אחרי שבבחירות 2015 הזהיר נתניהו מהגעתם של הערבים אל הקלפיות, בבחירות האחרונות הוא כבר הציב 1,300 אנשים מטעמו בקלפיות ברחבי המגזר כדי לצלם את הבוחרים הערבים ולמנוע זיופים. גם בבחירות האלה נערכים בליכוד למבצע "טוהר הבחירות", ולידי החדשות 12 הגיעו הקלטות שפורסמו הערב (ראשון) לראשונה במהדורה המרכזית מתוך תדרוך לפעילים שחושפות: מה באמת המטרות של הפרויקט, שכבר ספג ביקורת קשה על כך שהוא נועד להוריד את אחוזי ההצבעה בחברה הערבית?
גם במועד ב' של בחירות 2019 יצא קול קורא למבצע: מארגניו, חברת יחסי הציבור והאסטרטגיה קייזלר ענבר, חיפשה עובדים אידאולוגיים, כאלה שיהיו מוכנים להתמודד עם המשימה המורכבת. פעיל של סטודנטים למען הדמוקרטיה הצליח להסתנן לאחת ההדרכות הללו בימים האחרונים והעביר לידינו את התיעוד ואת ההוראות שקיבלו אותם פעילים. מההקלטות עולה שמבצע "טוהר הבחירות" שעורר סערה נתפס שם כהצלחה גדולה, והפעם כך נראה - המארגנים באים רעבים יותר ומתורגלים יותר.
אם בפעם הקודמת בליכוד שלחו משקיפים, הפעם אנשיהם כבר יהיו חלק מוועדות הקלפי, בעלי תפקידים רשמיים שהפעם כבר לא יסתתרו אלא יישאו בתפקיד ברור: להרתיע. "אתם לא יוצאים החוצה לשום דבר", נשמע אומר בהקלטה שגיא קייזלר. "חוץ משירותים, אנחנו לא יוצאים החוצה לשום דבר".
"באפריל מנענו גם כן באזור ה-40 אלף קולות"
לפי קייזלר, מטרת המבצע הזה היא למנוע זיופים, אבל הוא מסביר שלעצם הנוכחות של נציג יהודי בקלפי במגזר הערבי יש משמעות גדולה. לדבריו, בליכוד מעריכים את המבצע שערכו בפעם הקודמת כשווה ל-3-5 מנדטים לטובת הימין - ולרעת הערבים: "יכול להיות שהגעתם לאיזה כפר של אשכנזים. אבל בגדול, עצם הנוכחות שלנו שם מונע כבר זיוף. הפעם ב-2019 באפריל מנענו גם כן באזור ה-40 אלף קולות, ככה לפי התיעוד שאתם שלחתם אלינו. זה מנדט לכל אחת מהמפלגות של הערבים. ככה זה יוצא, ממש שני מנדטים. עברו את אחוז החסימה ב-3,700 קולות. אם היינו עושים את זה יותר טוב היינו מונעים מהם להיכנס לכנסת אוקיי? ואז לכולנו לא הייתה עבודה".
"מותר לערבי בן 80 שהצטלם בגיל 16 הפעם האחרונה להצביע אוקיי?", אומר קייזלר לנוכחים בתדרוך. "אתם לא מתחילים לצלם אותו ולהעלות את זה לאיזה אפליקציה ולנסות ולזהות איך הוא נראה פעם, אתם נותנים לו להצביע. מה שאתם יכולים לעשות במצב כזה זה לשאול אותו 'בן כמה אתה?', 'באיזה שנה נולדת?', אם הוא יודע עברית - מצוין. אם הוא לא יודע את שנת הלידה שלו - בעיה. אבל בגדול משתדלים לא לתת לו להצביע. נדבר על זה עוד מעט בהמשך".
"אום אל פאחם זה כפר שאני אישית לא הייתי נכנס אפילו לתדלק שם"
במהלך ההדרכה הם מודים שיש זיופים בכל רחבי הארץ, אולם הם פועלים רק במגזר הערבי - ממניעים אידאולוגיים: "אום אל פאחם זה כפר שאני אישית לא הייתי נכנס אפילו לתדלק שם. אבל זה קורה גם בקלנסוואה, וגם בטייבה וגם בטירה. הזיופים האלה קורים בכל מקום אותו דבר. ועדיין, אם אתם אומרים לא - הם לא עושים את זה. למה הם לא עושים את זה? כי הם לא רוצים להיכנס לכלא בסוף היום. זה לא פעילי חמאס, זה לא פעילי ג'יהאד אסלאמי, אף אחד מהם אף פעם לא עשה איזה פיגוע התאבדות, בטח לא התאבדות כן? אבל גם לא פיגוע אחר. יש להם מה להפסיד".
ההדרכה התקיימה למרות שעדיין אין פסיקה של ועדת הבחירות המרכזית בנוגע לשאלה אם הליכוד יכול להציב מצלמות בקלפיות, אך במפלגת השלטון כבר מכינים את הקרקע והבהירו שיכבדו את ההחלטה: "יש חוק שאומר שאסור לצלם בקלפי. החוק הוא נתון לפרשנות והפרשנות שלנו אומרת שמה שלא אומרים בפירוש שהוא אסור – הוא בעצם מותר. זה לא שטח אפור".
בימים אלה משלימים בליכוד את ההכנות למבצע, אך מעבר לכך גם יורחב הפרויקט של "זזים ימינה" שנועד להוציא החוצה את מצביעי הליכוד שנותרו בפעם האחרונה בבית. בליכוד מעריכים שתנועת המלקחיים הזאת היא זו שתעשה את ההבדל ותביא להם פעם נוספת את השלטון. ועדת הבחירות צריכה לקבל החלטה בנושא עד סוף השבוע, והיו"ר, השופט חנן מלצר, שוקל שהוועדה עצמה תציב מצלמות בעת ספירת הקולות אך היועמ"ש מנגד סבור שאין להם את הסמכות לכך. התשובה יכולה לבוא בדמות תקנה חדשה שתותקן במיוחד ותאפשר לוועדה להציב מצלמות, אך בכל מקרה כרגע לפחות - הסיכוי להצבת מצלמות של הליכוד נראית רחוקה מאוד.
עו"ד סאוסן זהר, סמנכ"לית עדאלה - המרכז המשפטי לזכות המיעוט הערבי בישראל, מסרה בתגובה להקלטות כי "מצלמות כאלה מוצבות במקום שצריך להיות מקום הכי סטרילי שכל בן אדם צריך להיכנס אליו ולהרגיש באופן חופשי וללא כל השגחה, 'אח גדול', או השגחה שהוא יכול לבחור באופן חופשי ומוחלט במי הוא רוצה לבחור".
אל תפספסו את ועידת המשפיעים 2019! נבחרת הכתבים המובילה של ישראל פוגשת את האנשים המשפיעים במדינה! >>> מהרו להירשם עוד היום