רויטל סויד, את אישה דתייה. לכאורה, את אמורה להתמודד על מקום ברשימת "הבית היהודי", לא להיות בעשירייה השנייה במפלגת העבודה.
"השקפת העולם של מפלגת העבודה מדברת אליי. אני מחוברת אליה. הערכים החברתיים, צמצום הפערים והטיפול בחינוך הם דברים שהם ראשוניים במעלה מבחינתי. זו מפלגה שהמצע שלה חברתי, חברי הכנסת שלה פועלים למען החלשים שבחברה ורואים את זה גם בוועדות וגם בחוקים שהם סייעו לחוקק לאורך השנים. זו המפלגה הכי חברתית. הבית היהודי עסוק במצע מדיני".
מה מבחינתך הנושאים הכי חשובים שאת מתכוונת לטפל בכנסת?
"צמצום הפערים החברתיים, המצוקות בפריפריות, יוקר המחיה, בעיות הרווחה, הטיפול בבני הנוער שאיבדו את הערכים ועסוקים כל היום ברשתות החברתיות. יש לנו נוער מקסים שפשוט איבד את הדרך. הוא חי בעולם וירטואלי צריך לטפל בזה לעומק. נושא נוסף שיקר לליבי הוא עצמאותו של בית המשפט העליון והמלחמה בשחיתות הציבורית. בית המשפט העליון עמד תחת מתקפה קשה, חוקים עוקפי בג"ץ אלו דברים שאני מתכוונת להילחם בהם. בנוסף לכל לעקור מהשורש את ההסתה והגזענות מהחברה הישראלית ומהרשתות החברתיות, אלו דברים שמאיימים על המרקם החברתי שלנו ואסור להקל בהם ראש. צריך להכריז עליהם מלחמת חורמה".
צמחת בתחום עריכת הדין. זכית להכרה של עורכת דין פלילית מהטובות שהיו בישראל. כל האקשן באולם, ייצוג נאשמים והמלחמה לזכות אותם יחסר לך?
"זה יחסר לי מאוד. לייצג נאשמים ולהוכיח את חפותם זו עבודה מרתקת, מלאכת מחשבת. 23 שנה חייתי את זה. ייצגתי אנשים מכל רבדי האוכלוסייה. אני מאמינה שכמו שנלחמתי כעורכת דין על הלקוחות שלי וייצגתי אותם נאמנה, אעשה את אותו הדבר למען ציבור האנשים שבחר בי לכנסת. מדובר בציבור נשכח, בחלשים שבחברה שזכויותיהם נשכחו, הם נדחקו הצידה מהחברה. אני מתכוונת להיות הפה והקול של אותם אנשים שאין מי שידבר וייצג אותם. חברה חלשה זה אסון למדינת ישראל. אני אהיה שליחה נאמנה. אסור שהמצב הקיים יישאר על כנו".
מה הנושא שהכי מציק לך ולא טופל עד היום בצורה מעמיקה?
"כל נושא הרשתות החברתיות זה דבר בעייתי מאוד, הוא מלווה בגלי הסתה וגזענות חסרת תקדים. אני בעד חופש הביטוי אבל נכון להיום כל הגבולות נפרצו. נער התאבד בגלל שהעליבו אותו ברשת, בני נוער ואנשים אחרים נפגעו או הוטרדו מינית, אלו דברים שצריך לטפל בהם לעומק, אסור לעבור עליהם לסדר היום. זו משימה מורכבת אבל אני מתכוונת לרתום חברי כנסת רבים כדי למצוא את הדרך לטפל בתופעה הזו".
מה את חושבת על ההחלטה של הסיעות החרדיות לא לאפשר בחירת חברת כנסת מטעמן?
"הייתי מצפה שלנשים יהיה ייצוג שוויוני בכל סיעות הכנסת. הייתה מחאה של 'נשים חרדיות לא שותקות', שקראו לאפשר בחירת חברת כנסת חרדית. זה עניין כאוב מאוד. אפשר לשמור על צניעות ולהיות חברת כנסת חרדית. ההלכה היהודית לא שמה את האישה בסדר עדיפות שני, להיפך, היא גם לא אוסרת על אישה שלא לעסוק בפוליטיקה. אני מקווה שזה עוד ישתנה בעתיד הקרוב".
רגע לפני שאת עוזבת למקצוע אחר, שאלה אחרונה. מצב עורכי הדין בישראל לא מזהיר. חלקם בקושי גומרים את החודש. היית מציע לדור הצעיר להיכנס למקצוע?
"ללמוד משפטים זה דבר מדהים, כל יכולת החשיבה והניתוח של דברים בתחום זה הוא מרתק מאוד. לצערי, שוק עריכת הדין הוא רווי מאוד. יש גם עורכי דין טובים שלא צולחים את המצב הקיים. כשמדובר באנשים שזו הקריירה שלהם לימודי משפטים מתאים הם יותר, אבל מי שמתכוון להפוך את זה לקריירה שלו, למקור הכנסה עיקרי שלו לא הייתי מציעה לו ללכת ללמוד. לילדים שלי לא הייתי מציעה להיות עורכי דין".
>> "הבית היהודי לוקח אותנו למקומות של משטרים אפלים"