האם הרפואה המותאמת אישית קרוב מתמיד? חוקרים מהאוניברסיטה העברית, בשיתוף MIT והרווארד, פיתחו שיטה חדשה להפרדה בדיוק גבוה של מיליוני תאים שונים, ובפרט בין תאים סרטניים לבריאים. פריצת הדרך צפויה בשלב הבא לאפשר לחוקרים לייצר טיפולים מונחים, שמותאמים לסוג סרטן מסוים ואפילו לאדם מסוים, ושתוקפים את התאים החולים בעוצמה גבוהה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"שיטת הזיהוי החדשה מבוססת על פרומוטורים, שהם מעין טביעת אצבע מולקולריות המפרידות בין התאים השונים", הסביר ד"ר יובל טבח שהוביל את המחקר יחד עם ד"ר ליאור ניסים והסטודנט לרפואה ולמחקר דורון סטופ מהמסלול הצבאי לרפואה "צמרת".
"מדובר ברצפי הדנ"א שנמצאים באופן טבעי בקצות הגנים שלנו ומהווים איזורי בקרה שקובעים איפה בגוף כל גן שלנו יתבטא ובאיזו עוצמה", הוסיף. "אם יודעים מהו הפרומטור המתאים לתא סרטני של חולה מסוים, ניתן להחדיר לגופו גן שיפעל רק על הגידול הסרטני שלו ובעוצמה גבוהה".
החזון של החוקרים הוא שבעתיד יחברו לאותם פרומוטורים וירוסים שיגרמו למערכת החיסון להשמיד בדיוק גבוה ובעוצמה את התאים הסרטניים. אולם הפרומטורים בטבע מורכבים ביותר: עד היום התקשו החוקרים להבין אילו פרומוטורים עובדים טוב יותר על הסרטן. פריצת הדרך של המחקר החדשני שהוביל צוות החוקרים הישראלי, היא שיטה חדשה שמתגברת על בדיוק על הקושי הזה. הם יצרו 6,000 פרומוטורים סינתטיים ופשוטים, ובנו פלטפורמה של בינה מלאכותית שמאפשרת להריץ את אותם רצפי דנ"א על מיליוני תאים ולראות היכן הם הכי משפיעים.
במאמרם טוענים החוקרים שהצליחו להגיע לדיוק גבוה פי כמה מאות מהשיטות המקובלות כיום, בזיהוי והפעלת גנים על תאים שונים. והם לא נשארו רק ברמה התיאורטית. החוקרים מצאו ואפיינו רצפים שמבדילים בין תאי סרטן שד לתאים בריאים, בין סוגי תאים שונים בהתפתחות הכבד וכן זיהו את תאי הגזע הסרטניים בסרטן מוח, שאחראיים לגדילת ולהתפתחות הגידול.
"מאמינים שנוכל בעתיד אפילו לאפיין גידולים בצורה מותאמת אישית"
לצוות החוקרים לקח הבין לאומי כ-4 שנים להגיע להישג פורץ הדרך הזה, והוא מצטרף למחקר קודם שלהם שפורסם בכתב העת המדעי Cell שבו כבר הראו על עכברים כי טיפול גני באמצעות טביעות האצבע הביולוגית האלו יעיל בחיסול תאים סרטניים. "בשלב הבא אנחנו מתכוונים לאפיין את הפרומטורים ושילובי הפרומטורים שעובדים הכי טוב על מגוון רחב של סוגי סרטן, וליצור טיפולים גניים מותאמים", הסביר ד"ר טבח. כשנשאל מתי נראה את חזון הרפואה המותאמת אישית הזה מתממש הוא אמנם היסס, אבל הסכים להעריך "שנוכל להגיע לטיפול בבני אדם תוך עשור, כמובן שזה יכול לקחת גם פחות זמן וגם יותר כתלות בהרבה גורמים".
אז איך ייראה הטיפול בסרטן בעוד עשר שנים? אם אתם מאמינים לחוקרים פורצי הדרך מהעברית זה יראה כך: הצוות הרפואי יקח מהחולה בסרטן דגימה של תאי הגידול, יזהה באמצעות השיטה החדשה במעבדה את הפרומטורים שעובדים על הגידול המסוים באדם המסוים הזה הכי טוב, יחבר את אותם פרומטורים לווירוס שנועד לגרות את מערכת החיסון ויחדיר אותם לגופו של החולה. הפרומטורים יזהו את הגידול הסרטני במדויק ויפעילו את מערכת החיסון בעוצמה גבוהה עד להשמדתו והבראת החולה.
"המחקר החדש פותח דרך פוטנציאלית לפיתוח פלטפורמות מחקריות וביו-רפואיות חדשניות, ומהווה הדגמה לתרומתו של תחום הביולוגיה הסינטטית למחקר הביולוגי", סיכם ד"ר ליאור ניסים. "האפשרות לזהות את 'טביעות האצבעות המולקולריות' היא בעלת פוטנציאל עצום. לסוגי תאים ולגידולים שונים יש טביעות אצבע שונות. אנחנו מאמינים שנוכל בעתיד אפילו לאפיין גידולים בצורה מותאמת אישית לחולה ובך אנחנו לפתוח אופציות חדשות לטיפול".