התשובות לשאלות הקשות: מי ירכיב את הממשלה הבאה, מתי היא תקום ומי יהיו חברים בה? שבוע אחרי הבחירות, לשאלות האלה אין תשובות ובהיעדר 61 חברי כנסת שתומכים לא בנתניהו ולא בגנץ, שניהם עוד רחוקים מהתואר ראש הממשלה הבא של ישראל.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

נתניהו מאגד סביבו תמיכה של 55 חברי כנסת מהימין, ובמקביל קורא לגנץ להצטרף ל"ממשלת אחדות". בכך הוא מנסה לקבע ליו"ר כחול לבן את תדמית הסרבן, שלכאורה, רק בשל נקמנות אישית, מסרב להצטרף לממשלה ומוביל את ישראל לבחירות נוספות.

בני גנץ, בנימין נתניהו וראובן ריבלין (צילום: פלאש 90 גילי יערי, רויטרס)
ריבלין, גנץ ונתניהו: איך זה ייגמר? | צילום: פלאש 90 גילי יערי, רויטרס

מנגד, גנץ מאגד סביבו תמיכה של 57 חברי כנסת, כולל הרשימה המשותפת, במידה וסופרים את כולה. אם מחסירים מההמלצות שלה את סיעת בל"ד, הרי שגנץ יורד מתחת לנתניהו במספר הממליצים, ל-54 בלבד. האם תהיה לכך משמעות? התשובות שיעשו לכם סדר בראש. 

1. מה ליברמן רוצה? יושב ראש ישראל ביתנו היה זה שהוביל את ישראל לבחירות שניות, וייתכן שעמדתו הקשיחה תהיה זו שתוביל את השחקנים הראשיים לבחירות שלישיות. ליברמן חוזר על הקו המנחה שלו: ממשלת אחדות חילונית, שמורכבת מישראל ביתנו, כחול לבן והליכוד. כל אופציה אחרת אינה על השולחן מבחינתו. זאת הסיבה שאתמול, בבית הנשיא, הוא נמנע.

אגב, התקפלות שלו, נניח בתמורה להעברת חוקי דת ומדינה כמו חוק הגיוס וחוק המרכולים, יכולה בקלות להוביל לממשלת ימין של 63 חברי כנסת בראשות נתניהו. לפי שעה זה לא על הפרק, אבל לא מן הנמנע שלחצים יופעלו ושליחים יישלחו אליו כדי לשכנעו "לחזור הביתה". גם פגישה עם אריה דרעי כדי "ללבן את המחלוקות" היא לא מילה גסה, רק שבינתיים דרעי וליברמן לא מוכנים לנשום את אותו האוויר, בטח ובטח לשבת לדרינק. 

אביגדור ליברמן, יו"ר ישראל ביתנו (צילום: החדשות 12, החדשות12)
חידת ליברמן | צילום: החדשות 12, החדשות12


2. מה קרה לעמדה המשותפת של הרשימה המשותפת? הרשימה המשותפת עשתה מעשה היסטורי לכל הדעות כשהחליטה לקחת חלק אקטיבי בהמלצות בפני הנשיא. את הקו הוביל יו"ר הרשימה, איימן עודה, למרות התנגדויות פנימיות שצפו במלוא הנימה בתוך החדר. הבוקר התברר ש-13 חברי הכנסת הממליצים של הרשימה המשותפת הם בעצם 10, שכן בל"ד, המפלגה שהוציאה מקרבה ח"כים שריגלו למען חיזבאללה וח"כ שהבריח פלאפונים למחבלים בכלא, הודיעה שהיא מבקשת לא לספור אותה במניין הממליצים.

בבית הנשיא עורכים כעת בדיקות משפטיות האם סיעה יכולה לפצל את קולותיה בבואה להמליץ. לעניין הזה יכולה להיות משמעות קריטית: רק אתמול אמר אימן עודה שהמטרה העליונה היא "להביא לקץ שלטונו של נתניהו". באורח אירוני למדי, הפיצול בתוך הרשימה שלו עוד עשוי להביא להנצחתו.

נציגי הרשימה המשותפת ממליצים לנשיא (צילום: לע"מ)
צעד היסטורי, חברי המשותפת אצל הנשיא | צילום: לע"מ

3. מהן סמכויות הנשיא וכמה תפקידו קריטי? מבין כל השאלות, זוהי אולי השאלה החשובה ביותר. הפעם, נראה שלנשיא ריבלין יש שיקול דעת רחב ביותר לקבוע מי יקבל את המנדט להרכבת הממשלה. אלא שהעובדה שלנתניהו ולגנץ אין 61 ממליצים מקשה עליו מאוד, והוא יצטרך לשקלל מספר נתונים במסגרת החלטתו:  מה ההשפעה של גודל המפלגה? מה ההשפעה של גודל הגוש? האם העובדה שכחול לבן פוסלת את נתניהו גורעת מהם? האם העובדה שנתניהו נתון בפני שימוע וייתכן שיוגש נגדו כתב אישום בקרוב גורעת ממנו? הרבה נתונים לקחת בחשבון.

בהקשר הזה חשוב להזכיר שמנכ"ל בית הנשיא, הראל טובי, אמר שריבלין מתכוון "להציף אפשרויות שהציבור לא שמע עליהן". לא ברור כל כך למה הכוונה, אבל מה שכן ברור זה שריבלין צפה את הבוקה והמבולקה הפוליטית, ונערך אליה מראש. ולכן, סביר להניח שעוד לפני שריבלין יחליט, הוא יכנס את נתניהו ואת גנץ בלשכתו, אולי אפילו יותר מפעם אחת, כדי לבדוק האם יש בכל זאת היתכנות שיישבו ביחד. שם, בתוך החדר, יצטרכו ללבן את כל השאלות, ביניהן גם את שאלת הרוטציה, אבל עוד חזון למועד.

גנץ, נתניהו וריבלין, באזכרה של שמעון פרס ז"ל (צילום: אסתי דזיובוב/TPS)
ריבלין - שחקן מפתח | צילום: אסתי דזיובוב/TPS


4. ראשון או שני? הפוליטיקה הישראלית מייצרת לנו תסריטים הזויים. בשבוע האחרון, גם בליכוד וגם בכחול לבן, בדקו ברצינות תהומית האם כדאי להם, שימו לב, להיות השניים (ולא הראשונים) שמקבלים את הסמכות להרכיב ממשלה. למה הזוי? שהרי יש פה סיכון אדיר שהשני, בזמן שאחד ממתין, יצליח להרכיב. אגב, תמוה עוד יותר שכחול לבן הגיעה להחלטה שכזאת, כשמולה עומד פוליטיקאי מיומן ושועל פוליטי כמו בנימין נתניהו, שהרי בזמן שהם יאכלו תפוח בדבש הוא יכול, תיאורטית, לרבע את המעגל ולהציג ממשלה.

ולמרות זאת, יש היגיון כלשהו בלהיות השני שמנסה להרכיב: ההנחה הרווחת היא שהראשון ייכשל בוודאות, והשני יגיע למלאכת הרכבת הממשלה כשהציבור עייף ומבקש פתרון. אם נתניהו מנסה להרכיב ונכשל, לדוגמא, לגנץ יש יותר לגיטימציה ציבורית להצליח, ומכאן שגם פתרונות פוליטיים יצירתיים צצים לפתע.

בנימין נתניהו ובני גנץ מצביעים (צילום: נועם ריבקין פנטון, חיים צח לע"מ)
בורחים מהמנדט? גנץ ונתניהו ביום הבחירות | צילום: נועם ריבקין פנטון, חיים צח לע"מ

5. ואם שניהם נכשלים? החוק מאפשר לחברי הכנסת 21 ימים נוספים לאתר מועמד שיוסכם על לפחות 61 מהם, כך שעליו תוטל המלאכה. זה יהיה גם פרק הזמן הפוליטי המסקרן ביותר: האם, לדוגמא, באותו הזמן, יקומו הדמויות הפוליטיות בליכוד, שבשיחות סגורות "מטנפות" את נתניהו, ויציגו מועמד אחר?

או, לחילופין, שיפקעו שלושת השבועות וישראל תלך שוב לבחירות? שלא יהיה ספק: זו אופציה ריאלית לגמרי. היא נשמעת מנותקת, מופרכת, לא אחראית – והיא אכן כזאת, אבל במקביל היא גם ממשית. לכן, אם תכננתם חופשה לשליש הראשון של שנת 2020, אבל חשוב לכם להצביע – נקווה ששמרתם את אופציית הביטול בחינם. ייתכן שתזדקקו לה.

_OBJ