ארגון "לתת" פרסם הבוקר (שני) את דוח העוני האלטרנטיבי שלו לשנת 2019, וממנו משתקפת המציאות הקשה שבה חיים חלק גדול מהישראלים. הדוח, שבוחן את מצב העוני בישראל באופן רחב יותר מהמדד הרשמי שמבוסס על רמת הכנסה בלבד, מדגיש כי הקיפאון במערכת הפוליטית השפיע משמעותית על מצב העוני בארץ, וכי ישנן יותר מחצי מיליון משפחות ומעל למיליון ילדים עניים בישראל.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מדד העוני של הארגון מציג מידע שמבוסס על גישת מדידה רב-ממדית, שבניגוד לדוח העוני הרשמי המבוסס על רמת הכנסה, אומד את מידת המחסור של משפחה בחמישה היבטים המשקפים צרכים חיוניים לקיום בכבוד בישראל: דיור, השכלה, בריאות, ביטחון תזונתי והיכולת לעמוד ביוקר המחיה. כך, המדד קובע אם משפחה נתונה במצב של היעדר עוני, עוני או עוני חמור, בהתאם למידת המחסור שבה היא נתונה בכל אחד מהממדים. 

היקף העוני

לפי ארגון "לתת", בדומה לשנים הקודמות שיעורי העוני שעליהם מצביע המדד הרב-ממדי גבוהים משמעותית מאלו של המוסד לביטוח לאומי, שמשרטט את "קו העוני" על סמך פרמטר של הכנסה בלבד. הדוח מציין כי בשנים האחרונות ניכרת מגמה של יציבות בהיקף שיעורי העוני, לצד החמרה של עומק העוני והתגברות החסמים ליציאה ממנו.

עוד מדגישים ב"לתת" כי הכלים הממשלתיים שמופנים לנושא בדרך כלל מוגבלים ואינם מספקים על מנת לצמצם באופן מהותי את הבעיה, ולכך התווספו הקיפאון הממשלתי וחוסר היציבות הפוליטית, עקב מערכות הבחירות הסמוכות במהלך שנת 2019 ,שגרמו לאובדן של שנה שלמה ביכולת לטפל במניעה, צמצום וחילוץ מעוני. 

אי ביטחון תזונתי

ממצאי הדוח מעלים תמונה מדאיגה בנושא הביטחון התזונתי, כש-74.8% מנתמכי הסיוע העידו כי האוכל שקנו לא הספיק ולא היה להם די כסף כדי לקנות עוד, בהשוואה ל-16.3% מהאוכלוסייה הכללית. בנוסף, 56% מנתמכי הסיוע העידו שאכלו פחות ממה שרצו בעקבות מצוקתם הכלכלית, ו-29.4% הגיעו למצב שהיו רעבים ולא אכלו כתוצאה ממחסור במזון.

יותר ממיליון ילדים חיים בעוני (צילום: 123 RF, חדשות)
יותר ממיליון ילדים עניים בישראל בשנת 2019 | צילום: 123 RF, חדשות

29.4% מהנתמכים ירדו במשקל עקב מצוקתם הכלכלית וחוסר היכולת לרכוש את המזון לו זקוקים. 48.5% מההורים נתמכי הסיוע נאלצו לוותר על תחליפי חלב אם עבור ילדיהם או לתת להם פחות מהכמות המומלצת (למהול במים או לדלג על ארוחות), 73.8% מהמשפחות נתמכות הסיוע מעריכות כי נדרשים להם מעל 1,000 שקלים נוספים עבור רכישת מזון לשם קיום בסיסי. 54.4% מהילדים הנתמכים צמצמו בגודל הארוחות או דילגו על ארוחות בשנה האחרונה.

