אתמול (חמישי) פורסם כי האגף לשיקום נכים במשרד הביטחון מינה פאנל רפואי של כ-15 רופאים בכירים, על מנת לבחון האם מחלות קשות כמו סרטן, מחלות לב וסכרת נגרמו לחולים בעקבות שהייתם בעבר בשבי. הפאנל הוקם בעקבות פניית עמותת "ערים בלילה", המייצגת את פדויי השבי. אחד השבויים התייחס: "שלושים שנה הוזנחנו ולא טופלנו".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
העינויים שעברו לוחמי צה"ל שנשבו במלחמות ישראל היו קשים פיזית, אך לא פחות מכך גם נפשית. הלם קרב הוכר כבר לפני שנים על ידי משרד הביטחון וצה"ל כשווה ערך לפציעה או חבלה ישירה כתוצאה משבי. התחלואה שלא הוכרה כתוצאה משבי הן כל המחלות שמושפעות מלחץ נפשי כבד, ומתרחשות כשפדויי השבי כבר נמצאים שנים בבית. לפי הדיווחים של עמותת "ערים בלילה", פדויי שבי רבים סובלים מסכרת, יתר לחץ דם ובעיות כלי דם וכן סרטן.
אותם פדויי שבי סבורים כי מחלותיהם השונות הן תוצאה ישירה של עברם בשבי. "הפאנל הזה הגיע אחרי שנים של הפקרה והזנחה מצד המדינה ומאוחר מדי עבור רבים מפדויי השבי שנפטרו לפני שנים. לקראת גיל 70 הכסף כבר לא יעשה עבורנו הרבה - זו ההכרה וההוקרה מצד המדינה חשובה לנו", סיפר אורי אהרנפלד לחדשות 12, פדוי שבי וממובילי עמותת ערים בלילה.
"עברתי שלושה חודשים של מכות חשמל, מכות, קשירת עיניים וידיים ועקירת ציפורניים", מתאר אהרנפלד. במלחמת יום הכיפורים ארנפלד שירת במוצב "המזח" - המעוז הדרומי ביותר בקו בר-לב. למרות העינויים הפיזיים הקשים, אהרנפלד סבור שהעינויים הנפשיים היו הקשים ביותר: "בארץ יכלו במידה מסוימת לטפל בפגיעות הפיזיות שלנו, כמו הנמק שלי ברגל. אבל במשך 25 שנה סירבו להכיר בכלל הפגיעה הנפשית שלנו".
פדוי שבי נוסף, סמי בן אבו, עוזר יו"ר ארגון נכי צה"ל ופדוי שבי, מספר כי הפגיעות והלחץ של פגועי השבי לא נגרמו רק מהישיבה בשבי עצמו. לאחר החזרה לארץ, נלקחו פדויי השבי לחקירות. "אמרו לנו שלוקחים אותנו לבית הבראה, אבל זה היה מבנה מגודר כמו כלא. העלו אותנו על מדים וחקרו מהבוקר עד הערב. עברנו כאן שבי שני", מתאר בן אבו, גם הוא מהשבי המצרי במלחמת יום הכיפורים.
בשבי המצרי עבר בן אבו עינויים קשים ובהמשך סבל מפגיעה בעיניים, יתר לחץ דם וסכרת. "אנחנו שלושים שנה הוזנחנו ולא טופלנו בכלל. לא הייתה שום הכרה בנו. בארה"ב, לעומת זאת, הכירו במחלות האלו אצל פדויי השבי לפני שנים. במשרד הביטחון חיכו לדקה ה-90 שכבר בקושי יישאר אף אחד להנות מהטבות או פיצויים כאלו ואחרים", סיפר בצער בן אבו.
כאמור, האגף לשיקום נכים במשרד הביטחון מינה פאנל רפואי של כ-15 רופאים בכירים, על מנת לבחון האם מחלות קשות כמו סרטן, מחלות לב, סכרת ועוד יכולות להיגרם בעקבות שהייה בשבי. בראש הפאנל הרפואי יעמוד פרופ' מרדכי שני, חתן פרס ישראל על תרומה למערכת הבריאות ולשעבר מנכ"ל משרד הבריאות ומנהל המרכז הרפואי שיבא בתל השומר. לצידו יכהנו בוועדה כ-15 מהרופאים הבכירים במדינת ישראל, במגוון רחב של תחומים.
הפאנל הרפואי יבחן האם יש קשר סיבתי (מלא או חלקי) בין השהייה בשבי לבין רשימת מחלות שונות, בהן: סרטן, מחלות לב וכלי דם, ליקויים נפשיים, יתר לחץ דם, סכרת ועוד. הצוות יבחן, בין השאר את הקשר הסיבתי, בהתייחס לחלוף הזמן, שבין השהייה בשבי לבין מועד פרוץ המחלה, מקום השבי, תנאי השבי, נתונים גנטיים ועוד.