(אילוסטרציה) (צילום: חדשות 2)
מי יבנה לנו בית? | צילום: חדשות 2

אחד המשברים הרציניים ביותר איתם מתמודדת מדינת ישראל, הוא בתחום הדיור. עליית מחירי הנדל"ן בעשרות אחוזים מונעת משכבות הביניים, ובעיקר מזוגות צעירים וממשפחות צעירות, את האפשרות לקנות דירה במחיר סביר, ביחס להכנסה הממוצעת במשק. מטבע הדברים, הנושא צף ועולה במערכת הבחירות 2015 בניסיון לענות על הצורך הציבורי, הכלכלי והחברתי לפתור את המשבר. הערכות שונות מייחסות את משבר הדיור למספר גורמים עיקריים: מספר נמוך של התחלות בנייה, במיוחד של בנייה רוויה, מכירת דירות ציבוריות שחיסלה את המאגר הנמוך ממילא לנזקקי הדיור הציבורי, בניית דירות יקרות יחסית וגדולות, במקום דירות קטנות וזולות יותר, ויסות לקוי של בנייה על קרקעות המדינה, לעומת בנייה על קרקעות פרטיות. 

בימים הקרובים צפוי להתפרסם דו"ח מבקר המדינה, יוסף שפירא. על פי פרסומים שונים הדו"ח צפוי לייחס אחריות גדולה למשבר הדיור לשתי הממשלות האחרונות. עד שיתפרסם, בדקנו מה מציעות המפלגות השונות במצעיהן כדי להביא לסיום המשבר, וכדי לתרום לרווחתם של זוגות צעירי ושל משפרי הדיור בישראל של 2015.

המחנה הציוני

מפלגת המחנה הציוני מפרטת במצעה שורה של כשלים, בהם בירוקרטיה במנגנוני התכנון שאינם מצליחים להדביק את הפער בביקוש וגורמים להיווצרות מחסור בדירות ובהתחלות בנייה, עלייה של 90% במחירי הנדל"ן ב-7 שנים האחרונות ודיור ציבורי מיושן ומצומצם - רק 3% משוק הדיור.

במצע המפלגה ניתן למצוא שפע של פתרונות אפשריים למשבר הדיור, בהם: ריכוז הסמכות והאחריות לשינוי ארוך טווח וכוללני בשוק הדיור בידיו של שר בכיר אחד. השר הממונה ידאג, בין השאר, לתכנון 300,000 דירות זמינות לשיווק, שיצאו לשוק בקצב של 50-60 אלף לשנה. כמו כן, מבטיחים ב"מחנה הציוני" לפעול לסבסוד ערך הקרקע ושיווק קרקעות המינהל במחירים מופחתים ללא מקסום הרווח על חשבון הציבור. כמו כן, מצע "המחנה הציוני" מבטיח לדאוג גם לשוכרי הדירות, על ידי יישום מודל לשכירות ארוכת טווח באלפי יחידות דיור, במחירים מפוקחים בהתאם למשכורת: 5%-30% מההכנסה. ויש גם פתרונות לדיור הציבורי: שילוב בתכניות דיור קיימות, בתמהיל חברתי מאוזן.

הליכוד

לא פורסם מצע בחירות.

יש עתיד

באתר המפלגה מבטיחים להעלות מצע מעודכן בשבועות הקרובים. מהאתר ניתן ללמוד כי בשבתה בממשלה בצעה המפלגה רפורמות בתחום הגדלת היצע הדירות, שינוי הקריטריונים בדיור בר השגה, מכירת דירות מהדיור הציבורי לדיירים ועוד. המפלגה מדווחת גם על הרפורמות התקועות: חוק מע"מ 0, חוק שכירות הוגנת ועוד.

מחאת האוהלים 3.8 (צילום: אורטל דהן)
מחאת האוהלים ב-2011 | צילום: אורטל דהן

הרשימה המשותפת 

אינה מתייחסת במצע שלה לנושא הדיור.

הבית היהודי

אינה מתייחסת במצע שלה לנושא הדיור.

כולנו

מצע המפלגה מתייחס בצורה מפורטת לפתרון משבר הדיור בישראל. המפלגה מציעה  ליישם לאחר הבחירות תכנית חירום שתבצע הוזלה של מחירי הדיור. זאת  באמצעות שינוי השיטה, צמצום בירוקרטיה והסרת חסמים, פירוק מונופול מנהל מקרקעי ישראל, שחרור 250,000 יחידות דיור הנמצאות במצב של תכנון מפורט ועוד.

מרצ

מצע המפלגה מתייחס בצורה מפורטת לפתרון משבר הדיור. בין ההצעות: יישום תכנית לאומית להתחדשות עירונית בהיקף של 100,000 דירות, הגדלת היצע הדיור באזורי ביקוש בעזרת תמריצים שונים, תכנית ממשלתית לבניית דירות להשכרה ארוכת טווח, החייאה מסיבית של הדיור הציבורים ופתרונות נוספים לאוכלוסיות מוחלשות ועוד.

ש"ס

לא פורסם מצע בחירות.

יהדות התורה

לא פורסם מצע בחירות.

ישראל ביתנו

מצע המפלגה מבטיח לשנות  סדרי עדיפויות בתחום הדיור במטרה לקדם בניית דיור מוגן לזכאים בכל רחבי הארץ, והגדלת הסיוע בשכר הדירה. וכן, לעודד בנייה של דירות קטנות להשכרה ארוכת טווח לזוגות צעירים, למשפחות חד הוריות ולבעלי מוגבלויות. כמו כן, מצע המפלגה מתייחס לקידום פרויקטים של בנייה על מנת להקל על מצוקת הדיור בכל חלקי הארץ, בין השאר בעזרת  החזרת הלוואות מקום בפריפריה, ועידוד מכרזי קרקע של מנהל מקרקעי ישראל.

יחד - העם איתנו

לא פורסם מצע בחירות.