לאחר שבשבוע שעבר פרסמנו התכתבויות גזעניות בין מתנדבי משטרה שבהן קראו לאלימות קשה נגד יוצאי אתיופיה, משרד המשפטים הודיע היום (שני) כי העביר פנייה לממלא מקום מפכ"ל המשטרה, ניצב מוטי כהן, בבקשה שיפעל למניעת שיח גזעני ואלים על ידי שוטרים, מתנדבים וגמלאים של המשטרה ברשתות החברתיות ובמרחב הציבורי. "אין ספק כי ההתבטאויות הללו בלתי נסבלות ומשכך יש להקים מערך לטיפול בהתבטאויות שוטרים, מתנדבים וגמלאי המשטרה על מנת למגר תופעות פסולות אלו", נכתב בפנייה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
את הפנייה לממלא מקום המפכ"ל העביר בשבוע שעבר ראש היחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות, עו"ד אווקה (קובי) זנה בעקבות פניות שהתקבלו בתקופה האחרונה לצד שורה של פרסומים המתעדים התבטאויות חמורות בעלות אופי גזעני לכאורה כלפי ישראלים ממוצא אתיופי, על ידי מתנדבים וגמלאים של המשטרה. במכתב ששיגר עו"ד זנה הוא ביקש מניצב כהן שיפעל למניעת שיח גזעני ואלים ברשתות החברתיות ובמרחב הציבורי.
במכתב שנשלח למ"מ המפכ"ל ציין עו"ד זנה כי ההתבטאויות הגזעניות לכאורה, המיוחסות למתנדבים וגמלאים של המשטרה, קשים וחמורים ומצריכים התייחסות מערכתית לתופעות האלה. לדבריו, במהלך החודשים האחרונים גברו ההתבטאויות הללו כלפי קהילת יוצאי אתיופיה, זאת על רקע המחאה בעקבות מותו של סלמון טקה ז"ל וביתר שאת בתקופה האחרונה, על רקע החלטת הפרקליטות להעמיד לדין את השוטר שגרם למותו של טקה.
בפנייתו הביא עו"ד זנה מספר דוגמאות לאמירות מצד מתנדבים וגמלאים של המשטרה, כפי שתועדו ברשתות החברתיות. בין האמירות הקשות שכוונו כלפי יוצאי אתיופיה שצורפו למכתב: "כושים קופי אדם", "פראי אדם שיחזרו לאתיופיה"", להחזיר לאפריקה את החיות אדם האלה.. יותר ממחבלים.. הם בתוכנו" ו-"זו לא מחאה!! זו אלימות קיצונית.. אבל כל מחאה של העדה האתיופית קיצונית, ברברית, אלימה כמו ואף יותר מהשטחים. האם זו מנטליות גנטית?".
דוגמאות נוספות שהביא עו"ד זנה פורסמו בשבוע שעבר בחדשות 12: "אני הייתי מחייב את המשפחה לשלם על הכדור בדיוק כמו בסין. האחריות היא על המשפחה לשמור שלא יצא מהבית ושיקח תרופות איזה כיף שיש את מי להאשים בכישלון שלהם", כתב אחד ממתנדבי המשטרה. בהתבטאות אחרת נכתב: "הגיע הזמן בהפגנות הבאות להביא סמ"ג יס"מ מג"ב ולהתחיל לשבור ידיים ורגליים. כבר יותר נעים להיות בהפגנה בקלנדיה או בשועפט עם העדה הזו".
"אין לי ספק כי התבטאויות אלה בלתי נסבלות גם בעינך ומשכך אני פונה אליך למציאת פתרון מערכתי משמעותי לטיפול ומניעת שיח אלים וגזעני, לכאורה, על ידי שוטרים, מתנדבים וגמלאים", כתב עו"ד זנה למ"מ המפכ"ל. "למיטב ידיעתי, המשטרה הקימה מערך לטיפול שיימינג ברשתות חברתיות כלפי שוטרים ופועלת לנטר, לטפל ולהסיר פרסומים פוגעניים. אני מציע כי יוקם מערך דומה לטיפול בהתבטאויות שוטרים, מתנדבים וגמלאי המשטרה על מנת למגר תופעות פסולות אלו, ומבקש ממך לבחון מה האפשרויות העומדות למשטרה לטפל במתנדבים ובגמלאי המשטרה במקרה של התבטאויות בעלות אופי גזעני ואלים".