נתניהו עם ההנהגה הדו-מפלגתית של הסנאט, 3 במארס 2015 (צילום: טל שניידר)
מימין: מארק וורנר, דיאן פיינשטיין, דיק דרבין, הארי ריד, נתניהו, מקונל | צילום: טל שניידר

שתי יממות אחרי הנאום בוושינגטון ואני מגיעה למסקנה ששרה נתניהו צדקה. ראיתי השבוע במו עיני את התופעה. ״הוא אחד המנהיגים הכי ותיקים בעולם, בארה"ב אומרים שאם הוא היה יליד ארה"ב הוא היה נבחר להיות נשיא שם״, אמרה נתניהו לפני כחצי שנה למוניק בן מלך ואכן, דברי אמת. אנשי המפלגה הרפובליקנית ישבו מול ראש הממשלה של ישראל בעיניים כלות. הוא נכנס חזיתית בנשיא הדמוקרטי כפי שאף אחד מהם לא מסוגל לעשות. ב-2016 הם עומדים להתמודד (מול הילרי קלינטון, כך נראה) ושלל המועמדים בצד הרפובליקני לא מגרדים את הקרסוליים של נתניהו.

עוד בבחירות:

כמה מהם שישבו שם היו צריכים להפסיק למחוא כפיים ולקחת פתק ועט ולרשום לעצמם הערות. ללמוד קצת. נתניהו היה בוטה כלפי אובמה, בסגנון מטיפני (מלשון מטיף), רהוט, עם רטוריקה נחושה, פאוזות דרמטיות ונפנופי הידיים לפרידה שנדמה היה שלא יסתיימו לעולם. הוא פרט על נימי הרגש (אלי ויזל, שואה, השמדה). ככה עושים בחירות! ולא עם איזה מושל-כושל אשר סיפורי פקק-תנועה על גשר בניו-ג׳רזי יושבים לו כמשקולות על קרסוליו.

ובכלל, אם להתרשם מ-16 אלף צירי איפא״ק וחלקים די גדולים של 535 הסנטורים וחברי בית הנבחרים, נתניהו הוא מלך בלתי מעורער. האחד והיחיד.

צלמים ממתינים בכניסה למפגש הקינוחים, הסנאט, 3 במארס 2015 (צילום: טל שניידר)
צלמים ממתינים בכניסה למפגש הקינוחים, הסנאט, 3 במארס 2015 | צילום: טל שניידר
 

הבעיה היחידה בכל הסיפור הזה היא שלאותם 16 אלף איש אין זכות הצבעה בישראל. ובעוד נתניהו מנהל מערכת בחירות שלמה על נושא אחד - איראן, הציבור בישראל מחפש לשמוע דברים אחרים. תריסר יום לפני הבחירות ואפשר כבר לסכם שנתניהו לא נגע בנושא הכלכלי-חברתי בכלל ולו היה משוחח עליו (אפילו קצת, ברמת ה"איפה טעינו", "מה אנחנו מציעים"), יתכן שמצבו בסקרים היה היום  יותר טוב. 

עכשיו דממה

הנה אירוע קטן מאחורי הקלעים של ההתרחשויות ביום שלישי האחרון: 

אחרי שרעמי מחיאות הכפיים שככו, נתניהו התפנה להתרוצץ במסדרונות ולפגוש את הנהגת בית הנבחרים (ארוחת צהריים עם ג׳ון ביינר) ולאחריה מפגש דו-מפלגתי עם סנטורים רפובליקנים ודמוקרטים. המפגש, סביב שולחן מרובע, היה הקינוח הסופי לבוקר של תשואות. 

בפתח המפגש הכניסו את התקשורת למה שנקרא "פוטו-אופ". חמש דקות של תקתוקי מצלמות. מדובר היה בחדר קטן יחסית ואנשי הביטחון שילחו מהר את כל הצלמים החוצה. אחריהם, חמש דקות של כתבים/עיתונאים, במהלכן נתן ראש הממשלה הצהרה קצרה באנגלית (משפט אחד בקושי) ושוב שילחו את כולם הצידה, כדי שנתניהו והצוות הבכיר שלו יוכל להתכנס סביב השולחן מרובע ולהתכבד במתוקים. זה באמת היה כבר האירוע האחרון על הלו״ז לפני הנסיעה המהירה לבסיס הצבאי אנדרוז כדי להמריא ממנו חזרה לישראל. 

קינוחים עם ההנהגה הדו-מפלגתית, הסנאט, 3 במארס 2015 (צילום: טל שניידר)
קינוחים עם ההנהגה הדו-מפלגתית, הסנאט, 3 במארס 2015 | צילום: טל שניידר

יצא שהובילו אותי פנימה לתוך החדר עם הצלמים ואז הורו לי: "הישארי כאן בפנים עד שיוכנסו הכתבים" (אני משתייכת לשתי הקבוצות, למעשה). 

המתנתי. נתניהו עמד עם הסנטורים הדמוקרטים לשמאלו והסנטורים הרפובליקנים לימינו. ובחדר שררה דממה. דיאן פיינשטיין והארי ריד הדמוקרטים כבר היו בחדר. שניהם היו מאוד ביקורתיים כלפי נתניהו בנוגע לנאומו ובחרו להיות במליאה. לא להחרים. הסנטור הדמוקרטי מננדז, מי שהוביל את חקיקת הסנקציות נגד איראן, וזכה לתשואות באיפא״ק יממה קודם (וגם נכח בנאום כמובן) טרם הגיע לחדר הקינוחים. כך גם אל פרנקן (אקס קומיקאי, איש הסטרדיי נייט לייב). פרנקן היה מבין המחרימים של הנאום, אך הוזמן לחדר הקינוחים וטרם הגיע כאשר אני הייתי שם. 

מן הצד הרפובליקני הקיפו את נתניהו מנהיג הרוב הרפובליקני בסנאט מיטש מקונל ושלושת הג׳ונים: ג׳ון טיון, ג׳ון קורניין וג׳ון בראסו. 

הצלוחית של אל פרנקן (דמוקרטי), עם רשימת המוזמנים  (צילום: טל שניידר)
הצלוחית של אל פרנקן (דמוקרטי), עם רשימת המוזמנים וברקע פתקיות שמותיהם של דוד שרן ואיל זמיר | צילום: טל שניידר

לא כולם היו נראים נינוחים. פיינשטיין, הסנטורית היהודייה הדמוקרטית הוותיקה ביותר לא לחצה לנתניהו את היד במליאת הקונגרס שעתיים קודם לכן. עכשיו בחדר הקינוחים היא ניצבה שם, מנומסת אך שתקנית ולא אמרה מילה. מנהיג המיעוט הדמוקרטי בסנאט, הארי ריד, עמד לצדו של נתניהו. רק שעתיים קודם לכן, הוא קיבל ברכות אישיות מראש הממשלה עם חזרתו לעבודה בסנאט אחרי תאונת כושר (שבר צלעות, ועצמות פנים). מארק וורנר, גם הוא ניצב שם לשמאלו של נתניהו, ולא אמר מילה. 

ומה היה באותן הדקות שנותרתי בחדר בין זמן הצלמים לזמן הכתבים? השקט. אף אחד לא אמר מילה. כולם עמדו, פנים קדימה, ממתינים להמשך המחזה (הם יודעים שהם עושים פוזות למצלמות). ללא שיחת נימוסין, שום Chit-Chat ביניהם. לא "מה שלום הילדים", ולא לחיצות ידיים או תפיחה על הכתף. כלום. הייתה שם דממה. 

פגישה עם הנהגת הסנטורים, שעתיים אחרי נאום נתניהו בקונגרס (צילום: טל שניידר)
הרפובליקנים בקצה הרחוק, מנתניהו ולימינו: מקונל, קורניין, טיון ובראסו | צילום: טל שניידר

טל שניידר, הפלוג הבלוג הפוליטי