האיחודים והפיצולים שהתרחשו בשבועות האחרונים במפת המפלגות רק העצימו את הבלבול שחש המצביע הישראלי לקראת הבחירות. מחצית מהישראלים מעידים שהם מתקשים יותר כיום להחליט לאיזו מפלגה להצביע מאשר בעבר ורבים מהם מאמינים שלא משנה איזו ממשלה תקום לאחר הבחירות, המדיניות לא תשתנה.
מתלבטים למי להצביע? ענו על השאלון
סקר חדש של מרכז גוטמן במכון הישראלי לדמוקרטיה, שבדק את עמדות הישראלים לקראת הבחירות הקרובות על רקע השינויים במערכת הפוליטית, העלה כי בין השאר כי הנושא החשוב ביותר למצביעים הוא עמדות המפלגה בסוגיות חברתיות-כלכליות.
25% מהמשיבים בסקר ענו שיחליטו למי להצביע על בסיס עמדות חברתיות-כלכליות ו-18% ציינו שיצביעו לפי זהות העומד בראש המפלגה. בעוד נושאי החוץ והביטחון זוכים לבולטות יתרה במערכת הבחירות, רק 16.5% השיבו שעמדות המפלגה בנושאים אלה מהווים שיקול מרכזי בהחלטה למי להצביע. 10% העידו שיחליטו לפי רשימת המועמדים ו-6.5% יבחרו על בסיס ביצועי המפלגה בכנסת האחרונה.
בשאלה מה יכריע את הבחירות, 30% מהמשיבים ענו כי המצב הביטחוני הוא שיקבע. לעומתם 22% מאמינים שיוקר המחייה והדיור יהיו הנושאים שיכריעו את הכף. במקום השלישי, עם 19% מהציבור, נמצאות חקירות נתניהו.
כמה מצביעים מרוצים וכמה קולות צפים?
המפלגה שמצביעיה הכי מרוצים מרשימת המועמדים שלה לכנסת היא מפלגת העבודה, עם 41% מהמצביעים. באופן כללי, מצביעי רוב המפלגות הביעו שביעות רצון מרשימת המועמדים לכנסת: 40% בחד"ש, 39% במפלגות החרדיות, 30% בליכוד ו-24% במרצ.
עם זאת, ישנן כמה מפלגות יוצאות דופן: בקרב המשיבים שהשיבו כי יצביעו לכחול-לבן, רק 19% מהם השיבו כי הם מרוצים מהרכב הרשימה לכנסת. גם בימין החדש נרשם שיעור תמיכה נמוך ברשימה עם 13.5%. בקרב גשר והבית היהודי לאחר האיחוד בימין, רק 10% ו-11% מהמצביעים הביעו שביעות רצון ממועמדיהם לכנסת.
הסקר בחן גם את רמת הביטחון של המצביעים לגבי המפלגה לה יצביעו, לאור התהפוכות במפת המפלגות. ניכר שהשינויים אכן השפיעו על המצביעים, כשמחצית מהציבור מצאו עצמם מתלבטים יותר מאשר בעבר, לעומת 44% שהשיבו כי השינויים לא השפיעו.
הבלבול גדול אף יותר בקרב אלו המגדירים עצמם מרכז: בעוד 52% מהמגדירים עצמם שמאל ו-48% מהמגדירים עצמם ימין מתקשים יותר להחליט, בקרב המרכז 67% מהמצביעים מתלבטים יותר במי לבחור.
מחצית מהציבור: אחרי הבחירות שום דבר לא ישתנה
הסקר העלה כי בשאלת ה"יום שאחרי" הבחירות, כמעט מחצית מהישראלים סבורים שכלל לא משנה מה יהיה הרכב הממשלה - מדיניות החוץ והביטחון כלפי הפלסטינים תישאר זהה. גם בנושאי חברה וכלכלה 46.5% מהציבור מאמינים שהמדיניות לא תשתנה, ללא תלות בממשלה שתקום.
לגבי תכנית השלום של טראמפ, שאמנם לא תתפרסם עד לאחר הבחירות אך כבר מעוררת סערה, רק 19% מהציבור ציין שהתכנית תוביל להסכם שלום בין הישראלים לפלסטינים. לעומת זאת, 71% סבורים שהסיכוי לכך קטן עד קטן מאוד.
הסקר נערך על ידי מרכז גוטמן לחקר דעת קהל ומדיניות במכון הישראלי לדמוקרטיה. הסקר נערך בטלפון ובאינטרנט על ידי מכון המחקר "מדגם" בתאריכים 25-27 לפברואר 2019. המדגם כלל 600 מרואיינים המהווים מדגם ארצי מייצג של כלל האוכלוסייה הבוגרת בישראל בגילאי 18 ומעלה. טעות הדגימה המרבית לכלל המדגם - 4.1%± ברמת ביטחון של 95%.