יוקר המחיה

ההוצאה החודשית הממוצעת של משפחה נתמכת סיוע עומדת על 6,933 שקלים, והיא גבוהה ב32.4% מההכנסה הממוצעת (5,732 שקלים). 61.9% מנתמכי הסיוע שקועים בחובות,  64.5%העידו כי לאחד או יותר מבני משק הבית שלהם חסרים בגדים ונעליים במידה המתאימה ובמצב טוב, מפני שאין להם יכולת להשיגם או לשלם על קנייתם. 49.1% מנתמכי הסיוע אינם יכולים לחמם את ביתם בחורף בגלל מצוקתם הכלכלית.42.4% מנתמכי הסיוע מתארים את היחס שהם מקבלים ממוסדות ממשלתיים שתפקידם הענקת סיוע למשפחות במצוקה, כקר ואדיש. %19 נוספים מתארים את היחס שמקבלים כמזלזל ומשפיל.

קשישים

97% מהקשישים הנתמכים מעידים כי קצבת הזקנה אינה מאפשרת להם או מאפשרת להם באופן חלקי בלבד, למלא את צרכיהם הבסיסיים למחיה בכבוד. 78.2% חוו בדידות לעיתים קרובות או מדי פעם בשנה האחרונה, מעל מחצית(55.2%) חוו בדידות לעיתים קרובות. 72.4% מהקשישים נתמכי הסיוע נאלצו לוותר על רכישת תרופות או טיפולים רפואיים נחוצים, מכיוון שלא יכלו לשלם עבורם. 59.3%  מהקשישים הנתמכים זקוקים לשיפוץ בביתם על מנת להתאימו למצבם הבריאותי. 70.8% מהקשישים נתמכי הסיוע מעידים כי ויתרו על תיקון ליקויים חמורים בביתם לאורך זמן מסיבות כלכליות, בהשוואה ל-16.8% מהקשישים באוכלוסייה הכללית. 

אילוסטרציה (צילום: חיים ריבלין)
צילום: חיים ריבלין

בריאות

66.8% מנתמכי הסיוע ויתרו על רכישת תרופה או טיפול רפואי נחוץ לעיתים או באופן קבוע, משום שלא יכלו לשלם עבורם. 58.2% מהנתמכים ויתרו על רכישת תרופה או טיפול רפואי נחוץ עבור ילדיהם באופן קבוע או לעיתים, בעקבות מצבם הכלכלי. 78.8% מנתמכי הסיוע מתמודדים עם מחלה כרונית. 13.2% מנתמכי הסיוע סובלים ממוגבלות נפשית, כמעט פי שבעה מהאוכלוסייה הכללית.  

עוד הציג הדוח נתונים מדאיגים בתחום התעסוקה, ובהם הממצא כי 63.8% מהנתמכים שאינם עובדים נמצאים במצב זה עקב מגבלות בריאותיות. בתחום הדיור עולה כי 46.7% חוו בשנה האחרונה ניתוק מחשמל או מים כי לא הצליחו לשלם את החשבונות, ו-74.5% נאלצו לוותר על תיקון ליקויים חמורים בדירתם.

"אין תוכנית לטיפול בעוני - הכל תקוע"

ז'יל דרמון, יו"ר לתת וערן וינטרוב, מנכ"ל לתת התייחס לממצאי הדוח: "שנים רבות שממשלות ישראל משמרות את העוני באמצעות סדר עדיפויות לקוי שמפקיר רבע מאוכלוסיית המדינה. מערכות בחירות תכופות ורצופות, כנסת משותקת וממשלת מעבר שאינה יכולה למשול, איבדו לנו שנה. תעיד על כך גם הסטגנציה בשיעורי העוני, משך תקופה ארוכה".

"לא רק שאין תכנית אופרטיבית רב-שנתית ומדיניות סדורה, אלא שהכול תקוע", הוסיף וינטרוב. "אבל בניגוד לפוליטיקה, החיים שלנו ושל העניים החיים בינינו, אינם עוצרים. המצוקות לא מוקפאות וכשאין כלים מערכתיים, תכנית ממשלתית ותהליכים ארוכי טווח, אין גם סיכוי להיחלץ מעוני או ליצור שינוי חברתי מהותי. לממשלה הבאה שתקום, תהיה הזדמנות כבר בתקציב 2020 ,להפסיק לשמר את העוני, לאפשר קיום בסיסי בכבוד לאוכלוסיית הזקנים ואופק לעתיד טוב יותר, למיליון ילדים עניים".