בעוד שבוע ישבו רוב הישראלים בשולחן החג של ראש השנה - אולם עבור ילדים רבים מדי במדינה לא מדובר בתקופה משמחת, אלא רק בתזכורת למצב הכלכלי הקשה של משפחתם. על פי נתוני הביטוח הלאומי כמעט כל ילד שלישי חי בעוני: 814 אלף ילדים עניים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
איך מגדירים בישראל "ילד עני"? בהתאם להכנסות המשפחה ומספר הנפשות. למשל: משפחה עם שני ילדים שהכנסותיה נמוכות מכ-8,700 שקלים בחודש - מוגדרת ענייה.
מדינת ישראל נמצאת במקום השני בקרב מדינות ה-OECD באחוז הילדים שחיים מתחת לקו העוני, שנייה רק לטורקיה. להשכלת ההורים יש השפעה מרכזית על מצבם הכלכלי של הילדים: בקרב משפחות שבהן השכלת ההורים לא עולה על שמונה שנות לימוד, כ-70% מהילדים חיים מתחת לקו העוני. ומה קורה במשפחות שבהן ההורים השלימו יותר מ-13 שנות לימוד? צניחה ניכרת בנתוני העוני – 19.7% בלבד.
פערי ענק בעוני בקרב ילדים בין המרכז לפריפריה
ההבדלים ניכרים עוד יותר בין המרכז לפריפריה: במחוז הצפון - כמעט 40% מהילדים נמצאים מתחת לקו העוני; במחוז הדרום - כ-30% מהילדים; ונתון השיא במחוז ירושלים - כל ילד שני הוא עני. אולם במרכז התמונה שונה לגמרי: 14% מהילדים בלבד מוגדרים כעניים.
חיים סיגאווי, ילד בן 10 וחצי מאופקים, הוא אחד ממאות אלפי הילדים שנקלע לסטטיסטיקה. מאז שאביו של חיים פוטר הוא עובד בעבודות שיפוץ מזדמנות, הוריו מכניסים יחד בממוצע כ-5,500 שקלים בלבד בחודש. ההורים, הוא וארבעת אחיו חולקים שני חדרי שינה בדירת עמיגור באופקים.
"אמא שלי מסבירה לנו שאנחנו צריכים לחסוך כסף בשביל דברים חשובים כמו אוכל ומים", מספר חיים. "עכשיו אני חי בפנימייה. ההורים שלי הסבירו לי ששם יהיה לי הרבה יותר טוב". אך למרות המציאות הלא פשוטה עמה מתמודד חיים בגילו הצעיר, הוא לא מוותר על החלומות שלו: "החלום שלי הוא לגלוש בים. אני אוהב לשכב על החוף, לשכוח את כל הדברים שמטרידים אותי ופשוט להיסחף עם הגלים".