בצל הלחץ הפוליטי ליצור חיבור בין מרצ לבין "ישראל דמוקרטית" בראשות אהוד ברק, ח"כ עיסאווי פריג' ביקש מברק להתנצל על אירועי אוקטובר 2000 - כדי לפתוח פרק חדש. בעקבות הדברים, ראש הממשלה לשעבר התראיין היום (שלישי) ביומן הצהריים ב"כאן-רשת ב'" והתייחס למאורעות שבמהלכם 12 ערבים-ישראלים נהרגו: "אני אחראי לכול מה שקרה - אני שוב מביע צער והתנצלות בפני המשפחות ובפני החברה".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"אני נושא באחריות של כל מה שהתרחש, לרע או לטוב, תחת תקופת כהונתי כראש ממשלה", טען ברק בתוקף. "בתוך זה גם לאירועים שבהם נהרגו באוקטובר 2000 אזרחים ישראלים-ערבים ופלסטיני מעזה".
"אני חוזר גם היום ואומר בכאב אמיתי - אין מקום בשום מצב למפגינים שנהרגים מאש כוחות הביטחון והמשטרה של מדינת ישראל, של המדינה שלהם", הוסיף ברק והדגיש כי "במובן הזה אני נטלתי אחריות והתנצלתי גם בעבר, אני גם הסברתי בוועדה של השופט אור, בניגוד לעצת עורכי דיני שאמרו לי 'מה אתה עושה' ואמרתי: אני אומר את האמת".
עוד הוסיף ראש הממשלה לשעבר: "אני אחראי לכל מה שקרה כולל הדברים האלה - ומביע עוד פעם צער והתנצלות בפני המשפחות שהכאב שלהם הוא בטח לאין סוף, ולפצועים והחברה הערבית והחברה הישראלית שהרי פעלתי בשמה".
"היו שם נסיבות קשות ביותר והאחריות בהחלט נדרשת", הסביר ברק. "אסור היה שדברים כאלה יקרו לא אז ולא היום - ואני בהחלט אומר שאני לא מסיר מעצמי את האחריות. אני מאמין שאני יכול להיות חלק מהפתרון ואני באמת מחויב לפעול לתיקון עמוק".
ח"כ פריג' אמר בתגובה כי "הדברים של אהוד ברק היום על אחריותו לאירועי אוקטובר 2000, הם התחלה חשובה. ברק פתח את הדלת לדיאלוג עם החברה הערבית והאחריות שלנו היא לסייע לו לפתוח את הדלת ולא לטרוק אותה בפניו. חשבתי שנכון למרצ לייצר רשימה משותפת עם מפלגת העבודה, אך עמיר פרץ בחר מימין וכעת עלינו למצות כל סיכוי ליצירת גוש שמאל מרכז חזק".
מאורעות אוקטובר 2000 היו גל של מהומות והפגנות אלימות של אזרחי ישראל הערבים, שפרצו ב-1 באוקטובר - יומיים אחרי פרוץ האינתיפאדה השנייה. במהלך האירועים האלימים נהרגו 12 ערבים אזרחי ישראל ופלסטיני שאיננו אזרח ישראלי, בנוסף לאזרח יהודי שנהרג מיידוי אבנים.
האירועים החלו בהפגנות הזדהות המוניות שערכו האזרחים הערבים עם התושבים הפלסטינים ביהודה ושומרון, לאחר פרוץ האינתיפאדה השנייה, בהנחיית ועדת המעקב העליונה של הציבור הערבי ולאחר קריאתו של חבר הכנסת עבד אל-מאלכ דהאמשה. במקרים רבים נרשמו התנגשויות אלימות בין האזרחים הערבים לבין אזרחים יהודים וכוחות הביטחון.
ההפגנות הובילו לחסימת כבישים שכללו ופגיעה באזרחים יהודים, ובמקומות מסוימים האירועים הידרדרו להצתות ומהומות בערים ובכפרים ערביים ומעורבים ברחבי הארץ. בתוך כך, ניסיונות תקיפת יישובים יהודים הידרדרו במהירות לעימותים בין המתפרעים לעוברי אורח וכוחות המשטרה שהגיבו בירי קליעי גומי, ובמקרים מסוימים גם ירי אש חיה לעבר המתפרעים.
ממשלת ישראל, בראשות אהוד ברק, נעתרה לבקשת הנהגת הציבור הערבי בישראל והקימה את ועדת אור - ועדת חקירה ממלכתית לבדיקת האירועים בראשות השופט תיאודור אור. במסקנותיה הוועדה מתחה ביקורת קשה על שרים בממשלה, על קצינים במשטרת ישראל, ועל מנהיגים בציבור הערבי הישראלי. כמו כן, גם על מסקנות הוועדה נמתחה ביקורת, הן בקרב הממשלה והכנסת הן בקרב הנהגת הציבור הערבי.