אחת השאלות המרכזיות במערכת הבחירות הנוכחית, שיתכן ותכריע את את זהות הממשלה הבאה, היא כיצד יצביע מגזר יוצאי ברית המועצות. לאחר שכשל בהרכבת הממשלה לאחר הבחירות האחרונות, האשים ראש הממשלה בנימין נתניהו את יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן בהכשלת המגעים, והתחייב להעביר אל הליכוד מצביעי ישראל ביתנו רבים. כמה באמת הושקע בקול הרוסי? והאם זה יכול לעזור מחר (שלישי) ברגעים המכריעים?
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
יוצאי ברית המועצות מונים כ-770 אלף איש, שהם בין 15 ל-16 מנדטים. בבחירות האחרונות, רוב הקולות – 40% יותר, כלומר יותר מ-5 מנדטים - הלכו עם ליברמן. 27%, כ-4 מנדטים, הצביעו ליכוד והיתר התפזרו בין כחול לבן, כחלון, זהות ואחרות.
המבחן האמיתי של ליברמן הוא שימור המצביעים הוותיקים והנאמנים. ישראל ביתנו היא כמו בניין שעובר תמ"א 38: מנסים להוסיף לו עוד קומה ובאותו זמן לשמר את התחתונה. הקומה הראשונה היא אותם 5 מנדטים יציבים ומסורים של ליברמן, שקשה מאוד לנגוס בהם. למעשה אף אחד גם לא מנסה לעשות זאת בשנים האחרונות. מעל זה מנסה ליברמן ב-3 החדשים האחרונים לבנות את הקומה השנייה, היותר טרנדית, אנטי-חרדית, ששווה עוד 5 מנדטים על פי הסקרים. בימים האחרונים ראינו שחלק ממצביעים אלו חוזרים לכחול לבן.
אך השאלה המרכזית היא אם בזמן הזה מישהו יצליח להיכנס לאותה קומה ראשונה ולהרוס אותה. האדם שמנסה לעשות את זה הוא בנימין נתניהו. נתניהו השקיע הרבה בהעברת מצביעים אל הליכוד בשלושת החודשים האחרונים. הוא הבטיח להשקיע 50 מיליון שקלים בקול הרוסי במהלך הקמפיין, אחר כך הוריד את זה ל-10 מיליון, אך ההערכה היא שבפועל הושקעו מיליונים בודדים במגזר. עדיין, מדובר בהרבה כסף.
על פי חברת יפעת מחקרי מדיה, בבחירות האחרונות הושקעו במגזר רק 123 אלף שקלים. בסבב הזה: 543 אלף, יותר מחצי מיליון. נתניהו עשה הפעם מאמץ ארגוני. משרד העלייה והקליטה שהיה במשך שנים בידי ישראל ביתנו עבר לליכוד. נתניהו השקיע מאמצים בקול הרוסי יותר מכל מגזר אחר, אפילו יותר מבציונות הדתית. השאלה הגדולה היא האם זה יצליח, או שהמאמצים יעוררו דווקא תנועת נגד.
הבטחות נתניהו וליברמן נגעו בעיקר בנושאי דיור ציבורי ופנסיות לעולים. לא ברור כמה אלו קורצים לדור הצעיר. ליברמן גם פנה לנושא החילוניות והמלחמה במדינת הלכה, זירה שלנתניהו קשה לפנות בשל "שותפיו הטבעיים".
מה שחשוב, כמובן, הם אותם 61 המנדטים, שיקבעו על פי שני מנדטים – 70, 80 אלף איש - בני העלייה הרוסית. מה שמכונים דור "אחד וחצי" או דור שני – אלו שעלו לארץ בגיל צעיר או שנולדו בארץ להורים עולים.