המערכת הפוליטית סערה אתמול בעקבות פרסום הכרעת היועמ"ש מנדלבליט בתיקי נתניהו ומיד התגבשה קואליציית מפלגות הימין, שמלבד כחלון שלא הגיב, הביעו תמיכה בראש הממשלה. למרות פרסום ההחלטה, היועמ"ש החליט שלא לפרסם את חומרי החקירה והוא צפוי לשחרר אותם ביום שאחרי הבחירות - האם פרסום החומרים ישנה את התמיכה של גוש הימין בראש הממשלה?
כתב החשדות המלא נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו
בינתיים אלו השלבים הבאים אחרי פרסום הכרעת היועמ"ש: ביום שאחרי הבחירות, שחרור חומרי החקירה. מספר חודשים לאחר מכן, במהלך הקיץ, יחל שלב השימועים לנתניהו ולשאר החשודים בפרשות. ובמהלך 2020 צפוייה להתקבל ההחלטה הסופית - האם להגיש כתב אישום נגד נתניהו ושאר החשודים או לא.
אל השימוע היועץ המשפטי אמור להגיע בלב נקי ובנפש חפצה ועורכי דינו של ראש הממשלה יעלו טיעונים נגדיים ונסו לשכנע את מנדלבליט שנתניהו לא ביצע כל עבירה וינסו לבטל את כתב האישום או לפחות להקל אותו. ואולם, הסיכוי לכך נמוך שכן החלטת מנדלבליט היא ממילא מקלה יותר ביחס למה שחשבו פרקליט המדינה שי ניצן והפרקליטה המלווה ליאת בן ארי.
ישראל ביתנו בראשות ליברמן וש"ס בראשות דרעי אמרו אמנם שילכו עם נתניהו עד הסוף אבל הימין החדש מעולם לא התחייבו לכך, וודאי לא כחלון. יתרה מזאת, המחאה הציבורית שעשויה לקום אילו נתניהו יחליט למלא את תפקידו במקביל למשפט תוכל להרעיד את כסאו ולטלטל את המערכת הפוליטי.
אתמול, עם פרסום הרצון להגיש כתב אישום נגד נתניהו בגין עבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים בתיקיו השונים, בימין החדש העניקו גיבוי ופרסמו הודעה בה הבהירו כי ימתינו לתום השימוע. "עומדת לו חזקת החפות. נמליץ לנשיא המדינה להטיל על נתניהו את משימת הרכבת הממשלה הבאה", נכתב.
זמן קצר לאחר מכן, הפיצה דוברות הימין החדש הודעה שתוקפת בחריפות את נתניהו, על רקע הציטוטים והעובדות בכתב החשדות: "ולמי ששכח: השוחד בתיק 4,000 לא בהכרח נוגע רק לסיקור חיובי לנתניהו או לימין, אלא נוגע גם, אם לא בעיקר, למתקפות על בנט - דרך הכפשת אשתו ואביו".
במפלגת כולנו בראשות שר האוצר כחלון ובמפלגת הבית היהודי לא פרסמו תגובה או גיבוי בעקבות הסערה הפוליטית ולחשדות נגד ראש הממשלה.
גם יו"ר מפלגת "ישראל ביתנו", אביגדור ליברמן, הגיב להחלטה ואמר: "במדינת ישראל הגוף היחיד המוסמך לקבוע האם בן אדם אשם או זכאי זה אך ורק בית משפט". עוד אמר כי חזקת החפות שמורה לכל אדם, גם אם הוא ראש הממשלה. "הגשת כתב אישום בכפוף לשימוע אינה פסק דין חלוט. לכן מבחינתנו, ראש הממשלה בנימין נתניהו רשאי להתמודד בבחירות לכנסת כמו כל מועמד אחר", הוסיף ליברמן.
במפלגות החרדיות הציגו חזית אחידה ועמדו לצדו של נתניהו. מפלגת ש"ס הודיעה כי בכוונתה לתמוך בנתניהו לראשות המשלה ותמליץ עליו לנשיא להרכבת הממשלה הבאה, כפי שהודיעה מתחילת הדרך. "נתניהו הוא האיש המתאים ביותר להנהיג את המדינה בעת הזו ונתמוך בו בתפקידו כראש הממשלה ככל שהחוק יתיר לו", הבהירה המפלגה.
יו"ר מפלגת "כחול לבן" בני גנץ הגיב להכרעת היועמ"ש להעמיד לדין את ראש הממשלה בנימין נתניהו בכפוף לשימוע בעבירות שוחד בתיק 4000, ובעבירות מרמה והפרת אמונים בתיקים 1000 ו-2000, ואמר כי ישיבה בממשלת נתניהו במצב הזה אינה עומדת על הפרק, וביקש מנתניהו לגלות אחריות ולפרוש מתפקידו. בליכוד תקפו - ועקצו את גנץ בעקבות ההאשמות להתנהגות מינית לא ראויה לפני כ-40 שנה: "מקווים שינקה את שמו".
"אני מכיר את נתניהו היטב - עבדנו שכם אל שכם, ראיתי אותו ברגעים גדולים וקשים, אני יודע כמה הוא אוהב את ישראל", פתח גנץ את דבריו. "נתניהו שאני הכרתי לא היה גורר את העם למצב שיש בו ראש ממשלה בחצי משרה. בואו נדמיין ראש ממשלה שהעיסוק במצבו המשפטי תופס את עיקר יומו. מדינת ישראל ראויה ליותר מזה".