מאות אלפי ישראלים עובדים ביותר מעבודה אחת או מחליפים עבודה באמצע השנה ולא עושים תיאום מס, אך מה שמס ההכנסה גובה מהם עשוי להיות גדול בהרבה ממה שהוא צריך לגבות בפועל. לפי הערכות הסכום המצטבר הגיע בשש השנים האחרונות ל-4.8 מיליארד שקלים מכספם של האזרחים. למרות שלמס הכנסה קל לגבות כסף מהאזרחים, מסתבר שלהחזיר את הסכומים לציבור זה בכלל לא פשוט.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"חוברת ההדרכה של רשות המסים שמסבירה איך למלא את הטופס, היא באורך של למעלה מ-100 עמודים - מה שאומר שאדם מן היישוב לא באמת יכול להתמודד בצורה טובה עם העניין הזה", מספר ד"ר הראל פרימרק, יו"ר משותף בעמותת "צדק פיננסי".
שני תחקירנים של חדשות 12 נשלחו לסניפי מס הכנסה, כדי לנסות להבין מה צריך לעשות כדי לקבל חזרה את הכסף שמגיע לאותם אנשים. בכפר סבא, התחקירנית נאלצה להמתין שעה וחצי לקבל מענה; בתל אביב, אחד העובדים במקום, שלא חושב שמדובר בפרוצדורה מוגזמת: "אם אתה רוצה לקבל כסף ממדינת ישראל, אתה צריך להוציא את כל המסמכים שמדינת ישראל מבקשת". אותו עובד שלח את התחקירן לרואה חשבון פרטי. משכך, לא מפתיע שהרבה ישראלים פשוט מוותרים על הכסף.
בעמותת "צדק פיננסי", הדואגת לקידום הגינות כלכלית וחברתית, הבינו שצריך לעשות שינוי והגישו תביעה ייצוגית חדשה בדרישה שרשות המסים היא זו שתיזום את החזרת עודף המס. "יש לה את כל הנתונים עלינו כשאנחנו שכירים: כמה מס שילמנו, והאם שילמנו יותר מדי מס", מבהיר ד"ר פרימרק: "היא בהחלט יודעת לשלוח לנו הודעות שמגיע לנו החזר ושנקבל אותו, כמו שרשות המסים יודעת להודיע לנו שחייבים מס".
תגובת רשות המסים: "מאחר שמדובר בהליך משפטי, אנו מנועים מלהתייחס לנושא. נמסור את התייחסותנו לבית המשפט".