את ההחלטה על בחירת החוף המועדף עלינו אנחנו מקבלים על פי לא מעט נתונים: האם יש שירותי הצלה? האם קיימים מקומות מוצלים? מהן העלויות של מתקני החוף, של המסעדות באזור? וכמובן מזג האוויר הצפוי ומצב הים הספציפי באותו חוף. יחד עם זאת מנתון חשוב לא פחות אנחנו נוטים להתעלם: מהו החוף הנקי יותר? "מדד חוף נקי" נועד להקל עליכם את ההחלטה הזו.
המדד מסתמך על בדיקה יסודית שמתבצעת לאורך כל חופי הארץ על ידי פקחים של המשרד להגנת הסביבה. במדד הנוכחי 65% מחופי הארץ נמצאו נקיים - נתון סבירף אבל יש עוד הרבה מקום לשיפור.
על פי המדד האחרון, נראה שהחופים הנקיים ביותר נמצאים בשטח הרשויות המקומיות אשדוד וגן רווה. חופים שנמצאים במגמת שיפור מאז הבדיקות האחרונות זוהו בשטחי הרשויות תל אביב, בת ים, נתניה וג'סר א זרקא.
לעומת זאת, הרשויות המקומיות שפחות הבריקו בנושא ניקיון החופים הן: עכו, טירת הכרמל, נהריה, חיפה, חדרה - שבהן נמצאו ביותר בדיקות ניקיון מצב בינוני עד מלוכלך מאוד.
אז מה עושים כדי לשפר את המצב?
1. קודם כל דואגים להפחית את כמות הכלים החד פעמיים. פלסטיק הוא מזהם הימים העיקרי בארץ ובעולם. ההערכה היא שבכל שנה מתווספים לימים ולאוקיינוסים בעולם כ12 מיליון טונות פלסטיק, או אם תרצו, יותר מטון שלם בכל 3 שניות. פלסטיק מסכן את בעלי החיים הימיים (והורס לנו את תמונות החוף המושלם לאינסטגרם), זמן ההתכלות של פלסטיק יכול להגיע ל1000 שנה ולכן הפסולת הזאת רק מצטברת ולא בורחת לשום מקום. אנא מכם הגיעו עם כלים רב פעמיים, את הפלסטיק השאירו בבית.
2. בחופים שבהם אין הרבה פחים, אפשר להביא שקיות זבל מהבית ולאסוף לפח קרוב, זאת לא בושה לאסוף גם זבל של אנשים אחרים. חושבים על הים ועל המשתזפים הבאים.
3. בזכות המדד הזה אפשר לראות בקלות את מצב ניקיון החופים על פי רשויות מקומיות, זאת ההזדמנות לדרוש מהרשות שלכם להגדיל את הקצאת המשאבים לניקיון החופים.
4. ישנם לא מעט פרויקטים לניקיון חופים שיזמו אזרחים טובים, ומומלץ להצטרף אליהן.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות