27 יום לבחירות: אל טאיטו, סטודנטית ישראלית שתטוס בקרוב לצרפת כדי להשתתף בתכנית ייחודית של חילופי סטודנטים של האיחוד האירופי, גילתה שהיא לא תוכל להצביע ב-17 בספטמבר רק כי היא תהיה בחו"ל ביום הבוחר. היא פנתה לוועדת הבחירות המרכזית כדי שזו תאשר לה להצביע בצרפת - אך סורבה, והוועדה, שהצדיקה אותה, הפנתה אותה לכנסת הבאה כדי שהמחוקקים יתקנו את החוק שמונע מישראלים רבים שאינם בשליחות להצביע רק כי הם לא נמצאים בארץ.

"כשנתבשרנו כולנו על בחירות חוזרות, הנחתי שככל הנראה תעלה בעיה, ולא אוכל לקחת חלק, להצביע ולתת את קולי בבחירות משמעותיות אלו", מסרה טאיטו, קצינת דוברות במיל' בחטיבת דובר צה"ל. "הבנתי יחד עם זאת שאני לא לבד בסוגיה הזו, והבעיה היא נחלתם של סטודנטים צעירים רבים שיאלצו להימנע מהשתתפות בבחירות והשמעת קולם בנושאים הבוערים העומדים על סדר היום בעת חשובה זו. אני מאמינה כי יש לתפוס את תפקידם של הסטודנטים השוהים בחו"ל כחלק מחילופי סטודנטים מטעם האוניברסיטאות בישראל כ'סטודנטים בתפקיד' ואולי אפילו שגרירים. אמנם לא מדובר בתפקיד פורמלי, אך אין ספק כי כל אדם שנשלח מטעם מוסד אקדמי ישראלי, מהווה נציג ישראל במובן מסוים".

אל טאיטו (צילום: גיא זלצר)
צילום: גיא זלצר

ועדת הבחירות בתורה הגיבה לטיאטו ומסרה בתשובתה שהיא לא עונה על הקריטריונים שמאפשרים הצבעה בחו"ל לפי חוק הבחירות משום שהיא סטודנטית. "לכאורה, ניתן היה לאפשר לסטודנטים ישראלים הלומדים בחו"ל, שנבצר מהם להצביע בישראל במועד הבחירות, להצביע בקלפיות בנציגויות הדיפלומטיות והקונסולריות של ישראל בחו"ל, כפי שהצעת במכתבך - אך ככל שלא נקבע כך בחוק, לא ניתן לעשות כן", השיבה הוועדה. "משכך, אין בידינו להעניק לך את הסעד המבוקש, שכן החוק אינו מתיר זאת".

אלא שהוועדה הגדילה לעשות, והמליצה לטאיטו לפנות בנושא למחוקקים שיכנסו לכנסת הבאה כדי שיתקנו את החוק שמונע ממנה ומרבים אחרים להצביע בחו"ל. "לפני סיום, אציין כי הכנסת היא הגוף בעל הסמכות לתקן חוקים, ועל כן - ככל שברצונך לפעול לשינוי החוק לצורך מתן אפשרות הצבעה בחו"ל לאוכלוסיות שאינן מנויות כיום בסעיף 116ז המצוטט לעיל - עליך לפנות לכנסת ה-22, לאחר הבחירות הקרובות, ולבקש לתקן את חוק הבחירות בהתאם".

17 המנדטים האבודים של מערכת הבחירות

אמנם אין נתון רשמי של כמות הישראלים המתגוררים בחו"ל, אך לפי אומדן של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מספר הישראלים ששהו בחו"ל בסוף שנת 2016 נע בין 560 אלף ל-596 אלף. נתון זה לא כולל ילדים שנולדו להורים ישראלים בחו"ל. בתרגום למנדטים זה יוצא בסביבות 16-17 מושבים. בהתחשב בכוח הפוליטי האדיר שנזרק לפח, השאלה המתבקשת היא מדוע לא מאפשרים לישראלים השוהים בחו"ל להצביע בבחירות?

בזמן שממשלות ישראל נכשלות שוב ושוב לחולל שינוי בנושא, סקר שערך המכון הישראלי לדמוקרטיה לפני הבחירות לכנסת ה-21 גילה שרוב הציבור דווקא מעוניין לאפשר לישראלים החיים בחו"ל להצביע בבחירות לכנסת. מנתוני הסקר עולה כי 50% מהציבור בעד הצבעה בחו"ל מול 41% שמתנגדים. בפילוח לפי מחנה פוליטי, 52% ממצביעי הימין תומכים במהלך, 55% תומכים במרכז ו-48% בשמאל.

מלצר יוחלף בעיצומה של מערכת הבחירות (צילום: החדשות)
יו"ר ועדת הבחירות מלצר | צילום: החדשות

במכון חקרו לעומק את הסוגיה וגיבשו שורת המלצות שנועדו לאפשר הצבעה בחו"ל, ובראשן שזכות ההצבעה תינתן רק לאזרח שביום הבחירות חלפו לא יותר משלוש שנים מאז ששהה בישראל ברצף למשך שלושה חודשים לפחות. כך ייווצר סינון בין אזרחים שברור שמרכז חייהם הוא בישראל, לבין אלה שלא.

במכון מחלקים את מאות אלפי הישראלים המתגוררים מחוץ לישראל לשלוש קבוצות: הראשונה, שליחים עסקיים של חברות שעברו לחו"ל במסגרת "רילוקיישן" שיחזרו לארץ בתום השליחות; השנייה, סטודנטים שלומדים במוסדות אקדמיים מחוץ לישראל, והשלישית, צעירים אחרי צבא שיוצאים לטיול הגדול שלהם או לעבודה בחו"ל בעבודות מזדמנות.

לפי עמדת המכון, הפתרון לתיירים ולאנשי עסקים צריך להיות במסגרת מנגנון של הצבעה מוקדמת, למשל באמצעות הצבת קלפי בשדה התעופה בישראל פרק זמן מסוים לפני הבחירות. לגישתם, לאלה שמרכז החיים שלהם לא בישראל לא מגיעה זכות הצבעה. עוד ממליצים במכון להתנות את זכות ההצבעה בחו"ל ברישום מוקדם בוועדת הבחירות המרכזית או באתר ייעודי שמשרד הפנים יקים בנושא.

הסקר נערך בתאריכים 22-23/1/2019, בקרב 600 מרואיינים, מתוכם 500 מרואיינים יהודים ו-100 מרואיינים מהמגזר הערבי. הסקר נערך בשפות עברית, ערבית ורוסית. נערך שקלול כך שסך המרואיינים יהוו מדגם ארצי מייצג של האוכלוסייה הבוגרת בגילאי 18 ומעלה. טעות הדגימה המרבית: 4.1%+-.

אל תפספסו את ועידת המשפיעים 2019! נבחרת הכתבים המובילה של ישראל פוגשת את האנשים המשפיעים במדינה! >>> מהרו להירשם עוד היום