רוב החרדים כבר הסכימו על חוק הגיוס, אבל רק פלג קטן של אגודת ישראל התעקש - ואותם הוביל אחת הדמויות החזקות והמסתוריות בישראל, הרב יעקב אריה אלתר, האדמו"ר מגור. אז מי הוא האיש שמערבב את הקלחת הפוליטית בישראל?
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
האדמו"ר מגור הוא הסמכות הרוחנית הבכירה בחסידות הגדולה בישראל, ובמידה רבה אחד האנשים החזקים בפוליטיקה ומי שמחזיק את המפתחות להרכבת הממשלה הבאה. אצל האדמו"ר, הפוליטיקה והדת שזורות מלידה: אביו, הרב שמחה בונים אלתר, מונה לאדמו"ר בימי המהפך הפוליטי של 1977. הוא הכניס לראשונה מפלגה חרדית לממשלה, ושלח את נציגו אברהם שפירא לתפקיד יו"ר ועדת הכספים. עוזרו של שפירא באותן שנים היה לא אחר מאשר יעקב ליצמן.
ב-1996 מונה הבן לאדמו"ר, ומאז הוא מנהל ביד רמה את ענייני החסידות והפוליטיקה החרדית בכלל. "מבחינה פוליטית יש כלל חרדי שנקרא 'לימין שור'", מסביר אלי ביתאן, ממגישי "מנדי וביתאן" ברדיו כאן מורשת. "זה אומר מי שמקצין, מי שתופס את הקו הלעומתי, הרבה פעמים הוא זה שכולם נסחפים אחריו. אם בעבודת רכבת בשבת שאר חברי הכנסת והעסקנים ובתי הרבנים מגמגמים, האדמו"ר מגור יהיה זה שידפוק על השולחן ויגרור אותם אחריו".
ביום ראשון נדמה היה לרגע שיש פתרון למשבר הגיוס, אלא שהפשרה התאפשרה בעיקר בגלל היעדרו מבחירה של האדמו"ר. בשיא הדרמה הוא נסע למעון הנופש שלו בבית חלקיה. "הוא יכול היה לבוא, זה שעה-שעה וחצי נסיעה", מפרש ביתאן. "אבל הוא אמר: 'כשצריך אותי בשביל להתעקש, אני חייב להיות שם, ואני אהיה הראשון שם; בשביל להתפשר - תנו לאחרים להתפשר'".
"לקחו את הטריפה וביקשו ממנו להכשיר אותה", מוסיף ישראל קלוסקה, חסיד לשעבר של האדמו"ר. "הוא לא יכול לעשות את זה. אם תבוא אליו באופן אישי, הוא יגיד שאין להם שום בעיה להתגייס לצה"ל; אם יבקשו ממנו להכריז - זה כבר משהו אחר. זה שינוי מדיניות, ואת זה הוא לא יעשה".
לא רק איל בעולם הדתי: ההון של האדמו"ר
האדמו"ר הוא גם אחד מעשירי ישראל: על פי הערכות, הונו נע בין 350 ל-500 מיליון שקלים, רובם הודות לנדל"ן שאביו קנה לפני קום המדינה, בין היתר באחד היישובים היקרים בישראל, ארסוף, אבל גם בצפון תל אביב, בהרצליה ובירושלים.
"בסופו של דבר, גם החרדים מעריכים כסף", מסביר בכנות חגי עמית, כתב הכנסת של דה מרקר. "הם לא עיוורים לנושא הזה". אך זה לא רק ההון האישי של האדמו"ר, מדגיש ביתאן: "לגור יש תפיסה שרואה בכסף ובהתעשרות וב'ביזנס' עניין ערכי. מראש האדמו"ר מגור מנחה את חסידיו: 'אם אתם יוצאים לעבוד, לכו לכסף הגדול'. הם רוצים להיות עצמאיים מבלי להזדקק לטובתם של עשירים מעבר לים, לא של חילונים ולא של חרדים אחרים".
האדמו"ר אחראי, בין השאר, לבניית שכונות שלמות עבור חסידיו בערי פריפריה, מה שמוביל לא פעם לעימותי חרדים-חילונים, כמו בערד. במקביל, הוא מקפיד לשמור על הקו המחמיר והסגפני בכל הנוגע לאורח החיים של חסידיו.
המאבק על השבת - נקודה אישית לאדמו"ר
האדמו"ר הוא מוביל מאבקי השבת בישראל: הרכבת, גשר יהודית, AM-PM - כל משבר שאפשר להעלות נוגע לו, עד למפעל הבקבוקים הקטן והעני פניציה. "המומחיות של האדמו"ר מגור, מה שהכי חשוב לו ככל הנראה ואפשר לרשום על שמו, זה עניין השבת", מסביר ביתאן.
במשך שנים היה ליצמן חבר ילדות של האדמו"ר, איש אמונו ויד ימינו. שבר בין השניים לפני כשנה וחצי נבקע סביב עבודות הרכבת: האדמו"ר כפה על ליצמן להתפטר מתפקידו כשר הבריאות אחרי שחשד כי ניסו להסתיר ממנו את עניין העבודות בשבת. "אחרי שהאדמו"ר הכריח אותו להתפטר, היה ברור לגמרי מי הבוס וברור לגמרי שליצמן לא יכול למכור לו לוקשים", מסביר שחר אילן מכלכליסט.
בדומה לשבת - המאבק על חוק הגיוס. בטירוף אי הקמת הממשלה החודש, ליברמן התבצר בעמדתו; דגל התורה וש"ס היו מצידם מרוצים מחוק הגיוס, אבל להם לא הייתה ברירה אלא ליישר קו עם הקיצוני מכולם, האדמו"ר מחסידות גור.
ההיגיון שמאחורי המהלכים שלו לא תמיד ברור למתבונן מן החוץ, ובייחוד לעין החילונית. "ברור לגמרי שעמדותיו של האדמו"ר מגור בלתי הגיוניות לחלוטין מנקודת מבט פוליטית רגילה", מסביר אילן. "לחרדים הייתה קדנציית חלומות, כל מה שהם היו צריכים כדי לקבל עוד אחת כזו זה היה להסכים לחוק הגיוס של ליברמן שהוא נפלא לחרדים".
כשיגיעו להרכיב את הממשלה הבאה יש שמועצת גדולי התורה תסכים לפשרה נוספת בנושא? הסיכוי נמוך מסביר חגי עמית, "הם אומרים שאין סיכוי, הם לא מוכנים שיגבילו את מספר לומדי התורה - וזה המאבק הנצחי בין החרדים למגזר החילוני".