מערכת הבחירות לכנסת ה-21 רק יצאה לדרך, וכבר היא מסתמנת כשמערכת סוערת, רוויית אמוציות ומרובת מפלגות: מפץ בימין, מפץ בשמאל, התפצלויות במפלגות החרדיות והערביות - והיד עוד נטויה.
זאת הפעם הרביעית שפרויקט "הבוחרים החדשים" ילווה את הבחירות עם פאנלים פוליטיים שיעברו בבתי ספר תיכוניים. יותר מ-15 אלף תלמידים ב-26 תיכונים ישתתפו בימי דמוקרטיה שיחלו ב-17 בפברואר ויסתיימו ב-18 במרץ (בהתאם לחוק האוסר על קיום תעמולה 21 יום לפני מועד הבחירות). באותם ימים יפגשו התלמידים את נציגי המפלגות לכנסת, ישמעו אותם מתעמתים בפאנלים ולבסוף יצביעו בקלפיות מדגם.
היותם של 30 אחוז מתלמידי כיתות י"ב בעלי זכות הצבעה הופכת את המדגם שבו ישתתפו מדי יותר למדגם הגדול ביותר של בוחרים חדשים בישראל. זהו פלח מצביעים שקשה לאמוד את התנהגותו בקלפי, והעבר מוכיח שמדגם הצעירים תואם את תוצאות האמת.
יום הדמוקרטיה הבית-ספרי נפתח בשיעור אזרחות בכיתות העוסק בתהליך הבחירות, נמשך בהפנינג בחירות המתקיים בחצר בית הספר בהשתתפות פעילי המפלגות, ומגיע לשיאו עם פאנל שבו נציגי המפלגות מתעמתים ביניהם ועונים לשאלות התלמידים. בסיום היום נערכת הצבעה בקלפי, והתוצאות הסופיות מתפרסמות באתר mako.
עבור בתי הספר, זוהי הזדמנות חד פעמית להעביר את התלמידים שיעור אזרחות חווייתי: לפתוח את הראש, להקשיב למגוון הדעות על הקשת הפוליטית ולהחליט בעצמם. זה חינוך לדמוקרטיה ולאזרחות פעילה וידע מעשי בכישורי חיים.
לא מעט אירועים שהתרחשו בשנים עברו בפאנלים הפכו לאייטמים תקשורתיים בולטים, הופיעו במהדורות החדשות וזכו לפולו-אפים בכלי התקשורת (המוכר שבהם היה נאום ה"כפיים" של מירי רגב). המפלגות מייחסות למדגמים חשיבות גדולה ושולחות לבתי הספר את הדוברים הטובים ביותר שלהן, כאלו שיוכלו להתמודד עם היריבים מהמפלגות האחרות.
בבחירות הקרובות יספקו הפאנלים הזדמנות לשמוע גם את נציגיהם של המפלגות החדשות, כמו חוסן לישראל של בני גנץ, גשר של אורלי לוי אבקסיס ותלם של משה יעלון. זו תהיה גם ההזדמנות לראות את ההתנגשות החזיתית בין התנועה של ציפי לבני ומפלגת העבודה של אבי גבאי, או בין הימין החדש של נפתלי בנט ואיילת שקד לבית היהודי.
הפרויקט הוא שיתוף פעולה בין חברת סקאי הפקות של בן רבסקי, שבי זרעיה ואתר mako. סד הזמנים הקצר מותיר מקום ל-26 בתי ספר בלבד להשתתף באירועים. רישום בתי הספר מתנהל בימים אלה באתר חברת סקאי (ניתן להצטרף כאן).
כל הכותרות, הנאומים והאירועים המסקרנים – וכמובן, תוצאות המדגמים – יפורסמו מדי יום ב-mako.