רוב הביקורת על הנאום המתוכנן של ראש הממשלה נתניהו בקונגרס האמריקאי ב-3 במארס הגיעה עד היום מן העיתונות האמריקאית ומן הפוליטיקאים הדמוקרטיים בארה״ב. בישראל נשמעה ביקורת מפוליטיקאים משמאל, על הפגיעה ביחסים עם הממשל, אך גם הביקורת הזו הושמעה בדיפלומטיות. יש פער עצום בין האופן שבו זה מעסיק את כלי התקשורת האמריקאים בשבועיים האחרונים, לבין הדממה (היחסית) כאן.
השבוע, אולי בפעם הראשונה באופן פומבי, הושמעה ביקורת על ראש הממשלה גם מקבוצה של אנשים התומכים בישראל ביתנו. הכותב של הדברים הוא אלכסיי לורנסון, בעבר יועץ בכיר לשרה סופה לנדבר. הוא העלה את הדברים בעמוד "מועדון התומכים של ביתנו". בעיני אנשים שעוקבים אחר התקשורת ברוסית, לורנסון תואר כעיתונאי המקורב מאוד למפלגת ישראל ביתנו.
>> מתלבטים למי להצביע בבחירות 2015? השאלון שבודק איזו מפלגה מתאימה לכם
אני איני קוראת או מבינה רוסית, אך את המידע אישרו לי שני פרשנים דוברי רוסית הבקיאים בפוליטיקה במגזר הרוסי (פרשן אחד נוטה ימינה, השני איש המרכז הפוליטי).
חלקו הראשון של הסטטוס של אלכסיי לורנסון:
הנה תרגום (תודה לבוריס שינדלר על התרגום) חלקי של הסטטוס/טור:
״מהותה של דיפלומטיה היא בניית יחסים לא רק עם אלו שהם חברים שלנו, אלה גם עם כאלו שלא בהכרח חברינו הטובים, ולנסות להפוך אותם ליותר ידידותיים לנו. הדבר נכון במיוחד אם אלו מעצמות על (סין, רוסיה). מעבר לכך, דיפלומטיה היא אומנות העשייה ולא דיבורים לכן על הצלחות של דיפלומטים אמתיים הציבור ישמע בעוד הרבה מאוד זמן.
"זה ההבדל המהותי בין הביקורים של ליברמן בפקין (בייג'ינג) ובמוסקבה לבין 'הקפיצה' המתוכננת של נתניהו לקפיטול. על התכנון והתוצאות של שני הראשונים אנו לא יודעים כלום, אבל ביקורים מסוג זה לא נעשים בשביל 'להתאוורר' ולקשקש. אפשר להניח בבטחה שהם תוכננו בקפידה ולא נשארו ללא תוצאות, ותודה לאל שאנחנו לא מודעים לתוצאה שלהם, זאת ההוכחה האיתנה ביותר לכך שהיא קיימת (התוצאה).
"במקרה של נאום נתניהו בפני הקונגרס המצב הפוך. על תכנון הביקור אנחנו יודעים לא פחות מהמשתתפים שלו, והתוצאות ידועות גם כן. נשיא ארה"ב וצוותו\ שהם לא החברים הכי טובים שלנו, הפכו להיות הרבה פחות ידידותיים לנו, זאת אפילו בכמה רמות לעומת המצב הקודם. בראבו ביבי!".
כאמור, אין בדברים הכתובים לעיל ביטוי ישיר לעמדותיו של שר החוץ, אלא הם על דעת הכותב. עם זאת, מעניין הסטטוס הזה הקפיץ כמה קוראים נבונים, שמצאו לנכון לשגר לי את המידע.
האם הדברים של לורנסון מלמדים על הכיוון של ליברמן לקראת החודש האחרון? ניסיון להחזיר אליו את הקולות של ימנים שמבקרים את התנהלות ראש הממשלה? בסקרים האחרונים יש התייצבות מחודשת של ישראל ביתנו על 6-7 מנדטים, בעוד דווקא הבית היהודי, אשר בשיא הסקרים לפני כמה חודשים הגיעו לרמה של 19 מנדטים, נמצאים כיום על בין 12-14. הליכוד התחזק משמעותית בשבועיים האחרונים ונראה שמפת החלוקה הפנימית בגוש הימין רחוקה מלהיות ברורה.