בחדר אחורי של משק במטולה, מטרים מביתו של חקלאי, התנהל בשבועות האחרונים סחר סמים בשווי של מאות אלפי שקלים על ידי עובד זר מתאילנד. על פי החשד העובד הזר מכר קוקאין, קראק ואקסטזי בין היתר לסטודנטים ותושבי האזור, כל זאת במטרה לצבור רווח גדול יותר ממה שעבודתו מספקת לו. מפקד משטרת קרית שמונה, סגן ניצב איאן פרג, אמר: "תפיסה מאוד גדולה של 355 גרם קוקאין, קראק, אקסטזי 75 אלף ש"ח שנתפסו איתו וזה סכום עתק הוא ניצל את ההיתר שקיבל להעצים את הרווחים שלו".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
תפיסתו של האזרח התאילנדי מייצגת תופעה רחבה יותר - במהלך החודשים האחרונים נעצרו מהגרי עבודה נוספים שנשאו עליהם כמויות גדולות של סמים. גורמים המלווים את מהגרי העבודה מותחים ביקורת על כך שרק כשהסמים זולגים מחוץ למתחמי המגורים, הרשויות נזכרות לפעול.
על פי החשד, הסחר הוא לא רק למטרות רווח: הגורמים שעוסקים בתחום אומרים כי תצורת העבודה הנוכחית של המהגרים לא מאפשרת שום שינוי – המהגרים עובדים בממוצע 10 שעות נטו ביום. על מנת לצלוח יום עבודה ארוך כמו שלהם הרבה מהעובדים הזרים נוטים להשתמש בסמים.
"אין לנתק את התופעה מתנאי המחייה והעבודה הקשים שהם מנת חלקם של רוב העובדים – שעות עבודה ארוכות, תנאי מחייה לא ראויים, קושי בקבלת טיפול רפואי ונפשי במידת הצורך, בדידות גדולה וריחוק ממשפחותיהם", מציינת יהל קורלנדר, חוקרת ב"TraffLab" מאוניברסיטת תל אביב וכן מרצה במכללה האקדמית תל חי. לדבריה, "מדינת ישראל אחראית להבאתם של מהגרי עבודה לחקלאות וככזו זו גם חובתה לשמור על תנאי המחיה והעבודה שלהם - שימוש בסמים על ידי העובדים הוא הרבה פעמים התוצר של רמיסת זכויות ותנאי מחיה קשים".
לפני כשבועיים נספה בשריפה שפרצה בקראוון פועל תאילנדי - עדות נוספת לתופעה וללחצים שבהם חיים הפועלים. אנשים שעבדו עימו סיפרו כי בתקופה שקדמה למקרה הוא צרך סמים קשים מה שהוביל להתקף פסיכוטי במהלכו הצית את מבנה המגורים כשהוא בפנים. בימים שקדמו למקרה הוזמן סיוע רפואי ומשטרתי אך הוא סירב לקבל טיפול.
דובי אמיתי, יו"ר התאחדות האיכרים, מסביר לחדשות 12 על התופעה הבעייתית: "המשטרה הבינה מה שלא הבינה לפני שבועיים, התופעה קיימת". אמיתי מנסה לפקוח את עיניו של חבריו לענף ומבקש מהם: אם קיים חשש לסחר לא חוקי בחצר האחורית שלכם – התריעו.
העובדים הזרים מקיימים תופעה בעייתית - מצד אחד הם נתונים ללחצים ושעות עבודה מרובות ומצד שני סוחרים בסמים קשים כדי להגדיל את רווחיהם - מה שמסכן גם את החקלאים וסביבתם. כרגע אין נתונים ברורים לגבי ההיקף של התופעה אך העוסקים בנושא מעריכים כי היא רחבה יותר ממה שנראה לעין.