רבים מהם לא האמינו שזה יקרה - ואז זה קרה. חודש בלבד לאחר שמשפחותיהם התרגשו בהשבעה, יותר מ-40 ח"כים חדשים מצאו את עצמם שוב בעיצומה של מערכת בחירות. למועד ב' הם מגיעים מעט מנוסים יותר, מספרים כי למדו שיעור בפוליטיקה ומבטיחים שלא לחזור על טעויות העבר, אולם חשוב מכל - מבקשים מהציבור לתת בהם את אמונו עוד פעם אחת. זה מה שלחמישה מהם יש לומר על מה שהספיקו בקדנציה הקצרה בהיסטוריה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"לא משתחררת מהתמונה של ליברמן"/ח"כ קטי שטרית, הליכוד
בין חבלי הלידה והדיונים בוועדה המסדרת, הצליחה חברת הכנסת קטי שטרית מהליכוד לעלות לכותרות בריב מתוקשר עם יו"ר מרצ תמר זנדברג. הראשונה העירה "את צורחת", והאחרונה קראה לעברה בתגובה: "באמת היינו צריכים עוד אישה עם האמירות השוביניסטיות האלו". אך עבור שטרית רגע אחר היה משמעותי הרבה יותר: "אני לא מצליחה להשתחרר מהתמונה, יומיים-שלושה לפני פיזור הכנסת, ראיתי את ליברמן יושב בכורסאות מאחורי האולם, כולם עולים אליו לרגל ומציעים הצעות והוא נראה כל כך מדושן ומרוצה מעצמו".
מהמקום ה-30 ברשימת הליכוד, לפני האיחוד עם כחלון, האכזבה של שטרית מפיזור הכנסת הייתה גדולה. "נלחמתי על זה עשר שנים, והתמודדתי כבר שלוש פעמים". בינתיים, הלקח שלה מהקמפיין הראשון הוא ללכת חזק על העולים: "אני אסע לבית שמש ואעלה דירה-דירה לעולים אצלנו להביא אותם להצביע ליכוד".
"מה לא הבטיחו לי"/ח"כ גדי יברקן, כחול לבן
ח"כ גדי יברקן, התפרסם כבר ביום ההשבעה, כשתמונתו מנשק את כפות רגליי אמו הפכה לוויראלית. לפני ימים בודדים עוד ניצבו על שולחנו הצעות קידום מרחיקות לכת אם רק יערוק לשורות הקואליציה, וכעת מספר 33 ברשימת כחול לבן ייאלץ להילחם על מקומו בכנסת. "מה לא הבטיחו לי? זה התחיל בתפקיד שר מסוים, והמשיך ברשימה של משרדים אחרים", הוא מספר. "אבל אני אשן טוב כל החיים עם ההחלטה לסרב להצעות".
אחת הסערות של הכהונה הקצרצרה, הייתה נאומו של יו"ר חד"ש איימן עודה בהפגנת האופוזיציה בתל אביב. "התנגדתי בכל תוקף לכך שניתן לו במה, ואני מבין את חבריי שלא הגיעו", אמר ח"כ יברקן, שמשתייך לתל"ם - אך מסביר כי אחד מלקחיו מהקמפיין המקורי הוא הצורך בשיתוף פעולה טוב יותר בתוך המפלגה. יעד נוסף שלו - להגיע לכל אותם מקומות בפריפריה בהם הליכוד ניצח.
"בכל משפחה יש מחלוקות"/ח"כ אריאל קלנר, הליכוד
הוא הוציא הודעת שמחה ביום הנכבה, ניסה להסביר בנאומו מעל במת הכנסת את הקשר בין המופתי והשנאה ליהודים ואף הגיש שלוש הצעות חוק. אך המהלך שזיכה את ח"כ אריאל קלנר, מקום 34 בליכוד, בתהודה הציבורים הגדולה ביותר הוא דווקא ההתנגדות לאישור האיחוד עם כחלון במזכירות הליכוד רגע לפני הבחירות. "בכל משפחה יש מחלוקות ודעות מנוגדות. כל עוד זה בתוך המשפחה צריך להביע אותן ללא מורא, כלפי חוץ צריך לשמור על חזית מאוחדת", הסביר.
בבוקר שלאחר ההודעה הדרמטית על ההליכה לבחירות, הוא היה מאוכזב אך השתדל לשמור על אופטימיות, קלנר קפץ הביתה לחיפה לנוח עם משפחתו. מבחינתו, הוא מקווה להיכנס לכנסת הבאה ולקדם חקיקה שלא הספיק, בין היתר בנושאי מנהיגות ציונית ואיכות הסביבה.
"התאריך לבחירות לא כל כך מתאים לי"/ח"כ יוראי להב הרצנו, כחול לבן
בנאומו בן הדקה בכנסת, צעיר חברי הכנסת החליט להשמיע את נעימת הנושא של משחקי הכס בביקורת על התנהלות המשא ומתן הקואליציוני. יוראי להב הרצנו, מקום 35 בכחול לבן, לא חושש מיקומו ברשימה: "אני גאה במקום שלי, כבר התחלנו בהכנות לקמפיין ואני משוכנע שנגדיל את כוחנו".
אך נראה שגם אותו הסבב הנוסף של הבחירות לא מוכן, וזה הרס לו תוכנית קצת יותר אישית. "הכנתי לחבר שלי נסיעת הפתעה לפריז ביוני לכבוד יום ההולדת שלו", משתף חבר הכנסת. "עוד לא סיפרתי לו על זה, זו הפכה להפתעה שלילית. בכל מקרה, עד שנשקע בקמפיין אני אשתדל להשקיע קצת זמן בו ובמשפחה".
"לא תמיד מי שאתה מסכים איתו זה מי שאתה אוהב"/ח"כ אסף זמיר, כחול לבן
אסף זמיר כבר החל לסכם את הקדנציה הקצרה שלו בחשבון הפייסבוק, ועבורו האתגר משולש - מערכת בחירות שלישית בתוך שנה. הוא הצטרף לחוסן לישראל והוצב במקום ה-19, כך שלו כנראה שבאמת אין סיבה לחשוש. "המדליה האמיתית מגיעה לאשתי, שעוברת איתי מערכת בחירות שלישית", אומר זמיר. "בחירות זה תהליך מגעיל, פוצע ומפלג, ועוסקים יותר במה שמפריד ממה שמחבר".
השיעור החשוב ביותר שלמד בחודש האחרון, הוא מספר, הוא כי בכנסת אתה לאו דווקא מתחבר ברמה האישית עם האנשים שאתה מסכים איתם. "לפעמים אתה מתחבר יותר עם אלו שאתה לא מסכים איתם", אמר זמיר, שאת רוב זמנו הקדיש דווקא לוועדה המסדרת שעסקה בחקיקת החסינות, הרחבת הממשלה ובסופו של דבר פיזור הכנסת.