"אזרחי ישראל המושקעים בלאומי אינם צריכים לשאת בנזק של יותר ממיליארד וחצי שקל כדי להציל את בכירי הבנק מטעויות שגרמו אותם בכירים בהתנהלותם" — כך נאמר במכתב ששלח יו"ר מפלגת יש עתיד, יאיר לפיד, לנגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, ביום חמישי.
לפיד הוסיף: "אני קורא לבנק ישראל לפעול להשבה מיידית של הבונוסים שקיבלו ראשי הבנק בתקופה הנידונה. פעולה זו לא רק שהיא חיונית כדי להרתיע מנהלים מפעולות דומות בעתיד ולחייבם במשנה זהירות, היא גם תקטין את הנזק שייגרם לבעלי המניות של הבנק והציבור הרחב המושקע במניות בל"ל דרך קופות הגמל וקרנות הפנסיה עם השתת ההסדר עם שלטונות המס בארה"ב".
כאורה מהמכתב ניתן להבין כי לפיד באמת מעוניין לעצור את הגזל של כספי הציבור, וכי לא מדובר רק במינוף של הפרשה לצורך קידום קמפיין הבחירות. אלא שלפיד הביע עמדות הפוכות לגמרי בעניין ההסדר של בנק לאומי עם שלטונות המס של ארה"ב בעת שכיהן כשר אוצר.
ביולי 2014 פנתה אל לפיד ח"כ תמר זנדברג (מרצ) בשאילתה שבה כתבה: "בנק לאומי יסיים את הפרשה בה סייע ללקוחות אמריקאים להעלים מס מהרשויות בארה"ב, בהסדר עם משרד המשפטים האמריקאי שכולל קנס של יותר ממיליארד שקל וללא אישום פלילי. כיצד מוודא המשרד שהציבור הישראלי וכספי הציבור בישראל לא ייפגעו מהסדרים כאלה?".
שר האוצר לפיד לא הביע כל עניין בהסדר המתגבש ולא הורה לרגולטורים לפתוח בבדיקה בנושא, אלא נתן לח"כ זנדברג תשובה מתחמקת שבה הוא ציטט תשובה שקיבל מבנק ישראל: "פיקדונות הציבור בבנק לאומי אינם אמורים להיפגע מהשתת הקנס על בנק לאומי על ידי משרד המשפטים האמריקאי, שכן המקור לתשלום הקנס הוא הון הבנק".
בעוד השאילתה של זנדברג היתה כיצד משרדו של לפיד מוודא שכספי הציבור לא ייפגעו, לפיד בחר להסביר שמקור הכספים לתשלום הקנס הוא הון הבנק. ניכר בתשובה זו כי לפיד לא הפנים כי הון הבנק מייצג למעשה את המרכיב במאזן השייך לציבור בעלי המניות בו. כך או כך, לפיד לא פעל לקידום הבדיקות בנושא במטרה להבטיח שכספי הציבור לא ייפגעו.
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker