הם לא התבלטו במערכת הבחירות ולא יצרו יותר מדי כותרות, אבל תוצאות הבחירות מראות שאת הניצחון הגדול קטפו דווקא ראשי המפלגות החרדיות. ש"ס ויהדות התורה התחזקו כל אחת במנדט נוסף בהשוואה לכנסת הקודמת, ויש להן חלק משמעותי בניצחון של נתניהו - שהשיג תיקו מול כחול לבן אבל קיבל גוש ימין-חרדים גדול על מגש של כסף.

לא היו להם שאיפות כיבוש גדולות, מלכתחילה ביקשו ראשי המפלגות החרדיות לשמור על יציבות והתפללו שיצליחו להשאיר את המצב הקיים כמו שהוא. אבל בעבודה סיזיפית בעיקר של השבועיים האחרונים, הם הצליחו להפוך להפתעת הבחירות האמיתית כששתי הסיעות מתמקמות כמפלגות השלישיות בגודלן והגוש החרדי ממלא תפקיד קריטי בעליית ממשלת ימין.


החרדים הגיעו למערכת הבחירות הזאת שנואים פחות

מה גרם לכך? יהיו שיאמרו כי העובדה שמערכת הבחירות עסקה בעיקר בחקירות נתניהו ובשאלה כן ביבי או לא ביבי, פינתה מהשיח סוגיות דת ומדינה כמו גיוס תלמידי ישיבות לצה"ל, נישואים אזרחיים וגיור כהלכה.  המצב הזה סייע להוריד את מפלס האיבה כלפי הציבור החרדי, מה שעזר בעקיפין לדרעי, גפני וליצמן לפנות גם אל הקהל המסורתי שלא נרתע מרעיון ההצבעה לפוליטיקאים חרדים. 

ח"כ יעקב אשר עונה לליברמן  (צילום: יעקב אשר)
ח"כ יעקב אשר מיהדות התורה בסרטון תגובה לליברמן. בדרך לניצחון הופכים לכוכבי רשת | צילום: יעקב אשר

הישג מסויים יש לרשום לשלושת הקודקודים הללו, דרעי, גפני וליצמן, על רקע החשש מזליגת מנדטים מהבייס החרדי לטובת המפלגות החילוניות. מפלגת הליכוד ניסתה לשאוב בעקשנות את המנדטים של ש"ס ויהדות התורה, אבל בקמפיין געוואלד משלהם הצליחו ראשי המפלגות החרדיות להגן על הקיים ואף להגדיל את כוחן. ליצמן חרש את הארץ, גפני הפך את עצמו לכוכב סרטונים ויראלים ודרעי בעבודה קשה הטה את הכף לטובתו מול הליכוד. מה יש לומר, נראה שכשחרדי צועק געוואלד, שערי שמיים נפתחים יותר מכשביבי עושה זאת.

אדריכלי הניצחון החרדי - המנהיגים הרוחניים

אבל אי אפשר לסכם את בחירות 2019 במגזר בלי לתת קרדיט למנהיגים הרוחניים שהוכיחו כי היהדות החרדית נשמעת לגדולי הדור. ברגע האמת (כפי שטענה סיסמת הבחירות של יהדות התורה) החרדים מתכנסים להצבעה שבטית ואינם "בורחים" למפלגות כלליות.

הכינוסים שיהדות התורה יזמה בראשותו של המנהיג הרב חיים קנייבסקי והעצרות של ש"ס אליהם הגיע במסוק האוטוריטה העליונה, הרב שלום כהן, יצרו סחף אדיר אל המפלגות החרדיות. די להביט בתמונות מהאסיפות האלו שהתקיימו ביום ראשון ושני לפני הבחירות, כדי להבין כיצד מהו קהל משולהב. 70 אף איש בבני ברק ו-80 אלף איש בירושלים הצטופפו כדי להיות קרובים אל המנהיגים, האווירה הייתה מחשמלת והזרימה אנרגיות שאלף סרטונים ברשתות החברתיות לא מצליחים לייצר.

עצרת הענק של יהדות התורה בבני ברק (צילום: חדשות)
עצרת ענק של יהדות התורה בבני ברק. ככה נראה סחף אמיתי | צילום: חדשות

המנהיגים הרוחניים של המפלגות החרדיות סייעו קודם כל בשמירה על הכוח האלקטורלי, ובניגוד לכל הדיבורים על "חרדים חדשים" שבורחים מתחת לאף של הרבנים לפייסבוק ולאינסטגרם, מתברר מתוצאות הבחירות שהנאמנות חזקה מכל. מול הקלפי בחר אותו דור חדש של חרדים להישמע לצו השעה ולהצביע כהוראת הרבנים. כעת הכוח הפוליטי של הציבור החרדי חזק מתמיד, ונותר רק לראות כיצד יבחרו להשתמש בו.

הכותב הוא פרשן ברדיו "קול ברמה"