המערכת הפוליטית סוערת בעקבות הפרסום במהדורה על בדיקת יו"ר הכנסת להיתכנות לביטול הבחירות: 87 ימים אחרי שהצביעו בעד פיזור הכנסת וגררו את ישראל לבחירות נוספות לראשונה בתולדותיה, חברי הכנסת של הקואליציה הקודמת מנסים כעת להסביר מדוע צריך לבטל אותן. בליכוד מסרו אמש(שלישי) כי ראש הממשלה נתניהו יבחן את היוזמה ושר האוצר כחלון בירך עליה. מנגד, בכחול לבן טענו שמדובר ב"ספין" של נתניהו ובישראל ביתנו הבהירו כי ראש הממשלה מפחד מאובדן השלטון.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
במהדורה המרכזית אמש דפנה ליאל חשפה כי יולי (יואל) אדלשטיין מנסה לגבש הסכמה רחבה לחוקק חוק חדש שיבטל את פיזור הכנסת. עמית סגל הוסיף כי נתניהו מתכוון לבחון את ההצעה וח"כים רבים שהמליצו עליו לנשיא, למעט אביגדור ליברמן, הביעו תמיכה במהלך.
יו"ר כולנו משה כחלון, שהצביע בעד הבחירות הנוספות, מסר כי "הבחירות הקרובות מיותרות, יקרות ומזיקות למשק. כל יוזמה שתביא לביטולן מבורכת".
אדלשטיין, שגם כן הצביע בעד פיזור הכנסת, ניסה להסביר את המהלך וצייץ: "המשך תהליך הבחירות-הפרת אמונים כלפי אזרחי ישראל שמפסידים מיליארדים רק בגלל פסילות אישיות של ראשי מפלגות שונים. עשרות ח"כים מכל הסיעות פנו אליי למציאת פתרון לביטול פיזור הכנסת. מצאתי מתווה פרלמנטרי ויש אפשרות לבטל את הבחירות המיותרות בתולדות ישראל. חובתנו לאפשר לכנסת ה-21 להמשיך לתפקד".
גם השרה לשוויון חברתי ח"כ גילה גמליאל, שתמכה בבחירות נוספות, מסרה כי "יש לנו אחריות לאומית לביטחונה, כלכלתה וצמיחתה של מדינת ישראל ואני מברכת על המאמץ למנוע בחירות נוספות בעת הזאת. אני קוראת לכל סיעות הבית לתמוך במהלך ולאפשר את המשך כהונת הכנסת ה-21".
ביהדות התורה חזרו להטיל את האחריות על הבחירות החדשות על יו"ר ישראל ביתנו, ומסרו: "כפי שהודענו בעבר, הבחירות החוזרות מיותרות ובזבזניות שנגרמו בגלל גחמה של איש אחד. אין לנו כל בעיה להתמודד שוב בבחירות ונדע להוכיח את כוחנו בעזרת השם. אם נידרש לביטול הבחירות - נבחן מי ומי השותפים הפוליטיים במהלך כזה ורק לאחר מכן נכריע".
גם שר החינוך ויו"ר איחוד מפלגות הימין, ח"כ רפי פרץ, שיבח את היוזמה וצייץ: "ביטול הבחירות משמעותם ביטול הקיצוץ בתקציב החינוך. אני מברך ותומך ביוזמה שתחסוך מיליארדי שקלים למשק ותסייע ליציבות השלטונית במדינת ישראל".
שר התחבורה ויו"ר האיחוד הלאומי, ח"כ בצלאל סמוטריץ', כתב בטוויטר: "בחירות חוזרות הן דבר רע למדינת ישראל. אבל ממשלה עם השמאל היא דבר רע הרבה יותר. היא מנוגדת לחלוטין לרצון הבוחר שבחר באופן מובהק ימין (בהתחשב גם בקולות הימין שלא עברו את אחוז החסימה) והיא הפרת כל ההבטחות לבוחר של נתניהו והליכוד. לא מבין אנשי ימין שקוראים פתאום להקמת ממשלת שמאל".
מספר 3 ברשימתו, ח"כ מוטי יוגב, כתב בפייסבוק: "הנה דברים שאמרתי אתמול במליאה: 'אין לנו במדינה את הפריווילגיה לעשות הפסקה שלטונית. אם הייתי יכול ואם זה היה מציאותי, הייתי קורא לבטל את הבחירות הללו, למצוא את הדרך המשפטית ואת דרך ההסכמה הלאומית ולהקים ממשלת אחדות לאומית..'. אם אכן אפשרי לבטל את פיזור הכנסת - אני בעד".
"נתניהו משקר, המציא עוד ספין"
בכחול לבן תקפו את היוזמה וכינו אותה "ספין" שנתניהו המציא כדי לנסות להסיט את הביקורת על גרירת ישראל לבחירות נוספות. "נתניהו המציא עוד ספין שנועד להשכיח מהציבור שהוא נכשל בהקמת ממשלה, העדיף את טובתו האישית וגרר במו ידיו מדינה שלמה לבחירות מיותרות", מסרו בכחול לבן. "נתניהו מבין שהוא עומד להפסיד את הבחירות ומחפש עכשיו פתרונות קסם".
יו"ר המפלגה, ח"כ בני גנץ, צייץ: "הפרסומים הערב מבהירים - נתניהו מפחד מגזר הדין הציבורי, ונתניהו משקר - אין שום משא ומתן עם כחול לבן". עם זאת, הוא לא התחייב שכחול לבן תתנגד לביטול הבחירות או תסרב לנהל על כך מו"מ. מספר 4 ברשימה, ח"כ גבי אשכנזי, כתב: "עוד ספין מבית היוצר של נתניהו - אין שום משא ומתן עם כחול לבן. נתניהו גרר את המדינה לבחירות מיותרות וישלם את המחיר בקלפי".
בישראל ביתנו, שסירובו של היו"ר אביגדור ליברמן תרם מאוד לבחירות הנוספות, מסרו כי "מה שמנחה את נתניהו הערב זו לא טובתה של מדינת ישראל, אלא הפחד לאבד את השלטון" וחזרו על הקריאה לכינון ממשלת אחדות עם כחול לבן.
"דווקא נתניהו, שפעמיים בתוך חצי שנה פיזר את הכנסת, התחיל להפנים שאזרחי ישראל לא מקבלים את הגישה 'שאלוהים לשלטון בחרתנו'. ישראל ביתנו תתמוך אך ורק בממשלה רחבה, שתורכב משלוש המפלגות: ישראל ביתנו, הליכוד וכחול לבן", נמסר.
גם חברי סיעות נוספות שהצביעו נגד פיזור הכנסת מתחו ביקורת על המהלך לבטל את הבחירות. יו"ר סיעת העבודה, ח"כ איציק שמולי, הודיע כי מפלגתו תתנגד למהלך כזה. "ביטול הבחירות הוא מעשה לא אפשרי משפטית ולא כשר מוסרית ולכן לא יעבור", מסר שמולי. "כיו"ר סיעת העבודה אני מודיע כי בכוונתנו להתנגד לכל מהלך מסוג זה, שמטרתו ההישרדות האישית של נתניהו".
חברת הכנסת סתיו שפיר פנתה הבוקר ליועץ המשפטי לכנסת בבקשה לקבל חוות דעת ממנו על המהלך, אך טרם נענתה. "זה מהלך שנעשה במחשכים מאחורי גבו של הציבור", מסרה שפיר. "מטרתו ברורה: למלט את ראש הממשלה מההליכים הפליליים נגדו".
יו"ר מרצ, ח"כ תמר זנדברג, מתחה ביקורת על התנהלותו של נתניהו והאשימה אותו בכך שהוא משתמש במדינה כמו הצעצוע האישי שלו. "רק לפני חודש הפך עולמות כדי להקדים את הבחירות, ועכשיו כשגילה שלציבור נמאס מהמשחקים האלה, הוא עושה פרסה", מסרה זנדברג. "אנחנו לא נהיה חבל ההצלה של המושחת נתניהו ואני קוראת לכל המחנה והחברים באופוזיציה, אל תושיטו לנתניהו את היד".
יו"ר חד"ש-תע"ל ח"כ איימן עודה, שהצביע בעד פיזור הכנסת יחד עם שאר הח"כים הערבים, הסביר כי סיעתו תלך לבחירות בראש מורם. "חייבים לשלוח את ביבי וסמוטריץ' לאופוזיציה כדי למנוע את חוקי החסינות, סיפוח, ואפרטהייד", צייץ עודה.
בהכנת הידיעה השתתפו ירון אברהם ויאיר שרקי.