51.7% מהציבור מעיד שיוקר המחיה הוא גורם המשמעותי שישפיע על הצבעתו בבחירות. רק29% מהציבור יבחרו במפלגה על פי עמדת המועמד בסוגיות ביטחוניות - כך עולה ממחקר השוואתי חדש בקריה האקדמית אונו שבחן את השאלה מה מעסיק את הציבור בישראל ובאילו נושאים היה רוצה שהממשלה הבאה תטפל. חרף זאת, הליכוד ו-4 מפלגות חרדים וימין טרם הציגו עד כה את המצע שלהם ובכלל זה את המצע הכלכלי-חברתי: הבית היהודי, ישראל ביתנו, יהדות התורה ויחד.
המחקר, שנערך על ידי עו"ד יובל אלבשן, הדיקן לפיתוח חברתי בקריה האקדמית אונו מתבסס על סקר אינטרנטי שערכה הקריה האקדמית אונו באמצעות מכון גיאוקרטוגרפיה בקרב 501 משיבים בגילאי 18 ומעלה. לפי המחקר, 73.5% מהציבור בישראל מוטרד מיוקר המחיה בישראל, וזאת בהיקפים גדולים משמעותית ממדינות אירופה השונות.
בנוסף, המחקר בחן אילו נושאים מטרידים את הציבור בישראל ואילו נושאים ישפיעו על הצבעתו בבחירות הבאות, בהם יוקר המחיה, מחירי הדיור, סוגיות ביטחוניות, מערכת החינוך, הבריאות בישראל, סוגית הפליטים ועוד. במסגרת המחקר, נערכה השוואה בין "רמת המוטרדות" של הציבור בישראל מנושאים אלו אל מול הציבור במדינות אירופה השונות ובארצות הברית.
לפי אלבשן, "ממצאי המחקר מראים שהמחאה החברתית לא מתה, ובדומה למה שמבקשים להציג ב'מחנה הציוני', מרבית הציבור בישראל (73.5%) מוטרד מיוקר המחיה בישראל, וזאת בהיקפים גדולים משמעותית ממדינות אירופה השונות. בעוד שהליכוד מנסה להעמיד על סדר היום את הסוגיה הביטחונית, רק 52.1% מהציבור הגדירו אותה כנושא החשוב ביותר לטיפול הממשלה, ורק 29% מעידים שהצבעתם תושפע מסוגיה זו". אלבשן הוסיף כי "רק מי שילחם במונופולים ויוביל להורדת מחירים באופן משמעותי במוצרי הצריכה - רק הוא יקלע לדעת העם".
לדבריו, מעניין לראות, שאפילו במדינות שמתמודדות עם מצב כלכלי קשה בהרבה מישראל, הנושא אינו מטריד את הציבור בהיקפים כ"כ גבוהים - כך לדוגמא בספרד רק 24% מגדירים את הסוגיה בנושא בוער, וביוון רק 19%". לדבריו, במדינות אירופה השונות, דוגמת גרמניה, בריטניה, צרפת , ספרד ועוד, רק כ-10%-20% מהציבור מגדיר את הסוגיה הביטחוני כנושא חשוב לטיפול הממשלה, ועל כן מפתיע לראות שלמרות המרכזיות של השיח הביטחוני בישראל הוא נדחק ונשחק בשנים האחרונות ביחס לסוגיות כלכליות".
בעניין הבריאות הסביר אלבשן כי "באופן מפתיע, ובניגוד לניסיונות של גורמים מ'יש עתיד' להציג את ה'זקנה במסדרון' כבעיה הבוערת של מדינת ישראל, המחקר מראה כי הציבור בישראל שבע רצון באופן יחסי למדינות אחרות ממערכת הבריאות. רק 13.2% מהישראלים ציינו את הסוגיה כבעיה דחופה, לעומת אחוזים גבוהים הרבה יותר במדינות אחרות, דוגמת הולנד, המובילה עם 56% מהציבור שמגדיר את נושא הבריאות כבעיה דחופה".
באשר למערכת החינוך, ש"רק 29.3% מהציבור בישראל מגדיר את נושא החינוך כאחת הבעיות הדחופות לטיפולה של הממשלה, ומהשוואה למדינות הנורדיות כמו שבדיה עולה כי סה"כ הציבור בישראל שבע רצון מהחינוך שמקבלים ילדיו".
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
כתבות נוספות: