פחות מיממה נותרה עד פתיחת הקלפיות, והמפלגות מרכזות מאמצים בהבאת הבוחרים לקלפי. אבל במה באמת מתעניינים המצביעים? מה חושבים בוחרי הליכוד על הניסיונות להעניק חסינות לראש הממשלה? מה מצפים בוחרי כחול לבן מבני גנץ לעשות במקרה שתעמוד בפניו האופציה לממשלת אחדות? ומהי הבחירה המתאימה למי שהצביע בבחירות האחרונות עבור כולנו שנטמעה בליכוד, זהות שתומכת בליכוד וגשר שחברה למפלגת העבודה?

ניתוח תשובות הגולשים במצפן הבחירות של mako מספק תשובות אפשריות לשאלות הללו. במצפן – ממשק שנועד לסייע למשתמשים בו לקבוע מי המפלגה המתאימה ביותר להשקפותיהם – מתבקשים הגולשים לציין במי בחרו באפריל ואז לענות על אחדות מהשאלות הבוערות בשיח הציבורי. הנה כמה דברים שאפשר ללמוד מתוך התשובות (יש לציין כי המצפן איננו סקר, והמשתמשים בו לא מהווים מדגם מייצג).

עוד על מצפן הבחירות: מה הנושא החשוב ביותר לבוחרים? התשובה איננה חוק החסינות

1. בנימין נתניהו אמר בעבר שלא יקדם שינוי בחוק החסינות באופן שחסינותו לא תוסר אוטומטית אם יוחלט על הגשת כתבי אישום נגדו. 47% מהגולשים שהצביעו לליכוד בבחירות הקודמות ציינו שהם דווקא בעד הענקת החסינות לרה"מ. עם זאת, 36% הצהירו כי הם מתנגדים לצעד כזה.

2. נתניהו שואף להקים ממשלת ימין צרה עם החרדים, אותם הוא מכנה "השותפים הטבעיים", ובלי אביגדור ליברמן שמתעקש על חוק הגיוס. בקרב מצביעי הליכוד במצפן ישנה תמיכה גדולה בגיוס החרדים - 50% מהגולשים. 35% מתנגדים לגיוס.

3. עשר שנים חלפו מאז נאום בר אילן, ונדמה שנתניהו זנח מאחור את רעיון שתי המדינות לשני עמים. גם בוחריו מיישרים קו: 50% ממצביעי הליכוד מתנגדים לפתרון המדיני, ורק 17.5% תומכים בו.

4. האם מצביעי הליכוד בבחירות הקודמות ישלשלו לקלפי "מחל" גם הפעם? לפי המצפן – לא בטוח. על פי המענה על השאלות במצפן, רק 27% מהמצביעים אמורים לעשות זאת. עבור רוב המצביעים (33%) המפלגה הקרובה ביותר לעמדותיהם היא דווקא ישראל ביתנו של היריב החדש ליברמן. 11% מהמצביעים קיבלו את ימינה כבחירה המתאימה להם ו-10% את כחול לבן. עמיר פרץ ואורלי לוי-אבקסיס, שהבטיחו לקחת קולות מהליכוד, זכו לנתח קטן של 5% מהבוחרים.

5. אם בני גנץ ישקול להצטרף לממשלה עם נתניהו, כדאי שיידע למה מצפים ממנו בוחריו. רוב עצום (93%) של מצביעי כחול לבן בבחירות הקודמות שהשתמשו במצפן הביעו התנגדות למתן חסינות לראש הממשלה. 76% מהם מתנגדים גם לפסקת ההתגברות, שתאפשר לכנסת להתעלם מפסילת חוקים בבג"ץ.

6. השבירה של כחול לבן בימים האחרונים לכיוון "ממשלת אחדות חילונית" והתנגדות לישיבה עם החרדים תואמת את השקפת עולמם של הבוחרים: 68% מהם בעד גיוס בחורי ישיבה (רק 15% מתנגדים), ו-84% תומכים במסחר ותחבורה ציבורית בשבת (עם שיעור מתנגדים זעיר של 2%).

7. כחול לבן מוצגת לא פעם כמפלגה שלא ממש החליטה מה דעתה והאם היא נמצאת בימין או בשמאל. ובכל זאת, נדמה שעמדותיה מתאימות למצביעיה: עבור 45% מהם זו המפלגה המתאימה ביותר. עבור 23% מהמצביעים המפלגה הכי מתאימה היא דווקא המחנה הדמוקרטי, ול-19% זו העבודה-גשר. כחול לבן מתיימרת לנגוס בגוש הימין, אבל על פי המצפן הליכוד מתאימה רק ל-3% מבוחריה.

8. נושאי דת ומדינה מפלגים את ימינה, המורכבת מבוחרי הימין החדש ובוחרי איחוד מפלגות הימין. בעוד שמצביעי איחוד מפלגות הימין, מתנגדים ברובם הגדול למסחר ותחב"צ בשבת (62%, רק 6% תומכים), הרי שבין מצביעי הימין החדש קיים רוב בעד קיום הפעילות במידות משתנות (51% תומכים במידה חלקית, 33% תומכים במידה רבה). 

9. גם בגיוס בחורי הישיבה מביעים מצביעי ימינה הפוטנציאליים עמדות הפוכות. 68% ממצביעי איחוד מפלגות הימין מתנגדים לגיוס, בעוד שבימין החדש הדעות חלוקות כמעט שווה בשווה: 41% תומכים ו-40% מתנגדים. 

10. בדומה לרוב המצביעים במצפן, גם גולשי ימינה מתנגדים למתן חסינות לנתניהו. זה נכון ל-58% מהבוחרים שהצביעו עבור הימין החדש ו-46% ממצביעי איחוד מפלגות הימין.

11. כמה ממצביעי איחוד מפלגות הימין יבחרו הפעם בעוצמה יהודית שנפלטה מהרשימה? על פי המצפן, זו הבחירה המתאימה עבור 27% מהמצביעים.

12. מה יעשו מצביעי כולנו לאחר שהרשימה נבלעה בליכוד? על פי המצפן, האפשרות הטובה ביותר עבורם היא כחול לבן – 25% ממצביעי כולנו קיבלו אותה כמפלגה שמתאימה להם יותר מכולן. מעט אחריה נמצאת ישראל ביתנו עם 24%. במקומות הבאים נמצאות מפלגות השמאל העבודה-גשר (15%) והמחנה הדמוקרטי (10%). הליכוד זוכה רק ל-7% מהמצביעים.



13. מעניין לראות גם שמצביעי כולנו – שהיום נבחריהם הם מועמדי הליכוד – מתנגדים ברוב של 78% למתן החסינות לנתניהו. רוב המצביעים (43%) גם מתנגדים לפסקת ההתגברות.

14. ולאן ילכו מצביעיה של אורלי לוי-אבקסיס? על פי המצפן, המפלגה המתאימה ביותר עבור בוחרי גשר היא כחול לבן (27%). העבודה-גשר נמצאת במקום השני (22%), ואחריה ישראל ביתנו – ביתה הקודם של לוי-אבקסיס – עם 17 אחוזים.

15. ומה לגבי מצביעי זהות? עבור רוב מצביעי המפלגה שוויתרה על ריצה עצמאית מסתמנת ישראל ביתנו כאופציה המתאימה ביותר (34%). כחול לבן נמצאת במקום השני עם 16%, והליכוד – ביתו הישן-חדש של פייגלין – רק בשלישי עם 11%.