מותה המזעזע של מיכל סלה ז"ל עורר נשים רבות שסבלו מאלימות במשפחה לספר את סיפורן, ובכך אולי לסייע לנשים אחרות, שסובלות בדממה, לפנות לקבלת עזרה. אחת מהנשים הללו היא ד', שאחרי עשור עם גבר אלים הצליחה לשנות את המסלול, להתלונן במשטרה ולצאת ממערכת היחסים המתעללת. "חייתי בפחד, לא יכולתי להיות מי שאני", סיפרה לחדשות 12.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"הכרנו כשהייתי בצבא", התחילה ד' את סיפורה. "היום אני יכולה להעיד שהסימנים המוקדמים היו כבר שם. בכלל לא הייתי מעוניינת בו, והוא היה אובססיבי אלי. הוא המשיך לחזר אחרי, חיכה לי מתחת לבית, קנה לי דברים, זו הייתה אובססיה מטורפת שאני פירשתי כהתאהבות. אחר כך כשהיינו ביחד, הוא היה מתעצבן הוא היה מקלל, לא רק אותי, היה בו משהו אגרסיבי עוד לפני שפגע בי".
ד' המשיכה: "הוא התחיל לפגוע בי כשהייתי בהריון. שם התחילה אלימות פיזית קשה, שהמשיכה גם אחרי הלידה, ובילד השני והשלישי. חייתי בפחד, לא יכולתי להיות מי שאני, פחדתי להגיד דברים כי לא ידעתי מה עלול לקרות אם אומר משהו שלא ימצא חן בעיניו. וזה עוד סימן למי שלא מבינה - לא עלה בדעתי שאני יכולה להפסיק, לעשות מעשה ולהתקשר למשטרה או לעזרה. מסביבי ידעו ושתקו. השכנים שמעו את הצרחות והעלימו עין".
ד' שחזרה את היום שבו החליטה להתלונן: "איכשהו, באחד מהתקפי הזעם שלו כשכמעט פגע בי, הסתכלתי לו בעיניים, לראשונה אחרי 10 שנים. כשהסתכלתי עליו לראשונה הוא ראה שאני רואה את הפחד שלו, ועצר. ברחתי מהבית כמו מטורפת, והתקשרתי מבחוץ למשטרה. תוך כמה דקות הן הגיעו, וכל האלימות יצאה מחיי. הוא נלקח למעצר ואני התחלתי להיות מטופלת ויצאתי ממעגל האלימות".
"אנשים מסביב צריכים לשים לב"
"נשים רבות לא מבינות שהן חוות אלימות, וחיות את הפחד והשליטה כדרך חיים", סיימה ד' בפנייה לנשים נוספות שחוות חוויות דומות לזו שלה, ולסובבים אותן. "נשים צריכות להיות מודעות לכך שאם הן מתנהלות בפחד, לא מסוגלות להסתכל לבן הזוג בעיניים וחיות תחת שליטה מתמדת, הן צריכות לקבל עזרה. אנשים מסביב צריכים לשים לב לדרך בה נשים מתקשרות עם בני זוגן, כיצד הן מגיבות להם ומתנהגות לצדם ובלעדיהם. לפעמים הדברים קורים גם בתקשורת הלא מילולית".
יו"ר ויצ"ו ישראל, אורה כורזים, הגיבה לרצח של מיכל סלה ז"ל: "האחריות לאלימות נגד נשים מוטלת על החברה הישראלית כולה, אך קיים כשל מערכתי מתמשך בטיפול באלימות במשפחה בישראל. מיכל סלה ז"ל היא הקורבן ה-41 לאלימות נגד נשים מאז אישור התכנית הלאומית למאבק באלימות נגד נשים, ביוני 2017. לא ייתכן שבמשך שנתיים וחצי, תכנית לאומית שכבר הוחלט עליה, ואף תוקצבה, אינה מיושמת, ונשים רבות כל כך נותרות חשופות לסכנה יומיומית".
"ויצ"ו קוראת לממשלת ישראל להקים באופן מיידי רשות לאומית למאבק באלימות במשפחה, שתחבר בין פעילות המשרדים והארגונים הרבים העוסקים בנושא, תדאג להסברה ולטיפול עומק בתחום שהטיפול בו חסר ומסורבל, ותביא במקרים רבים אף להצלת חיים", סיימה כורזים.
בארגון ויצ"ו פרסמו נורות אדומות למערכת יחסים לא בריאה, והיבטים חיוביים שהיעדרם יכולים להוות נורות אדומות כאלו:
+ קנאה מוגזמת ורכושנות
+זלזול, השפלה, חוסר הערכה
+ בידוד, חשדנות והאשמות
+ פחד תמידי ומצבי רוח קיצוניים
+ איומים בפגיעה, אלימות פיזית, וזריקת חפצים
+קיום מגע מיני ללא הסכמה מלאה או בניגוד לרצונך
+החופש להיות "אני", להיות נינוחה ובעלת ערך בזוגיות
+ אהבה, אמון, ביטחון, הדדיות וחברות אמיתית
+קבלת עידוד ותמיכה לצרכים ולרצונות שלנו, פרגון ואומנה ביכולות שלנו
+ לדעת לריב ולהתווכח בלי להרוס
+כאשר אין סודות והסתרות
+איזון בין "האני" ל"אנחנו" במערכת היחסים