השעון של גנץ מתחיל לתקתק - וכאב הראש מתגבר: עוד לפני פחות משנה הרמטכ"ל לשעבר היה אזרח מהשורה, ואמש הוא הפך לאדם ה-14 בלבד בתולדות המדינה שמקבל את האפשרות להרכיב ממשלה. זמן קצר לאחר קבלת המנדט להרכבת הממשלה, יו"ר כחול לבן פנה לנתניהו על מנת להיפגש וראש הממשלה אישר שהשניים ייפגשו בימים הקרובים והוא ייצג את כל 55 הח"כים מגוש הימין במגעים. גנץ גם קבע פגישות עם ליברמן ועם חברי גוש המרכז-שמאל - אך קיבל סירובים לפגישות ישירות מחברי גוש הימין. גנץ לא שוחח עם סיעת בל"ד.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
סמוך לשעה חצות הודיע גנץ כי שוחח עם 14 ראשי מפלגות והוסיף: "אעשה הכל על מנת לממש את המנדט שניתן ולהרכיב ממשלת אחדות ליברלית ורחבה, ולהימנע מבחירות מיותרות ויקרות".
גנץ ציין כי ייפגש עם ליברמן, עמיר פרץ, ניצן הורוביץ (המחנה הדמוקרטי), איימן עודה (חד"ש), אחמד טיבי (תע"ל), מנסור עבאס (רע"ם). באשר לראשי המפלגות הנותרות, שקד, בנט, רפי פרץ, דרעי, ליצמן, גפני וסמוטריץ': "ראשי מפלגות אלו סירבו להיפגש בשלב זה בשל השתייכותם לבלוק הימין", נמסר מכחול לבן.
קודם לכן התקשר גנץ לראש הממשלה: "בשיחה, הדגיש גנץ את רצונו בהקמת ממשלת אחדות ליברלית רחבה", נמסר מכחול לבן בתום השיחה, "גנץ הציע לנתניהו להיפגש. נתניהו השיב שיחזור אליו בנושא". מהליכוד נמסר: "ראש הממשלה נתניהו הבהיר לגנץ שהוא מנהל את המשא ומתן בשם כל 55 חברי המחנה הלאומי. השניים ייפגשו בימים הקרובים".
הפגישות של הצוות של כחול לבן עם הליכוד, העבודה, ישראל ביתנו והמחנה הדמוקרטי יתקיימו בתחילת השבוע. גם יו"ר הרשימה המשותפת איימן עודה הסכים עקרונית להיפגש, וכך גם ח"כ אחמד טיבי.
גנץ, שלו הוקצבו 28 ימים להרכבת ממשלה החל ממחר, התקשר לליצמן (יו"ר אגודת ישראל - חלק מיהדות התורה) והציע לו להיפגש: בתגובה מסר לו ליצמן כי אינו מעוניין להיפגש משום שמפלגת הליכוד מייצגת את מפלגתו כחלק מבלוק הימין. יו"ר כחול לבן שוחח גם עם ח"כ משה גפני, יו"ר דגל התורה (הפלג השני ביהדות התורה) והציע לו להיפגש: בתגובה ביקש גפני להתייעץ בנושא ולחזור אליו בהמשך.
גנץ גם שוחח עם ח"כ איילת שקד, יו"ר משותף של הימין החדש. שקד אמרה לגנץ: "ננהל מו"מ דרך צוות המו"מ של הגוש". גנץ גם שוחח עם ח"כ נפתלי בנט, שהפנה אותו לנתניהו.
"השיחה התקיימה ברוח טובה", נמסר. "בנט הסביר כי חיוני תחילה שגנץ ייפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ויקדם הקמת ממשלת אחדות רחבה נתניהו-גנץ על בסיס מתווה הנשיא, שכן זו האפשרות היחידה להקמת ממשלה. כמו כן, חשוב לבוא למו"מ בלב פתוח ולא לפסול את נתניהו, החרדים או המתיישבים. בנט הבהיר שהוא חלק מגוש הימין ומחויב לגוש. השניים סיכמו כי יעמדו בקשר לאחר פגישת גנץ-נתניהו".
