לאחר מאבקים קשים בין משרד האוצר לבין משרד הבריאות בנוגע להמשך החרפת ההנחיות לציבור, בסוגיית שירות המסעדות ראש הממשלה הגיע להכרעה - ממשיכים עם המשלוחים, איסוף עצמי ייפסק. המשמעות הישירה של החלטת נתניהו - בשלב זה לא יהיה מדובר בהסגר מלא. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ההחלטה מגיעה לאחר לחץ כבד שהופעל על ראש הממשלה מצד מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב להחריף את ההנחיות עד לרמת הסגר כללי. 

צפוי מחסור בציוד רפואי

בצל משבר הקורונה קיים ראש הממשלה הבוקר דיון חירום, בניסיון להתמודד עם המחסור העולמי בציוד רפואי כגון מטושים, מכונות הנשמה, ערכות בדיקה וציוד מגן לצוותים רפואיים. הדיון נערך בהשתתפות ראש המוסד, ראש המל"ל, שר האוצר, שר הבריאות ובכירים נוספים במערכת הבריאות.

בישיבה דנו בין היתר במצב הנוכחי, שבו כל המדינות עוצרות בימים אלו את האפשרות להעברת ציוד רפואי בניסיון להתמודד עם המחסור שתוקף את כל העולם. בנוסף, הוחלט כי מדינת ישראל תמשיך עם פעולותיה בסיוע המוסד כדי לנסות להתגבר על המחסור הקרב. הבוקר נתניהו שוחח בטלפון עם קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, שאמרה לו כי היא צופה שבמדינתה יידבקו כ-70% מהאוכלוסייה.

ירידה בתנועה מורגשת ברחובות

בתוך כך, ברחובות הערים מורגשת ירידה בתנועה ונראה שהציבור מפנים באופן מסוים את ההנחיות החדשות. פקחים, שוטרים וסדרנים מסיירים ברחובות ומדגישים בפני ההולכים ושבים כי עליהם לצאת מהבית רק בנסיבות חיוניות - מחשש לבריאותם.
 
גם בשכונות שבעבר פחות צייתו להנחיות, כדוגמת שכונת מאה שערים בירושלים, נרשמה ירידה בתנועה והתושבים ברובם היו בבתים והרחובות היו ריקים. דווקא כשהגיעה המשטרה בכוחות גדולים בכוונה לאכוף את ההנחיות, הרחוב החל להתמלא והתנגדות נשמעה. מנגד, על רקע התמונות של רחובות הומי אדם, בראשון לציון קראו לתושבי העיר לתכנן מראש את הצעידה שלהם מחוץ לבית למקומות החיוניים - ולהקפיד ללכת במדרכה הימנית, יחד עם כיוון התנועה של כלי הרכב.


 
בתחבורה הציבורית, שהיקפה צומצם משמעותית וייתכן שתבוטל לגמרי עם אישור התקנות החדשות, נרשם דווקא עומס. מספר הקווים המועט אילץ את האנשים להתקבץ בתחנות האוטובוסים ולאחר מכן לשבת בצפיפות בתוך האוטובוסים עצמם - בניגוד להנחיות.

עם זאת, גורם ממשלתי שנכח בדיונים על ההגבלות אמר ל-N12 כי קיימת תחושה בקרב מקבלי ההחלטות שחלק מהשרים וגם הציבור עדיין לא מפנימים את קצב ההתפשטות וההדבקה המהיר של נגיף הקורונה. מנגד, בדיונים שהתקיימו אתמול בלשכת ראש הממשלה טענו חלק מהגורמים הכלכליים כי יש לתת זמן ולראות את האפקטיביות של ההגבלות שהוכרזו. לדבריהם, יש סיכוי טוב שקצב ההדבקה יואט ולא יגיע למכפלות הגדולות בעקבות ההגבלות. אנשי משרד הבריאות שבו וטענו שרק החמרה דרמטית ומשמעותית של הצעדים יצליחו להאט את הקצב ההדבקה.
 
תחנת הבדיקה בגני התערוכה (צילום: פלאש/90 )
עלייה במשרד הבדיקות של משרד הבריאות | צילום: פלאש/90
 
ל-N12 נודע כי התעוררו בדיון חילוקי דעות חריפים בין נציגי משרד הבריאות ליתר נציגי הממשלה. הראשונים דרשו לעצור את תנועת האזרחים במרחב הציבורי ולסגור את כול החנויות למעט העסקים החיוניים, ואילו האחרים קראו לצמצום התנועה בלבד. נציגי משרד האוצר התעקשו על כך שהמשק לא יוכל להשתקם מצעד קיצוני כגון הסגר כללי. נתניהו הורה לצדדים לגבש מתכונת שתוסכם על שניהם, וצעדי החירום שהוכרזו הם הפשרה שסוכמה.
 
בישיבה הטלפונית שקיים הלילה נתניהו, השמיע ראש הממשלה תרחיש אימים ובו חזה כי צפויה קטסטרופה בריאותית במהלך החודש הקרוב. לטענתו, ישראל עלולה להגיע לכמיליון נדבקים תוך חודש, ובמצב קשה יהיו גם עשרת אלפים בני אדם שימותו מהמחלה. האמירה מתכתבת עם המודלים המחמירים ביותר של משרד הבריאות. 
 
במסגרת הדיון המיוחד הוצגו מודלים שונים ובהם אחד העוסק בעליית מספר החולים בישראל. מודל זה הדגיש את הדמיון לתהליך שעברה איטליה. אחת ההערכות שניתנו היא שבתוך שלושה שבועות יהיו בישראל כ-1,000 חולים מונשמים. עוד עלה בדיון הצורך לתת בידי המשטרה כלים אפקטיביים לאכיפת ההנחיות. תקנות החירום האחרונות שאושרו אינן מספקות מענה להפרות של אזרחים, אלא נדרשות רק לענישה של בעלי עסקים.
 
קורונה בישראל - פארק הירקון (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
פעילות ספורט מצומצמת לא נאסרה, פארק הירקון | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

ההנחיות המסתמנות

אתמול קיים נתניהו דיון שארך שבע שעות ובסופו הנחה נתניהו להגביר באופן דרמטי את האכיפה על הגבלות התנועה וכן להכין נוסח החלטה להחמרת הגבלות התנועה, למעט עבודה, הצטיידות במזון, תרופות, מוצרים חיוניים ומקרים חריגים נוספים.

על פי גורמים שמצויים בפרטים, מסתמן שבהחלטה שיאשרו בצהריים השרים יוגדר כי תיאסר ריצה או פעילות ספורטיבית מחוץ לבית ושהמרחק המאושר ליציאה של אזרחים מביתם יוגבל ל-100 מטר - למעט לצורך יציאה לקניות חיוניות. בנוסף, לא צפויות לעלות לאישור השרים הגבלות ספציפית על הגיל השלישי, בני 65 ומעלה, אלא המלצה גורפת לא לצאת מהבית. לעובדים חיוניים בגיל השלישי יומלץ לצאת לעבודה אבל להיזהר.

החמרת ההנחיות לציבור מגיעה, כך לדעת גורמי המקצוע, לאור הקפיצה המשמעותית במספר הנדבקים בישראל. רק אתמול זינק מספרם של החולים בכ-400, ובסך הכל אותרו עד כה 1,442 חולים. ההערכה היא שככל שתימשך העלייה במספרן של הבדיקות, כך יירשם גם זינוק במספר החולים.