אלי כהן, המרגל הישראלי שנתפס והוצא להורג בסוריה לפני 54 שנה, זכה לכבוד מחודש עם יציאת הסדרה על פועלו בנטפליקס. אשתו, נדיה, שתחילה התנגדה לסדרה – מברכת על החיבוק החם שהיא מקבלת. שידור הסדרה מעבר לים חשפה את הסיפור לכל העולם והביאה לנדיה קבוצת מבקרים יוצאת דופן אל ביתה - טייסים אירנים מתקופת השאה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
החבורה, שפעלה כשהיחסים בין שתי המדינות עוד היו חמים מאוד, מצאה הרבה מן המשותף עם נדיה. "הבנו שחומייני לא מסוגל לפעול לטובת הממלכה", מספר דריוש קרפה, טייס חיל האוויר של השאה. "ולכן ניסינו להוביל להפיכה צבאית, ואז הם גזרו עליי גזר דין מוות. עברתי תקופה קשה מאוד, סבלתי מעינויים רבים".
"היו לי שני ילדים ואישה", הוא משחזר. "מעולם לא הייתה לי הזדמנות לספר למשפחתי היכן אני נמצא". נדיה מזדהה עם התחושות של הטייס האירני. "כשהוא סיפר שהילדה שאלה את אחיה אם זה באמת האבא – גם הילדים שלי עברו את אותה החוויה", היא מציינת. "כשאלי היה בא לחופשות סופי אמרה לו: 'אתה לא אבא שלי ואני אף פעם לא ראיתי אותך' ואני מבינה אותו".
פרהוד נסירהאני, טייס פנטום בחיל האוויר של השאה, מספר על ההזדהות שחווה עם אלי כהן לאחר שראה את הסדרה עליו: "בכל פעם שאתה רואה סרט המבוסס על אירוע היסטורי, אתה מן הסתם סקרן לראות את הגיבורים האמיתיים שהשתתפו בו".
נדיה מספרת על ההשפעה של שידור הסדרה על חייה. "כעסתי בהתחלה", היא מודה. "אבל היום אני מברכת אותם. כי אני רואה את ההערכה של העם על פועלו, על הציונות, על סיכון החיים הטוטלי".
הרבה שנים עברו, אבל הדברים עדיין חדים ובהירים אצל רעייתו של כהן ז"ל – גם הכעס על המדינה ועל ראשי המוסד שהחזירו אותו לסוריה גם שהחשש לחייו היה מוחשי. "נתפסו שני סורים ששירתו את האמריקנים", היא מספרת בכאב. "והם זימרו שכאמל אמין ת'אבת הוא אלי כהן. אלי היה פה, בארץ. כשהוא ידע שאם יחזירו אותו, המוסד יחזיר אותו – הוא לא ייצא בחיים. ראיתי את האבל שלו – המראה היה נוראי. לא חקרו אותם, לא החליפו אותם – זה רצח".
כשגופתו של זכריה באומל הוחזרה לארץ היא פרצה בבכי. "חשבתי שאולי גם עוד מעט יציגו את הארון של אלי", סיפרה. "צלצלתי למוסד והרגיעו אותי דרך הטלפון אבל לא יותר מזה".