ליברמן מבהיר: אין ברית
דקות ספורות לאחר שקיבל את המנדט, שוחח גנץ עם יו"ר ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן. "בשיחה הדגיש גנץ את רצונו להקים ממשלת אחדות ליברלית רחבה. השניים סיכמו להיפגש בהקדם", נמסר מכחול לבן. "כמו כן סיכמו כי צוותי המו"מ יפגשו. מועדי הפגישות יפורסמו בהמשך".
ממפלגתו של ליברמן נמסר: "לישראל ביתנו אין ברית או מחויבות לא לכחול לבן ולא לליכוד. המחויבות היחידה שלנו היא לציבור הבוחרים שלנו. לכן נעשה הכול כדי למנוע סבב בחירות נוסף ולהקים ממשלת אחדות שתורכב מישראל ביתנו, הליכוד וכחול לבן. לאחר אישור התקציב וגיבוש קווי יסוד ניתן יהיה לצרף את יתר המפלגות".
גנץ שוחח גם עם יו"ר העבודה-גשר, ח"כ עמיר פרץ: "בשיחה, הדגיש גנץ את רצונו להקים ממשלת אחדות ליברלית רחבה", נמסר. "השניים סיכמו להיפגש בהקדם. כמו כן סיכמו כי צוותי המו"מ ייפגשו. מועדי הפגישות יפורסמו בהמשך".
מלשכתו של ח"כ איימן עודה, יו"ר הרשימה המשותפת, נמסר: "השניים קבעו להיפגש במועד שיפורסם בהמשך". עודה אמר: "כל האופציות על השולחן - אם נראה אלטרנטיבה אמיתית של שלום ושיוויון".
עוד לפני קבלת המנדט, הציע גנץ לליכוד פגישה על מנת לקדם את המו"מ. לאחר שכינס את ראשי גוש הימין, השיב נתניהו בחיוב - והורה לצוות המו"מ להגיע לפגישה. מכחול לבן נמסר כי הפגישה עם הליכוד תתקיים ביום ראשון בשעה 14:00 בכפר המכבייה, בשעה 16:00 ייפגשו עם נציגי ישראל ביתנו וביום שלישי יתקיימו הפגישות עם העבודה-גשר והמחנה הדמוקרטי.
מהליכוד נמסר בתגובה לנאום ריבלין בטקס העברת המנדט: "מברכים על קריאתו החוזרת של הנשיא ריבלין להקמת ממשלת אחדות לאומית רחבה לפי המתווה שהציע. מתווה הנשיא הוא הדרך היחידה להקים ממשלת אחדות ולמנוע בחירות".
המסר של גנץ לנתניהו - והקווים האדומים שהציב לשותפות למו"מ
במהלך נאומו בבית הנשיא, זמן קצר לאחר קבלת כתב המינוי, אמר גנץ: "הבטחתי כי אקים ממשלת אחדות ליברלית, וכך יש בכוונתי לעשות. בממשלה שאותה אקים אשרת את כל אזרחי ישראל ואפעל לטובת כל אזרחי ישראל. אפעל בכדי להקים ממשלה מתפקדת. ממשלה שישראל כל כך זקוקה לה. ממשלה שתחזק את ישראל ותכין את צה"ל לכל אתגר, ממשלה שתחתור לשלום ותדע להכריע כל אויב. ממשלה שתקרב את הפריפריה למרכז. בכוונתי לעשות כל מאמץ בכדי להרכיב ממשלת פיוס לאומי שתאחה את הקרעים בין השבטים. ממשלה שתוביל מעתה את מדינת ישראל ואת העם היהודי".
"בממשלת האחדות הליברלית שאותה אני מבקש להקים, יהיה מקום לכל מי שהאינטרס הלאומי עומד לנגד עיניו", הדגיש. "יהיה בה מקום לכל מי שהוא פטריוט ישראלי. למי שקיומה של המדינה עומד תמיד לנגד עיניו. יהיה בה מקום רק למי שלא רואה בגזענות את מורשתו, ולמי שהאלימות היא חלק מדרכו פעולתו. איני מתכוון לבזבז זמן על שיקולי אגו. אני לא מחפש רק שותפים פוליטיים. אלא שותפים לדרך של אמת, לעבודת צוות, למנהיגות אמיצה ואפס ספינים ריקים וחלולים".
