דו קיום כלכלי, למרות המתיחות: יממה לאחר הפיגוע בכפר עזון שבשומרון – המקום שנחשב לידידותי לישראלים מסוגר כמעט. "רוב הלקוחות שלי הם יהודים", מספר אבו עמאר, בעל מוסך בכפר עזון. "בא ילד טיפש ודקר אותם כי ראה לוחית צהובה".

כשניסינו להיכנס אל רופא השיניים של הכפר, יעד הביקור של פצועי הפיגוע, גילינו מרפאה סגורה. לא רחוק משם, בכפר פונדוק, אנחנו פוגשים רופא שיניים פלסטיני - ומגלים שטיפולי שיניים ליהודים בשטחים זו תופעה נפוצה.

"בערך 20 אחוזים מהלקוחות שלי הם יהודים", מספר ד"ר אוסיד אל-שייח עלי, רופא שיניים מהכפר. "הם באים מהאזור, מההתנחלויות עמנואל, אריאל, קדומים וגם מתחומי הקו הירוק".

מחיר של סתימה אצל ד"ר עלי – 150 שקלים, בהשוואה ל-500-600 שקלים בישראל. כתר – 500 שקל, בהשוואה ל-1,500-2,000 בישראל, טיפול שורש – 250 שקלים, ובישראל – 750-800 שקלים.

ישראלים שקונים בכפרים בשטחים (צילום: החדשות12)
טיפולי שיניים בשטחים - במחירים זולים למדי | צילום: החדשות12

רחוק מהרבה עיניים, נולדה בכפרים השונים בשטחים מציאות אלטרנטיבית חזקה מכל – דו-קיום בפועל. עבור הרבה יהודים, לעשות קניות בכפרים כמו פונדוק זה זמין, נוח ובעיקר – זול מאוד. כבר שנים שבשטחים מתקיים דו קיום כלכלי – וכולם נהנים ממנו. הסוחרים הפלסטינים והלקוחות היהודים.

"90 אחוז מהקליינטים שלנו הם יהודים", מספר דיאב, בעל מכולת בכפר פונדוק, "הם באים, קונים, יושבים, מדברים. שמעתי על הפיגוע הזה שהיה והשתגעתי, היו אצלי יהודים ששתו קפה. המכולת שלי נקראת 'מכולת השלום' כי זה כפר של שלום".

ישראלים שקונים בכפרים בשטחים (צילום: החדשות12)
לא רק טיפולי שיניים, גם וטרינרים | צילום: החדשות12



"אני מקרני שומרון ואני מגיע לפה כמה פעמים ביום", מספר שון היברט, תושב ההתנחלות. "אין שום בעיה עם הפלסטינים פה. "כשאתה שומע על פיגוע כמו אתמול זה מרתיע, אבל זו המציאות שלנו פה, זה משהו שהתרגלנו אליו".

השלטים בכפרים פונים לקהל היעד – בעברית. ולא מדובר רק בפירות וירקות, במוסכים ובחומרי בניין, אלא גם טיפולים של רופאי שיניים ושל וטרינרים. ד"ר אסלאם חמד הוא וטרינר שמספר שחצי מהלקוחות שלו יהודים.