הקרע בחסידות גור מעמיק: האימפריה הכלכלית והפוליטית של העולם החרדי עומדת בפני משבר עמוק, שהגיע לשיא בשמחת תורה בפיצול ההקפות. בהקלטות חדשות שהגיעו היום (חמישי) לידי חדשות 12 ופורסמו במלואן במהדורה, הרב שאול אלתר, בן דודו של האדמו"ר מגור ומי שמוביל את המרד, תוקף את ההתנהלות של החצר בהנהגת האדמו"ר הנוכחי: "משתוללת פה אלימות נוראית".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
במהלך ההקלטה מתאר הרב כמה אירועי אלימות, בין השאר אירוע שבו אדם ורעייתו הותקפו רק בשל היותם קשורים אליו. "אני ראיתי מה שנעשה פה", מספר הרב שאול בשיחה שהוקלטה. "הייתה חתונה, באו אל האדם 50 אנשים בפראות, לא הייתי שם ראיתי רק תמונות. דחפו את האישה שלו, נגעו בידיים מה שכל כך אסור, היה פה בריונות ואלימות".
בן שיחתו של הרב בהקלטה ניסה להגן על הפורעים וטען כי לפעמים דברים יוצאים מפרופורציות. "אז איפה המחאה על זה?", תהה הרב. "איפה שיזרקו מישהו על זה, שלא ימשיך. הרי פה משתוללת אלימות כבר חודשים. פה זורקים מישהו, פה שופכים מים - מישהו הביע מחאה?".
הרב גם טען שלא הוא שהחל את תהליך הפרישה, אלא שהאדמו"ר דחק אותו החוצה: "היות שדוחקים אותי פה כבר כמה חודשים החוצה בסיפור הזה, ורודפים אנשים". ובהמשך הוסיף שבמקום לגנות את האלימות, בהנהגה "מנסים היום לטשטש, מנסים היום לכסות".
מזה מספר חודשים שגובר המתח בחצר חסידות גור, החסידות הגדולה והחזקה ביותר בישראל, אך בהקפות השניות הוא הגיע לשיא - מנהיג הפורשים, הרב שאול אלתר, שכר מקום נפרד מזה של אדמו"ר החסידות, והזמין את הקהל לתפילות בהנהגתו. בבית המדרש של גור לא נותרו חייבים והודיעו כי מי שיגיע להתפלל שם, הוא ומשפחתו יורחקו מכל מוסדותיה של החסידות.
כדי להבין את שורשי הפיצול צריך להבין קודם את הקשרים האישיים בין האדמו"ר של גור, רבי יעקב אריה אלתר, לבין הרב שאול שמנהיג את הפרישה: האדמו"ר הראשון של החסידות שהגיע לארץ העביר את ההנהגה לבניו, שירשו אותה אחד אחרי השני. כשהבן השלישי, רבי פנחס מנחם, נפטר לפני 23 שנים, עברה בציוויו ההנהגה לאחיינו - האדמו"ר הנוכחי, רבי יעקב אריה אלתר. מי שלא קיבל אותה הוא דווקא בנו של האדמו"ר הקודם - רבי שאול.
הרבי שאול, בן דודו של האדמו"ר, היה בעצמו ראש הישיבה המרכזית של החצר שנים ארוכות, אך אנשיו טוענים שהממסד בגור הצר את צעדיו, ובין השאר סגר את הישיבה בראשותו ופגע במי שנחשבו מקורביו. בחודשים האחרונים מביע הרב קו עצמאי, מה שהגיע לשיא כמובן בשמחת תורה. מדובר בעצם בסכסוך הראשון בחסידות שמתקיים בזמן כהונתו של אדמו"ר בפועל, ושאינו סכסוך ירושה.
עם זאת, כדי לפגוע בבכורה של גור כחסידות הגדולה והחזקה בישראל, ובעיקר בכוחה הפוליטי, נדרשת עזיבה המונית יותר. בעוד שלחגיגות של הרב שאול הגיעו מאות אנשים, לא רחוק משם בבית המדרש המרכזי הגדול של חסידות גור רקדו למעלה מעשרת אלפים חסידים בהקפות. החסידות אף דאגה להפיץ, באופן לא רשמי כמובן, תיעוד מהחצר שבדרך כלל אוסרת על צילום, אולי כדי להראות שאחוז הפורשים קטן.
טופסי רישום למוסדות החינוך חולקו בחגיגה של הרבי שאול, כמו גם טפסי תרומה לחצר המתגבשת. בעולם החרדי כולו עוקבים כעת אחרי המשבר - האם הסדק יתרחב ויוביל לקרע באימפריה הכלכלית והפוליטית של גור? זה יקרה רק אם בעקבות המאות שהיו בחגיגה יגיעו האלפים. בינתיים, בקהילות אחרות במגזר החרדי עלולים להתרחק מהמורדים, בשל החשש מפילוגים דומים בחצרות נוספות.