמצב זה יכול להימשך ושהמדינה חייבת לפעול בנושא.
השתתפו בהכנת הידיעה: קרן מרציאנו, עמליה דואק, ערד ניר ומשה נוסבאום