עוד הזהיר גנץ: "מי שרואה לנגד עיניו רק את טובתו האישית, מי שינסה לגרור את ישראל לבחירות נוספות יוקע וייזרק מהמערכת הפוליטית. מי שיעדיף את שיפור מצבו האישי בבחירות הרסניות בפעם השלישית השנה, סופו להיעלם ולהיכחד מהמפה הפוליטית. אזרחי ישראל לא יסלחו למי שיעדיף את ענייניו האישיים על פני האינטרס הלאומי"
במסר לנתניהו אמר: "אנחנו מכירים שנים רבות, אני מכיר בזכויותיך הרבות. שלחת אותנו למבצעים רבים והובלת אותנו לפעילויות רבות. אני מאחל לך לצאת זך ונקי. לשנינו ברור כי תוצאות הבחירות והמצב המשפטי מחייבים שינוי".
מה צפוי אחרי קבלת המנדט?
נתניהו, שמכהן כבר 10 שנים ברציפות כראש ממשלה, החזיר שלשום את המנדט לנשיא - ולראשונה מאז תחילת 2009 יצפה מהצד בעוד מועמד אחר ינסה להקים קואליציה.
מרגע קבלת המנדט, מאובטח גנץ על ידי משמר הכנסת - על פי הנחיית המשטרה. לרשות גנץ, שעליו המליצו 54 חברי כנסת, יעמדו 28 ימים - ללא אפשרות הארכה. אם לא יצליח גנץ במשימה, לרשות כל חברי הכנסת יעמדו 21 יום בלבד למצוא מועמד אחר: אם לא יימצא מועמד אחר או שלא יצליח להרכיב ממשלה, ישראל תלך למערכת בחירות שלישית בתוך שנה.
לפני הזימון לגנץ, מנכ"ל בית הנשיא הראל טובי שוחח עם כל סיעות הכנסת. כל הסיעות הודיעו שדעתן לא השתנתה: 55 חברי כנסת עדיין ממליצים על נתניהו, 54 על גנץ ועוד 11 חברי כנסת - 8 מישראל ביתנו ו-3 מבל"ד - לא המליצו על אף מועמד.
עוד לפני קבלת המנדט, צוות המו"מ של הליכוד הוזמן לפגישה על ידי כחול לבן. בתום הפגישה הודיע נתניהו כי הוא מסכים לפגישה בין צוותי המו"מ, שתתקיים מחר. חברי הרביעייה של "כחול לבן" – גנץ, לפיד, יעלון ואשכנזי - נפגשו הבוקר כחלק מההיערכות לקבלת המנדט. למרות החשש בימין, גנץ ככל הנראה לא מתכוון לפעול להקמת ממשלה צרה, ואף לא מתכוון לנהל מו"מ לקראת הקמה של ממשלה כזו.
המאמצים להרכבת הממשלה - הלו"ז המלא:
לגנץ תינתן תקופה של 28 ימים להרכבת הממשלה - עד ל-20.11.
אם לא יצליח במשימת ההרכבה, לחברי הכנסת יש 21 ימים למצוא חבר כנסת אחר שעליו תוטל המשימה להרכבת הממשלה (עד 11.12); תוך יומיים על הנשיא להטיל את המשימה על אותו חבר כנסת. לחבר הכנסת עליו הוטל התפקיד יהיו נתונים 14 ימים להרכבת ממשלה.
אם לא הוגשה בקשה על ידי רוב חברי הכנסת או שחבר הכנסת לא הרכיב ממשלה בתום המועד, על הנשיא להודיע על כך ליו"ר הכנסת. בשלב זה הכנסת מתפזרת והבחירות יתקיימו ביום השלישי האחרון לפני תום תקופת 90 הימים מיום הודעת הנשיא על אי הרכבת הממשלה.